Odp: Obrazy LEDE 17.01-SNAPSHOT
Jeżeli skopiujesz certyfikaty z CC do lede to nie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Obrazy LEDE 17.01-SNAPSHOT
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dodałem obrazy dla PCEngnes APU2/APU3. Kilka rzeczy było, trzy pakiety przeniesione z mastera (beep, leds-apu2 i gpio-nct5104d), skrypty przeniesione z linków które podawałem wcześniej.
eth0 to wan, eth1 i eth2 to lan, w obrazach są standardowo ath9k i ath10k.
@Cezary - w jakim planie wydawniczym zamierzasz aktualizować te obrazy LEDE? Słyszałem, że niedługo pojawi się RC2, w środę mają pojawić się obrazy i jak to się ma do twoich wydań? Twoje obrazy nie korzystają z tagów RC więc na ten moment są nowsze niż RC1 dostępne w projekcie.
Pytam ponieważ nie wiem ile aktualne twoje wydania LEDE są ważne, zanim powinniśmy się przesiąść na nowsze wydanie.
Generalnie ja aktualizuję obrazy nie częściej niż raz na tydzień i jeżeli były jakieś sensowne zmiany w repo. W tej chwili ze zmian są sterowniki brcmfmac oraz architektura bcm53xx, więc zmiany nieznaczące z punktu widzenia tego co kompiluję. Jak będzie coś znaczącego to będzie aktualizacja w weekend, jak nie to nie.
Melduję posłusznie, że TP-Link Archer C7-v1 zaktualizowany do Lede również wpada w boot loop'a. Przywróciłem go do życia przez TFTP do firmware producenta, a następnie do OpenWRT.
Jako, że router służbowy - to pozostanę na razie na ostatnim wydaniu OpenWRT i sprawdzę jak się ma sprawa za jakiś czas.
Doświadczenia z JTAG/lutowaniem konsoli szeregowej jeszcze nie mam, ale jeśli Cezary planuje pozostać na LEDE - to może czas się zapoznać...
Wgraj przez tftp jeszcze raz lede (factory) i zobacz. W statystykach jest już jeden Archer C7v2.
Wgrywałem do TP_Link Archer C7 v1. Chwilowo dam mu spokój, bo pracuje w środowisku produkcyjnym pod sporym ruchem (~25Mb/s ciągłego ruchu) i nie będę go ruszał przez jakiś czas.
Biorę na tapetę Archer C7 v2 - w domu spróbuję na to rzucić okiem raz jeszcze.
Małe pytanko tylko odnośnie różnic. Jakieś istotne różnice pomiędzy wersjami firmware v2,eu, il (luci-ar71xx-generic-archer-c7-v2-squashfs-factory.bin od luci-ar71xx-generic-archer-c7-v2-il-squashfs-sysupgrade.bin i luci-ar71xx-generic-archer-c7-v2-squashfs-factory-eu.bin)? Na pudełku jest po prostu v2.0.
factory-us <- dla routerów sprzedawanych w USA
factory-eu <- dla routerów sprzedawanych w Europie. Różnią się nagłówkami które oryginalny soft przyjmuje.
-il <- dla routerów sprzedawanych z Izraelu (mają inne HWREV)
sysupgrade - wiadomo.
Jeżeli kupiłeś go u nas w kraju to zapewne wejdziesz factory-eu, później jak będziesz chciał aktualizować to zwykłym "sysupgrade".
Na dzień dzisiejszy tam jest OpenWRT, więc w zasadzie czysta wersja (bez eu,us,il) wystarczy?
Analizując wcześniejsze wypowiedzi - nie robić sysupgrade, tylko pełny factory.
Popraw, jeśli się mylę.
Jak masz openwrt to zrobisz zwykłym sysupgrade. Jeżeli złapie bootloopa to albo wgraj factory przez tftp lub oryginał, przywróć ustawienia domyślnie i przez gui wgraj factory.
Oczywiście bez zachowania konfiguracji.
Poruszyłem temat bootloopa na forum LEDE i oto porada jaką otrzymałem. Ja z tym nic nie zrobię ale @Cezary być może będzie mógł z niej skorzystać przy okazji budowy nowych obrazów:
Those devices have Atheros wifi radios. Are you flashing a recent build of trunk? If so, try reverting the Airtime Fairness commit of two week ago, https://git.lede-project.org/?p=source. … 9527136802
I had reboots on a bcm63xx board with an Atheros AR 9223 wifi radio. Reverting the ATF commit fixed the issue.
