26

Odp: Kompilacja zatrzymuje się

Bo używasz za nowej wersji openwrt, dlatego nie masz ostrzeżenia.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27 (edytowany przez jzef 2017-01-03 15:26:47)

Z ostrzeżeniem może i racja ale odnośnie Debiana GUI vs konsolowy:

Wiem na pewno iż Debian konsolowy zachowuje się inaczej niż graficzny. W graficznym dostęp do konta root jest mocno ograniczony i nie da się w prosty sposób niczego zrobić - trzeba używać sudo lub su z poziomu konta użytkownika. Z tego co pamiętam to nie da się chyba nawet zalogować na konto root. Natomiast w konsolowym Debianie mamy dostęp do konta root na full.

Powtarzam po raz kolejny iż zbudowałem już kilka razy OpenWrt na koncie root bez problemu.

28

To zrób su - i jesteś rootem. Nie musisz używać mechanizmów rodem z ubuntu gdzie nie mogłeś się przelogować na roota bo nie miał hasła.

A ja znów powtarzam że nie powinieneś tego robić. Strasznie mocno bronisz swoich racji a później robisz masę pytań na forum dlaczego Ci nie działa to czy tamto.

29

jzef napisał/a:

Jeśli na koncie root nie udałoby mi się zbudować ani razu OpenWrt to przyznałbym Wam rację i po temacie - nie wolno kompilować na koncie root i kropka ale przetestowałem budowę osobiście i na koncie root buduje bez problemu.
[...]
Powtarzam po raz kolejny iż zbudowałem już kilka razy OpenWrt na koncie root bez problemu.

No skoro buduje się bez problemu, to skąd ten wątek i kolejne pytania dot. problemów z kompilacją? wink
Nie możesz po prostu pójść za radą i zrobić to tak, jak wszyscy, zamiast kombinować?

jzef napisał/a:

Wiem na pewno iż Debian konsolowy zachowuje się inaczej niż graficzny. W graficznym dostęp do konta root jest mocno ograniczony i nie da się w prosty sposób niczego zrobić - trzeba używać sudo lub su z poziomu konta użytkownika. Natomiast w konsolowym Debianie mamy dostęp do konta root na full.

Ale co ma piernik do wiatraka?

30

pepe2k napisał/a:

No skoro buduje się bez problemu, to skąd ten wątek i kolejne pytania dot. problemów z kompilacją? wink
Nie możesz po prostu pójść za radą i zrobić to tak, jak wszyscy, zamiast kombinować?

Problemy o jakich piszę w pierwszym poście tego tematu na pewno nie wynikają z tego iż kompiluję na koncie root tylko miałem problemy z połączeniem sieciowym.

31

jzef napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Problemy o jakich piszę w pierwszym poście tego tematu na pewno nie wynikają z tego iż kompiluję na koncie root tylko miałem problemy z połączeniem sieciowym.

Możesz dalej upierać się przy swoim albo skorzystać z sugestii bardziej doświadczonego smile

32 (edytowany przez jzef 2017-01-03 15:57:01)

Dobra! Ja tam jestem człowiek metody prób i błędów i specjalnie dla Was chłopaki: Cezary i pepe2k spróbuję kompilować z konta użytkownika próbując wprowadzić konfigurację z pliku config.diff

Jak będę miał podobne problemy z kompilacją to będzie oznaczać iż konto root wcale nie było problemem smile

33 (edytowany przez Cezary 2017-01-03 16:03:15)

Nawet nie mam zamiaru kompilować zwykłego openwrt i wszystkich pakietów z openwrt żeby udowadniać że na koncie usera się kompiluje. Przecież to będzie trwało wieki. Wystarczy że moje obrazy kompilują się z konta użytkownika.

34

Cezary napisał/a:

Nawet nie mam zamiaru kompilować zwykłego wszystkich pakietów z openwrt żeby udowadniać że na koncie usera się kompiluje. Przecież to będzie trwało wieki. Wystarczy że moje obrazy kompilują się z konta użytkownika.

Tak samo jak i wszystkie oficjalne buildy.

jzef napisał/a:

Dobra! Ja tam jestem człowiek metody prób i błędów i specjalnie dla Was chłopaki: Cezary i pepe2k spróbuję kompilować z konta użytkownika próbując wprowadzić konfigurację z pliku config.diff

Jak będę miał podobne problemy z kompilacją to będzie oznaczać iż konto root wcale nie było problemem smile

Zanim zaczniesz, wyczyść wszystko, a źródła pobierz/rozpakuj jako zwykły user. Bo jak robiłeś to jako root, to prosisz się tylko o kolejne problemy. No i najważniejsze, zanim uruchomisz kompilację, pokaż swój plik ".config".

35

Ty nic nie musisz robić - to ja sprawdzę smile I nie wszystkie pakiety - sam pisałeś iż domyślny konfig to ten po uruchomieniu po raz pierwszy polecenia make menuconfig

36

pepe2k napisał/a:

Zanim zaczniesz, wyczyść wszystko, a źródła pobierz/rozpakuj jako zwykły user. Bo jak robiłeś to jako root, to prosisz się tylko o kolejne problemy. No i najważniejsze, zanim uruchomisz kompilację, pokaż swój plik ".config".

Tak - taki mam zamiar - właśnie czyszczę dysk z folderu openwrt na koncie root a później przełączę się na konto użytkownika i zrobię wsio od początku.

37

Sprawdzaj.

38 (edytowany przez jzef 2017-01-03 17:45:48)

Pierwsze trudności na koncie usera:

- nie działa mount.cifs aby skopiować przez sambę plik ze źródłami openwrt-0c335d6.tar.gz i plik config.diff, musiałem najpierw na koncie root'a przekopiować te pliki do folderu głównego a dopiero później z konta usera przekopiować je do folderu usera. Te same trudności będę miał zapewne przy kopiowaniu zbudowanych binarek na inny komputer w sieci lokalnej smile ale mniejsza z tym - dam se rade.

Zrobiłem tak:

cat config.diff >> .config
make defconfig
make oldconfig

ale w pliku .config nie ma żadnego ciągu luci więc chyba tak nie można

Jak dam tylko polecenie cat config.diff >> .config to w pliku jest ciąg luci więc wynika z tego iż nie można robić później poleceń make defconfig i oldconfig

39

A co ma wspólnego mount.cifs i Twoje problemy z uprawnieniami z samą kompilacją openwrt? Kombinujesz jak koń po górę a później nie wiem czemu mieszasz to z samą kompilacją.

40 (edytowany przez jzef 2017-01-03 18:27:30)

Cezary - przecież napisałem iż dam se rade i mniejsza z tym. (na koncie root nie mam żadnych problemów z uprawnieniami tylko właśnie na koncie usera) - wspomniałem o tym dlatego aby pokazać czemu konto usera jest gorsze niż root'a.

P.S. Kompilacja trwa smile

Najpierw dałem:

make download -j1 V=s

- co trwało jakieś 50 minut

Teraz robi się:

make world -j1 V=s

41 (edytowany przez jzef 2017-01-03 18:43:36)

Aha, i obiecany plik .config:

• poprawka w pliku package/kernel/linux/modules/sound.mk aby skompilowało sterownik dźwięku via82xx

• wykonanie polecenia make menuconfig

• zastosowanie pliku config.diff: cat config.diff >> .config

.config

CONFIG_PACKAGE_kmod-sound-via82xx=m - co świadczy iż poprawka via82xx została zastosowana
CONFIG_PACKAGE_luci=y - co świadczy iż plik config.diff został zastosowany

42

Ja, przy ręcznej (lub skryptem) modyfikacji .config, zawsze stosuję taką kolejność: edycja .config, make defconfig. To zapewni spójność .config i rozwiązanie wszelkich zależności itp., bez ponownego wchodzenia do menuconfig.

43 (edytowany przez jzef 2017-01-03 21:18:41)

No i po kompilacji - make world -j1 V=s trwało jakieś 3 godziny.
Zbudowało paczkę sterownika kmod-sound-via82xx_3.18.23-1_x86.ipk ale LuCI nie ma. Sam system działa.

Wynika z tego iż plik config.diff nie został jednak zastosowany sad

Co jest nie tak?

44

luci masz zaznaczone w konfigu, nie masz CONFIG_FEED_luci zaznaczonego. Dodałeś w ogóle feedsy?

45

Cezary napisał/a:

luci masz zaznaczone w konfigu, nie masz CONFIG_FEED_luci zaznaczonego. Dodałeś w ogóle feedsy?

Oops, chyba zapomniałem dodać z pośpiechu hmm ale myślę iż mogę to zrobić teraz, tylko nie wiem czy muszę potem coś robić z plikiem .config ?

46

jzef napisał/a:
Cezary napisał/a:

Oops, chyba zapomniałem dodać z pośpiechu hmm ale myślę iż mogę to zrobić teraz, tylko nie wiem czy muszę potem coś robić z plikiem .config ?

Zrobiłeś na początku 'make package/symlinks'?

47 (edytowany przez jzef 2017-01-03 22:14:19)

Dobra dodałem teraz feedsy, nie dotykałem pliku .config i zapuściłem kompilację:

make package/symlinks    - jakieś 5 minut
make world -j1 V=s       - jakieś 20 minut

i jest LuCI smile

root@OpenWrt:~# cat /proc/version
Linux version 3.18.23 (jzef@debian) (gcc version 4.8.3 (OpenWrt/Linaro GCC 4.8-2014.04 unknown) ) #2 Tue Jan 3 21:47:07 CET 2017

Odnośnie wpisu CONFIG_FEED_luci to jest chyba nie potrzebny bo jak napisałem nie dotykałem pliku .config a dodało mi LuCI.

48 (edytowany przez jzef 2017-01-04 10:28:33)

Postanowiłem zbudować obraz ramdisk - włączyłem więc w make menuconfig i zapuściłem kompilację ale zatrzymało się na pobieraniu źródeł freecwmp-2014-06-12-8f3c163fc85337e63bfa64da3c02f10d1fe3b169.tar.gz
Znalazłem to:
https://librecmc.org/librecmc/downloads/sources/archive i wygląda na to iż tam jest większość źródeł. Jak coś mi się nie pobiera to pobieram ręcznie i zapuszczam od nowa make download

Nie rozumiem tylko jednego - czemu wcześniej kompilacja się udała bez pobierania tych źródeł - czyżby aż tyle potrzeba było nowych źródeł do skompilowania wersji ramdisk?

Teraz stanęło mi na crtmpserver-r811.tar.bz2
Już mi się znudziło prawdę mówiąc pobierać ręcznie to czego automat nie chce sad