Odp: TP-Link MR6400 z LTE @ LEDE
Nie wiem na ile będę pomocny, ale dziś sie zmotywowałem i rozebrałem router pomimo plomb. Porobiłem foty które mi sie wydawały istotne, ale jeżeli cos więcej potrzeba to służę moja skromna pomocą

Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TP-Link MR6400 z LTE @ LEDE
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie wiem na ile będę pomocny, ale dziś sie zmotywowałem i rozebrałem router pomimo plomb. Porobiłem foty które mi sie wydawały istotne, ale jeżeli cos więcej potrzeba to służę moja skromna pomocą

OOO mediatek. Całkiem inny sprzętowo od tych v1/v2. To jest v3 czy v4?
OOO mediatek. Całkiem inny sprzętowo od tych v1/v2. To jest v3 czy v4?
I modem w formie modułu na płytce? Tniemy koszty, tniemy...
@fullkiller możesz zrobić jakieś zdjęcie z większej odległości, żeby było widać całą płytkę?
Pewnie ze mogę, za jakość jednak nie ręczę nigdy nie miałem w tym kierunku jakiś nadzwyczajnych predyspozycji
. Co do wersji to na tabliczce znamionowej jest napisane 3.1

Czyli anteny lte ma wbudowane a to na zewnątrz to są wifi. Moduł już też nie na minipci tylko osobny.
Nie wiem, nie znam sie. Potrafię za to zadać pytanie
: czy da sie cos z tym zrobić ? Czy juz mogę złożyć ten router ? Czy da sie dołożyć w jakiś sposób anteny zewnętrzne w celu poprawy sygnału? Czy pozostaje mi tylko dokupienie repreatera ? Niestety u mnie struktura GSM jest archaiczna
4G to jest szczyt możliwości, nie wspominam o gęstości nadajników
. Nie mowie o cenach dostawców internetowych, bo te wzięte sa z kosmosu, i bardzo drogie jak nawet na moje warunki . Dlatego ratuje sie jak mogę, przy waszej oczywiście pomocy.....
Jak widzisz, tam są zwykłe pigtaile, więc możesz je odłączyć i podłączyć zewnętrzną antenę.
Softu (openwrt) na to nie ma. I zanim się zrobi to musi to przysiąść z serialem i napisać dts do tego, tak zdalnie i bez dostępu do sprzętu jest super trudno. No i modem do rozpracowania, bo może się okazać że jest on "inny" i coś trzeba będzie kombinować.
Musze na tym pomyśleć, bo jak ci go wyślę (dla mnie to nie problem w lipcu lecę do PL), to zostanę bez, a wtedy dzieciaki i kobieta mnie zjedzą
(bajki, Netflix i inne pierdoły). Ma co prawda jakiegoś Netgeara (WNR3500L), ale chyba go ucegliłem
. Chyba ze dasz rade mi pomoc , a wtedy nie ma problemu. Jest tylko jeden od poniedziałku do piątku jestem wręcz rozchwytywany z uwagi na to ze pełnie funkcje Babysitter. Dasz rade zdalnie mi pomoc ? Wtedy z chęcią wyśle i ci ten router do testów i pracy. W jakiś sposób przyczynie sie do, moze poszerzenia bazy routerów z wsparciem LEDE
Nie, zdalnie się nic nie da. Co więcej - zakładaj że można go ukatrupić podczas podczas zabawy i próby uruchomienia softu, więc dopóki nie masz sprzętu który można poświęcić, rozkręcić/rozlutować to zapomnij o całej sprawie.
PS - lede to poprzednia wersja i leży martwe od pewnego czasu. Zwykłe openwrt obecnie mamy.
WNR3500L dość ciężko było ukatrupic. To dobry router pod Tomato.
W sieci znajdziesz sporo informacji o tym, jak go wskrzesić
Pojawiła się łatka do wsparcia dla MR6400 v4 na liście developerskiej.
Cześć,
może kogoś zainteresuje moje najnowsze odkrycie sprzętowe - chyba pierwszy tani router z wbudowanym modułem LTE działający pod LEDE dostępny bez problemu w polskiej dystrybucji.Kosztuje ~450 PLN brutto, jest szeroko dostępny i wg. dystrybutora nie powinno być problemów z dostępnością w najbliższych miesiącach.
W środku w praktyce znane i lubiane hity tp-linkowe:
cat /proc/cpuinfo system type : Qualcomm Atheros QCA9533 ver 2 rev 0 machine : TP-LINK TL-MR6400 processor : 0 cpu model : MIPS 24Kc V7.4 BogoMIPS : 432.53Czyli SoC wygląda na identyczny co TL-WR842Nv3 - w konsekwencji ta sama wydajność i to samo radio N300
Flash 8 MB, 64 MB RAMu.Ich moduł LTE podpięty w środku po USB:
root@LEDE:~# cat /sys/kernel/debug/usb/devices T: Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=480 MxCh= 1 B: Alloc= 0/800 us ( 0%), #Int= 1, #Iso= 0 D: Ver= 2.00 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs= 1 P: Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev= 4.04 S: Manufacturer=Linux 4.4.52 ehci_hcd S: Product=EHCI Host Controller S: SerialNumber=ehci-platform C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr= 0mA I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub E: Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS= 4 Ivl=256ms T: Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#= 3 Spd=480 MxCh= 0 D: Ver= 2.01 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs= 1 P: Vendor=2357 ProdID=000d Rev= 2.28 S: Manufacturer=TP-LINK Technologies Co., Ltd. S: Product=LTE_MODULE S: SerialNumber=[ocenzurowano] C:* #Ifs= 7 Cfg#= 1 Atr=a0 MxPwr=500mAModem przydziela na interfejsie usb0 adres z puli 192.168.0.0/24 i jest do niego dostęp po 192.168.0.1 - wygląda na generyczny firmware do wszystkich urządzeń tplinka z modułem LTE bo są ślady po stanie baterii czy wyłączaniu wifi z interfejsu modemu. Prędkości przynajmniej w mojej lokalizacji identyczne (wiadomo co pomiar wychodzi minimalna różnica) z Alcatelem 850V i Huawei E3372 HiLink - około 25 mbit/s down i 5 mbit/s up @ LTE T-Mobile, sygnał na "3 kreski".
Na lede wygląda wstępnie, że działa wszystko poprawnie, łącznie z wskaźnikiem siły sygnału na obudowie która jest sterowana z firmware'u modemu. IMHO dobra alternatywa jeśli nie chcemy się bawić w osobny modem na USB.
Do skompilowania obrazu potrzebne są patche z wątku http://lists.infradead.org/pipermail/le … 06513.html (uwaga jest rozjazd w linux/ar71xx/base-files/etc/board.d/02_network z aktualnym snapshotem, ale to tylko linijki)
ale jak mam się dostać do GUI modemu ?? co robię nie tak ?
wyjście na świat mi działa, pinguję 192.168.0.1 ale przez http mam "404 not found"
ocb ??
Które masz mr6400? Bo v2 chyba już nie ma gui.
a tak normalnie to jest http://192.168.0.1/login.html
Witam,
Te pigtaile to jaki byłby typ konektora? TS5 ? Czy wiadomo do czego służy druga para pigtaili na modemie ?
Dlaczego nie mogę wejść przez http://192.168.0.1 na stronę modemu ("404 Not found") pomimo że pinguję go a nawet telnet na 80 port łączy - czy można jakoś wgrać soft modemu ?
>telnet 192.168.0.1 80
HTTP/1.0 400 Bad Request
Content-type: text/html
Date: Thu, 17 Mar 2016 09:31:55 GMT
Connection: close
<HTML><HEAD><TITLE>400 Bad Request</TITLE></HEAD>
<BODY><H1>400 Bad Request</H1>
Unsupported method
</BODY></HTML>
Bo nie wchodzi się na http://192.168.0.1 tylko na http://192.168.0.1/login.html (o ile masz wersję która ma gui - v1).
O upgrade masz tutaj: https://openwrt.org/toh/tp-link/tp-link … lte_module - to też dla v1
Te gniazda służą do testowania toru radiowego, jeżeli to są te z wgłębieniem w środku.
Czy w wersji 5 tytułowego tp-linka z zainstalowanym OpenWrt 21.02 LuCI da się uruchomić modem lte bez znajomości openwrt na poziomie ekspert? ![]()
No dobra... czy będzie go w stanie uruchomić początkujący?
Domyślnie modemu nie widać, a wbudowany modem lte to jedyna przesłanka żeby wydać pieniądze na ten router.
Przekopując internety, w tym tą stronę nie natrafiłem na żaden tutorial itp, a szczątkowe informacje dotyczyły wersji 1.
Tak, nie powinieneś mieć problemów.
Potwierdzam że modem lte w TP-Link MR6400 v5 da się uruchomić stosunkowo łatwo, chociaż jako początkujący miałem z nim parę problemów.
Najpierw ustaliłem że działa tylko protokół qmi. Próbowałem też 3g ale bez powodzenia (nie wiem czy to kwestia protokołu czy nie umiem skonfigurować poprawnie interfejsów /tty). Później jeszcze okazało się że wiele przykładów konfiguracji interfejsu wan pomija jedną ważną opcję.
Może komuś przyda się informacja jak szybko sprawić aby modem lte ożył więc poniżej kroki które ja wykonałem (opiszę tylko przykład z jednym wan).
Zainstalowałem obraz:
luci-21.02-snapshot-r16052-6f053e5b4f-ramips-mt76x8-tplink_tl-mr6400-v5-squashfs-tftp-recovery
Dodałem przez gui poniższe pakiety pakiety:
uqmi
luci-proto-qmi
tplinkmodem-helper
Następnie również w gui usunąłem istniejący wan, dodałem nowy interfejs wan (protokół QMI).
Urządzenie tylko jedno do wyboru: /dev/cdc-wdm0
Ustawienia APN zgodnie z tym co wymagał operator, ale PDP należało wybrać ipv4, bez tego był problem z wirtualnym interfejsem.
Przypisałem strefę zapory: wan.
Na końcu okazało się ze konfiguracja tego interfejsu musi zawierać opcję: option dhcp '0' Większość instrukcji o tym nie mówi a bez tego ani rusz.
Generalnie tyle wystarczyło żeby cieszyć się dostępem do internetu.
Oczywiście warto dodać jeszcze kilka rzeczy stosując instrukcje np z poradnika OpenWrt jako router 3G/4G
Na koniec jak zawsze ALE.
Nie udało się uruchomić obsługi sms.
Testując różne rozwiązania opisane na eko.one i nie tylko doszedłem do wniosku że obsługa sms powinna odbywać się przy pomocy innego interfejsu niż ten używany do połączeń (w tym wypadku /cdc-wdm0).
Wszystkie opisywane narzędzia wymagają interfejsu szeregowego /ttyXXX.
U mnie niby są od /ttyS0 do /ttyS15 ale
#sms_tool -d /dev/ttyS0 status
otrzymuję:
No response from modem.
a pozostałe 1-15 dają coś takiego:
tcgetattr(/dev/ttyS1)
tcsetattr(/dev/ttyS1)
failed tcsetattr(/dev/ttyS1): I/O error
Chyba wszystkie graficzne interfejsy do obsługi smsów na tym bazują więc też nie działały.
Natomiast korzystając z uqmi można odczytać wiele informacji z modemu, można też co ciekawe wysyłać smsy, ale nie można ich odczytać. Polecenie uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --list-messages zwraca pustą listę.
Nie potrafię tego obejść. Jeżeli ktoś wie jak uruchomić w tym routerze obsługę sms będę wdzięczny za wskazówki. A już idealnie by było gdyby działały w easyconfig ![]()
Modem który jest w tym modelu jest tylko qmi i tak, ten konkretnie modem wymaga dhcp 0 (było to przy commitach dodających wsparcie tego modelu do openwrt).
Jeżeli uqmi ci nie czyta sms to zainstaluj modemmanager i zobacz, może on odczyta ( mmcli -m 0 --messaging-list-sms )
easyconfig do odczytania smsów używa sms_toola, a ten wymaga portu szeregowego i nie czyta ani hilinka ani qmi, mbim czy innego protokołu.
Zanim przeczytałem odpowiedź Cezarego sprawdzałem czy da się chociaż korzystać z 3ginfo przez przeglądarkę.
Nie dało się, pokazywał tylko status: połączony i jakieś dwie wartości w dodatkowych informacjach.
Kliknąłem rozłącz/połącz i chyba aktywowałem ukrytą funkcję samozagłądy.
Efekt jest taki że nie ma żadnego kontaktu z routerem (kabel sieciowy odłączony), tryb recovery nie chce się włączyć, urządzenie w kółko się restartuje.
Zastanawiam się co mogło się stać i czy już mam nowy przycisk do papieru czy jeszcze router.
rozłącz/połącz robi ifup wan, więc nic nadzwyczajnego. Wgraj soft przez tftp jeszcze raz po prostu.
Router żyje, soft wgrany od nowa. Cezary - dzięki za poradę, niestety na sprawdzenie modemmanager raczej nie ma szans bo on wymaga ~2,7MB, a dostępne mam całe 679KB. Ten model nie ma złącza USB więc extroot odpada. Tak na marginesie księgowi pozbawili v5 nawet przycisku power on/off, bo w wersji 4 jeszcze był.
EDIT:
Jak już jesteśmy przy przyciskach w tym routerze to właśnie zauważyłem że wifi on/of działa wg mnie nie prawidłowo.
Po restarcie routera można go użyć tylko raz tzn włączyć i wyłączyć wifi lub odwrotnie. Kolejne naciśnięcia nie zmieniają już dostępności sieci, zmienia się tylko status widoczny w gui. Czy to jakiś błąd czy z jakiegoś powodu tak to zostało domyślnie ustawione, a jak bym chciał używać tego przycisku "normalnie" to muszę to jakimś skryptem ogarniać?
Domyślnie wykonuje się skrypt rfkill, więc możesz tam sobie dać co chcesz.
Bo nie wchodzi się na http://192.168.0.1 tylko na http://192.168.0.1/login.html (o ile masz wersję która ma gui - v1).
O upgrade masz tutaj: https://openwrt.org/toh/tp-link/tp-link … lte_module - to też dla v1
Te gniazda służą do testowania toru radiowego, jeżeli to są te z wgłębieniem w środku.
Tak zgadza się, trzeba długo czekać na WEB api. a więc mam wersję V1
system type : Qualcomm Atheros QCA9533 ver 2 rev 0
machine : TP-LINK TL-MR6400Nie wiem co robię źle w upgradzie tego firmware'u. Pomimo że jest 64,2MB wolnego, proces idzie bez błędu, to nadal zostaje przy wersji 1.0.7 cośtam... Używam ostatniego obrazu mr6400v1_en_1_0_13_up_boot(180522)_update_full.bin -> ".zip" a także kolejnego i wersja się nie zmienia. Czy mam zmienić też nazwę pliku ? Czy wydobyć jakiś plik z tego zipa ?
/ # losetup
/dev/loop6: 0 /etc/swapfile
/ # rm /cache/share/v_disk.img
/ # df -h /cache
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
/dev/mtdblock12 65.4M 1.1M 64.2M 2% /cachePS. czy w wersji V1 modem jest w wersji miniPCIE ??
Złącze miniPCIe w routerach MR6400 v1/v2 oraz MR200 v1/v2 to są standardowe? Chodzi o zgodność wyprowadzeń, czy jest możliwość podpięcia innego modemu np. Quectel EC25-E? Bo jeśli modemy są podłączone po USB to teoretycznie powinno dać się uruchomić inny modem o ile ta złączka ma "dobre" rozłożenie wyprowadzeń.
I jak - czy udało się zmienić modem na pasmowy ? Jakikolwiek inny ? Czy ten Quectel Cat.4 po prostu obsługuje wiele pasm czy potrafi je łączyć ? Jak można nimi zarządzać ?
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TP-Link MR6400 z LTE @ LEDE
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc