Odp: Sieć LAN w domu - jak zrobić to dobrze
No tak, udostępnij to usb jakoś (samba, ftp, nfs, rsync, ssh(!)) i podmontuj sobie zasób na edgerouterze.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Sieć LAN w domu - jak zrobić to dobrze
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No tak, udostępnij to usb jakoś (samba, ftp, nfs, rsync, ssh(!)) i podmontuj sobie zasób na edgerouterze.
Wiem o co chodzi z sambą, ftp, nfs ale ssh?
Tak samo - po ssh możesz zamontować zdalny system plików. Poszukaj informacji o sshfs.
Wracając do tego backupu partycji.
Np. ftpput (w moich obrazach jest) a tak w ogóle to masz całe repo lede do dyspozycji - coś sobie znajdziesz. Nawet przez winscp możesz.
cat /proc/mtd masz listę partycji. A później lecisz: dd if=/dev/mtd0 of=/tmp/mtd0, dd if=/dev/mtd1 of=/tmp/mtd1 itd. Tylko nie wszystko na raz bo rami ci zabraknie - zgraj jedną, usuń plik, następną itd.
Znalazłem taką informację:
Perfect, everything worked as intended and the OpenWRT factory image started to boot! Before continuing to flash the sysupgrade image, I had a quick peek at /proc/mtd to find out what partition layout OpenWRT has decided on for itself. This layout mostly matched the one used by EdgeOS, with some names being different and the exclusion of the SPI Flash partition and the ALL partition. All in order, so I used wget on the router to retrieve the sysupgrade image that I hosted with python -m SimpleHTTPServer and stored it in /tmp. Following this I ran the sysupgrade tool:
Czy to oznacza, że po zabootowaniu obrazu LEDE do RAM pojawia się inna lista partycji w /proc/mtd niż, gdy wchodzę w /proc/mtd z poziomu oryginalnego oprogramowania?
Nazwy są inne, jeżeli używasz system pliku squashfs to on zrobi jeszcze rootfs_data itd. Generalnie openwrt/lede stara się zachować oryginalny rozmiar i podział partycji, nazwy są mniej ważne.
with some names being different and the exclusion of the SPI Flash partition and the ALL partition
Czyli robienie kopii z poziomu LEDE może może nie objąć wszystkich partycji i ich nazwy mogą być inne? To jednak może lepiej robić tego backupa z poziomu oryginalnego oprogramowania? Tam też jest SSH także może i WinSCP zadziała.
Nazwy to tylko kwestia systemu, to możesz zignorować. Zrób z poziomu oryginalnego softu.
Zrobiłem kopię oryginalnego oprogramowania używając tej metody:
https://wiki.openwrt.org/doc/howto/gene … mtd_backup
Jak teraz to przywrócić? Mogę użyć tego polecenia?
mtd write art.backup art
mtd write nazwa_backupu nazwa_partycji_docelowej?
Tak, o ile dostępny jest mtd.
Myślę, nad użyciem TFTP to zabootowania kernela OpenWRT i z jego poziomu przywrócenie partycji używają mtd.
Mam partycje:
mtd0_u-boot.backup
mtd1_u-boot-env.backup
mtd2_factory.backup
mtd3_kernel1.backup
mtd4_kernel2.backup
mtd5_ubi.backup
Powinienem przywrócić je wszystkie czy tylko factory, kernel 1 i 2 oraz ubi, bez ubotów?
Jak nie musisz to nie dotykaj uboota i uboota-env
Mam problem.
Obraz partycji ubi jest za duży i nie zmieści się w RAM. Jak inaczej go wgrać? Jest jakiś sposób by go w locie zaciągnąć z tftp albo z ftp?
Raczej nie, bo będzie problem jak coś się przerwie.
Załóżmy, że się nie przerwie. Wiesz jak to zrobić? Mogę zabootować LEDE po TFTP ale nie wiem jak w locie przenieść plik z partycją dla komendy dd.
Albo jakiś inny pomysł?
Ewentualnie umiałbyś zbudować plik sysupgrade.bin z podmienioną partycją tak by zamiast partycji mtd5 z OpenWRT wgrała się partycja mtd5 oruginalnego softu?
Mogę wgrać obraz z TFTP bezpośrednio do Flash ale nie wiem jak. Wszelka pomoc mile widziana.
Jeżeli mtd przyjmie strumień w locie (a tego nie wiem) to możesz z nc kombinować http://blog.0x1fff.com/2007/10/netcat-p … plikw.html
Jeżeli mtd czyta tylko z pliku a nie da się ze strumienia to nie masz jak tego zrobić.
Edit: możliwe że przy wykorzystaniu dd się da: https://www.ndchost.com/wiki/server-adm … t-over-ssh
EDIT2: a tak w ogóle po co CI to? erx nie da się wgrać przez tftp jak każde ubiquiti?
LEDE wgrać się da ale ja chciałem wgrać oryginalne oprogramowanie i zonk, nie działa.
Udało mi się użyć dd montując zasób przez sshfs (xDD) ale po przywróceniu dalej nie wstał. Także dałem sobie spokój.
Czy jakiś dobry forumowicz z kabelkiem jtag zainstalowałby mi lede na Ubiquiti ER-X?
A po co chcesz tam jtaga? Zwykły kabelek do konsoli szeregowej tylko.
a możesz rzucić jakimś linkiem do tego kabelka?
http://allegro.pl/konwerter-usb-ttl-rs2 … 26304.html
I to sie podłącza do pinów w routerze a usb do kompa i tam odpalam minicom, tak? Jakie ustawia się parametry w minicomie?
Tak. Dla tego konkretnego modelu jest 57600 8n1, dla innych modeli najczęściej jest 115200 8n1
Zanim wgrasz LEDE na tego ER-X to miej świadomość, że powrotu do oryginalnego oprogramowania nie ma, ergo tracisz gwarancję.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Sieć LAN w domu - jak zrobić to dobrze
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc