126

Odp: LEDE dla PC Engines APU2/APU3

To akurat pewnie kwestia tego żeby ktoś dojrzał interes i zrobił się dystrybutorem. I tu znów - kwestia tego czy komuś się to będzie opłacało po prostu żeby to ściągać i bawić się we wszystkie procedury.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

127

@vip, Cezary ma rację. Generalnie, aby handel sprzętem się opłacał potrzebny jest wolumen, jeżeli nie robi się tego w rozsądnych ilościach to nie jest to opłacalny biznes nawet po zniżkach dla dystrybutorów.

3mdeb prowadzi sklep w którym mamy apu2e4 na chwile obecną. Dam znać naszej logistyce, aby dodali do oferty apu4d4. Na chwilę obecną na stronie PC Engines apu4d4 też  jest niedostępne, oczekiwane uzupełnienie to 5/4/2020. Sytuacja nie sprzyja sprowadzaniu sprzętu.

128

mogli by tak przyszłościowo wprowadzić płyty z przynajmniej dwoma portami sfp+ 10gbps / rj45 i szybszymi procesorami ...

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | Dynalink WRX-36 | cudy  ufo | 2x Bpi R4 wifi 7|zyxel gs1900-10hp | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd

129

Odkurzę ten wątek: wersja z SFP, choć nadal ten sam procek i porty ethernetowe: https://pcengines.ch/apu6b4.htm

130

Graffy napisał/a:

@Cezary masz jakąś modowaną obudowę do APU?
U mnie temperatura oscyluje w okolicach 60°C

Przy okazji aktualizacji OpenWrt, wymieniłem termopad na procku - Gelid 0,5mm
Po rozebraniu obudowy nie zauważyłem abym popełnił jakiś błąd przy montażu.
Rdzeń był ładnie odciśnięty całą powierzchnią na fabrycznym termopadzie i dolegał do aluminiowej płytki.
Mimo tego u mnie w iddle procek oscylował 50-55 stopni w zależności od temperatury otoczenia.
Przy stresie temperatura dochodziła do 60 stopni.
Po zmianie jak ręką odjął.

root@OpenWrt:/etc/config$ sensors 
k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1:        +44.4°C  (high = +70.0°C)
                       (crit = +105.0°C, hyst = +104.0°C)

Przez pół godziny obciążyłem 4 rdzenie stress-ng - temperatura nie przekroczyła 52 stopni smile
Chyba trafiłem na jakiś felerny termopad z oryginalną obudową.

APU2 @ OpenWrt 18.06-SNAPSHOT, r7852-7ac6044632

131

Widziałem kiedyś termopada z niezdjętą folią zabezpieczającą smile

132

pepe2k napisał/a:

Widziałem kiedyś termopada z niezdjętą folią zabezpieczającą smile

Hehe, tu była zdjęta.

133

@Cezary, jest szansa na zbudowanie tego modułu czy muszę powalczyć z własną kompilacją?

Symbol: PINCTRL_AMD [=n]                                                                                                              │  
  │ Type  : tristate                                                                                                                      │  
  │ Defined at drivers/pinctrl/Kconfig:96                                                                                                 │  
  │   Prompt: AMD GPIO pin control                                                                                                        │  
  │   Depends on: PINCTRL [=n] && HAS_IOMEM [=y] && (ACPI [=n] || COMPILE_TEST [=n])                                                      │  
  │   Location:                                                                                                                           │  
  │     -> Device Drivers                                                                                                                 │  
  │ (1)   -> Pin controllers (PINCTRL [=n])                                                                                               │  
  │ Selects: GPIOLIB [=y] && GPIOLIB_IRQCHIP [=n] && PINMUX [=n] && PINCONF [=n] && GENERIC_PINCONF [=n]                

134

Mogę zrobić z tego moduł na przyszłych kompilacji.

135

Jeśli to nie duży problem, poproszę.

136

Dziękuję @Cezary za moduł.

Testuję ale utknąłem...
Chciałbym uzyskać możliwość wyłączenia hardware'owo WIFI

Wg. dokumentacji wymagania spełnione.
https://pcengines.github.io/apu2-documentation/gpios/
Mam BIOS v4.17.0.3 z załączonym ACPI.

root@OpenWrt:~# ls /sys/class/gpio
export    unexport
root@OpenWrt:~# opkg install kmod-pinctrl-amd
Installing kmod-pinctrl-amd (5.15.139-1) to root...
Downloading https://dl.eko.one.pl/openwrt-23.05/targets/x86/64/kmods-5.15.139/kmod-pinctrl-amd_5.15.139-1_x86_64.ipk
Configuring kmod-pinctrl-amd.
root@OpenWrt:~# ls /sys/class/gpio
export       gpiochip832  unexport

Zamiast chip320 jest chip832 ?

Tak samo jak w  dokumentacji dostępne 192 GPIO

root@OpenWrt:~$ cat /sys/class/gpio/gpiochip832/ngpio
192
root@OpenWrt:~$ 

Więc próbowałem jak w przykładzie 832+71, czyli GPIO903 oraz 904.
Niestety nie działa.

In fact we have exported a GPIO71 of the SoC, the 320 offset must be subtracted.

137

Do apu2 stosowało się moduł kmod-gpio-nct5104d , on był odpowiedzialny za gpio, nie pincitl-amd. Trzeba było napisać do czego to chcesz...

138

To wiem @Cezary, ja na nie potrzebuję obsługi tego osobnego chipa tylko GPIO wbudowanych w SoC.
Wg. dokumentacji PCEngines -> https://pcengines.github.io/apu2-documentation/gpios/

In order to make it possible to modify/read their state, an OS driver is required. In Linux there is a pinctrl_amd module which is responsible for GPIO controller handling.

139

Jak bym ci sugerował dodać te gpio (bo mówisz zapewne o sygnałach w_dis, prawda?) do modułu pcengines-apuv2. Moduł eksportuje tylko ledy, przycisk i reset slotów mpcie, więc możesz sobie i sygnały w_dis dodać.