Źródło: https://forum.lede-project.org/t/bootlo … sysupgrade
Tak, czytałem to dzisiaj.
Niestety certyfikaty z CC jak i nowe wygenerowane nie działają,
w openvpn widnie opis "nie wybrano pliku" mimo wskazania prawidłowej ścieżki , czy ma ktos podobny problem ?
Ale ty nie patrz na luci tylko konfiguruj ręcznie openvpn.
No cóż, ja poległem na LEDE ![]()
Za chiny nie mogłem uzyskać netu poprzez wan z routera mojego dostawcy ( stałe ip, dns ) podłączonego poprzez port wan.
Za duże różnice w gui z gargulcem ![]()
Próbowałem nawet męcząc się vi przenieś mój konfig z gargulca do lede ( oczywiście nie cały ) ale skończyło się trybem failsafe.
Graficznie luci jest fajne, ale jako nakładka mająca ułatwić konfigurację openwrt ( sorry, LEDY) to jet porażka.
Chyba, że w LEDZie trzeba robić to z palca bez patrzenia na gui ?
Pewnie że się da z palca, da się z gui.
Czy wysyłanie statystyk w LEDE jest domyślnie włącząne czy wyłączone? Jeśli wyłączone to jak załączyć?
Jak sprawdzić swoje statystyki teraz nie mając GUI? ![]()
Domyślnie wyłączone. Jeżeli używasz obrazu z luci - to jest to w gui, możesz włączyć. Jeżeli używasz obrazu bez gui, zrób:
uci set system.@system[0].stat=1
uci commit system
stat-cron.shWtedy odpowiedni wpis sam się zrobi z cronie z losową godziną i minutą. Jak chcesz możesz oczywiście wywołanie stat.sh dodać samodzielnie do crona.
Dzięki Cezary już odpalam.
Domyślnie wyłączone.
Zapewne lepsze rezultaty osiągnąłbyś, gdyby ta opcja była domyślnie włączona.
Cezary napisał/a:Domyślnie wyłączone.
Pewnie tak. Ale to dobrowolny wybór użytkowników czy chcą wysyłać "statystyki" czy nie, więc nie narzucam tego, choć gorąco namawiam na włączenie.
r43k3n napisał/a:Cezary napisał/a:Domyślnie wyłączone.
Pewnie tak. Ale to dobrowolny wybór użytkowników czy chcą wysyłać "statystyki" czy nie, więc nie narzucam tego, choć gorąco namawiam na włączenie.
Oczywiście to rozumiem i to się chwali ale jako przykład podam sytuację z Google i używaniem prywatnych hotspotów do lokalizacji. W założeniu domyślnie biorą w tym udział wszyscy. Jak ktoś nie chce to musi do nazwy SSID dodać _nomap. Równie dobrze mógłbyś włączyć tą usługę zbierania statystyk domyślnie i nie sądzę, by ktoś miał Ci to za złe. Nikt nie zmusza do używania twoich obrazów, tym bardziej, że udostępniasz je nieodpłatnie. Możliwość wycofania się z tego programu jest również banalnie prosta.
Osobiście statystyki mam włączone, bo mi one w żaden sposób nie przeszkadzają tak długo jak zbierane dane są anonimowe i nie wysyłane są żadne moje prywatne informacje.
Cezary - miałeś rację - statystyka nie kłamie. TP-Link Archer C7 v2 dał się zaktualizować do LEDE bez bólu. Przegrzebałem konfigurację i już działa i raportuje, na razie w środowisku testowym.
Problem z v1 pewnie jest gdzieś w konfiguracji. Może następnym razem się uda.
luci-app-statistics + collectd-mod-ping - przy ustawionym pingu na domene np google.com nie zawsze zbiera dane, z IP nie ma problemu. W logach mam
ping plugin: ping_host_add (google.com) failed: getaddrinfo: Try againluci-app-commands - przy próbie odpalenia polecenia z linku za każdym razem dostaje
No page is registered at '/admin/system/commands/dashboardcommand/cfg099944'.
If this url belongs to an extension, make sure it is properly installed.
If the extension was recently installed, try removing the /tmp/luci-indexcache file.Cezary, mam pytanko
:
będziesz w tych obrazach ledowych dodawać paczkę wifitoggle ?
W gargulcu miałem obsługę przycików "od strzała" w moim netgerze, teraz musiałem doinstalować pakiet.
Nie, żeby to było coś trudnego ale....
BTW, faktycznie moje trudnosci z lede brały się z rozleniwienia, jakie pozostało po gargulcu ![]()
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Obrazy LEDE 17.01-SNAPSHOT
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc