Odp: Statystyki transferu i logi klientów WiFi
Definicje gpio są na stałe wklepane w kodzie dla danego urządzenia i w większości przypadków są to różne gpio.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Statystyki transferu i logi klientów WiFi
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Definicje gpio są na stałe wklepane w kodzie dla danego urządzenia i w większości przypadków są to różne gpio.
Czyli w tej sytuacji musimy zadowolić się jedną diodą.
Może być, to i tak tylko testy Gargoyle.
A co do RAM to test z Uboota zgłaszał mi jakąś różnicę na fabrycznej kości.
U Ciebie przechodziło to gładko jak rozumiem.
Wygląda na to, że dotarłeś do miejsca, w którym pozostaje Ci już tylko własna kompilacja obrazu CC lub LEDE. Jeśli tak Ci przeszkadzają te diody, to zmontuj maszynę wirtualną i buduj obrazy - cały proces jest ładnie opisany.
Co do ramu, to jeszcze do tej pory nie widzialem, żeby się mtest wywalił w routerach, które przeszły przez moje ręce. Właśnie dlatego zastanawiałem się czy ten mtest działa.
Jak wygląda wykrzaczenie tego testu, to sprawdziłem sobie w googlach, ale nie byłem pewien czy skompilowane na atherosa też działa poprawnie. Dzięki Tobie już wiem, że działa ![]()
Diody to żaden problem, ważne żeby jakaś mi mrugała jak idzie transfer po GSM i tak zrobiłem.
Niezależnie od powyższego testuje różne GUI itp zanim zacznę mocniej konfigurować, żeby nie tracić czasu.
To przede wszystkim musi chodzić stabilnie.
Odnośnie testu RAM to robiłem to na starym Uboocie z czasów gdy miał on rozmiar jednego bloku flash.
I ten zgłaszał mi że komórka xx powinna mieć wartość yy a ma zz.
Test zapewne polega na zapisie/odczycie/porównaniu zdefiniowanej wartości w RAM.
Spróbuję to zrobić teraz na nowszym Uboocie (aktualizowałem ale z niego nie testowałem).
RAM fabryczny nic nie grzebane ale oczywiście to nic nie znaczy, może być wadliwy (co w sumie podejrzewam).
Nie znalazłem innego sensownego narzędzia do testów, można ew. ręcznie wrzucić plik do RAM, ściągnąć ponownie i porównać, co też chcę zrobić.
Wydaje mi się, że pepe2k nie zmieniał nic w mtest, ale to On musiałby potwierdzić.
Uszkodzony ram mógłby tłumaczyć Twoje problemy z wgraniem gargulca. Daj znać, jak już Ci się mtest pokręci trochę. Z tego co przeczytałem w internetach, to mtest musi się pokręcić (wykonywać) w kółko kilkanaście - kilkadziesiąt razy, żeby sprzęt się rozgrzał, co zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia usterki.
---edit---
W repo aa lub bb jest memtest. Możesz spróbować, tylko musiałbyś zrobić downgrade. Próbowałem odpalić to na cc, ale libc się zmieniło i nic z tego.
Chyba coś się jednak w Ubocie zmieniło.
Wgrany mam u-boot_mod__20161123__tp-link_tl-mr3020.bin
1000 iteracji i nic nie stwierdzono.
Wcześniejsza wersja była z 2013r.
I ta zgłaszała, ale stawiałbym raczej na Uboota.
BTW wstawiałeś MR3020 coś powyżej 32M ?
Jeśli chodzi o ram to SoC obsługuje konkretną organizację pamięci (nie pamiętam już jaką, trzaby sprawdzić), a największe produkowane kości ram ddr1 o tej organizacji to 64MB i tyle też mam (zgodnie z moją sygnaturką).
---edit---
Znalazłem. Jest 16Mbit x16, a potrzebujesz wlutować 32Mbit x16. 333MHz czy 400MHz nie ma znaczenia.
Też już znalazłem. + obudowa SSOP.
Poszukam i może nawet dostanie jak zasłuży ![]()
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Statystyki transferu i logi klientów WiFi
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc