Odp: LEDE dla PC Engines APU2/APU3
To akurat pewnie kwestia tego żeby ktoś dojrzał interes i zrobił się dystrybutorem. I tu znów - kwestia tego czy komuś się to będzie opłacało po prostu żeby to ściągać i bawić się we wszystkie procedury.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → LEDE dla PC Engines APU2/APU3
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
To akurat pewnie kwestia tego żeby ktoś dojrzał interes i zrobił się dystrybutorem. I tu znów - kwestia tego czy komuś się to będzie opłacało po prostu żeby to ściągać i bawić się we wszystkie procedury.
@vip, Cezary ma rację. Generalnie, aby handel sprzętem się opłacał potrzebny jest wolumen, jeżeli nie robi się tego w rozsądnych ilościach to nie jest to opłacalny biznes nawet po zniżkach dla dystrybutorów.
3mdeb prowadzi sklep w którym mamy apu2e4 na chwile obecną. Dam znać naszej logistyce, aby dodali do oferty apu4d4. Na chwilę obecną na stronie PC Engines apu4d4 też jest niedostępne, oczekiwane uzupełnienie to 5/4/2020. Sytuacja nie sprzyja sprowadzaniu sprzętu.
mogli by tak przyszłościowo wprowadzić płyty z przynajmniej dwoma portami sfp+ 10gbps / rj45 i szybszymi procesorami ...
Odkurzę ten wątek: wersja z SFP, choć nadal ten sam procek i porty ethernetowe: https://pcengines.ch/apu6b4.htm
@Cezary masz jakąś modowaną obudowę do APU?
U mnie temperatura oscyluje w okolicach 60°C
Przy okazji aktualizacji OpenWrt, wymieniłem termopad na procku - Gelid 0,5mm
Po rozebraniu obudowy nie zauważyłem abym popełnił jakiś błąd przy montażu.
Rdzeń był ładnie odciśnięty całą powierzchnią na fabrycznym termopadzie i dolegał do aluminiowej płytki.
Mimo tego u mnie w iddle procek oscylował 50-55 stopni w zależności od temperatury otoczenia.
Przy stresie temperatura dochodziła do 60 stopni.
Po zmianie jak ręką odjął.
root@OpenWrt:/etc/config$ sensors
k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1: +44.4°C (high = +70.0°C)
(crit = +105.0°C, hyst = +104.0°C)
Przez pół godziny obciążyłem 4 rdzenie stress-ng - temperatura nie przekroczyła 52 stopni
Chyba trafiłem na jakiś felerny termopad z oryginalną obudową.
Widziałem kiedyś termopada z niezdjętą folią zabezpieczającą
Widziałem kiedyś termopada z niezdjętą folią zabezpieczającą
Hehe, tu była zdjęta.
@Cezary, jest szansa na zbudowanie tego modułu czy muszę powalczyć z własną kompilacją?
Symbol: PINCTRL_AMD [=n] │
│ Type : tristate │
│ Defined at drivers/pinctrl/Kconfig:96 │
│ Prompt: AMD GPIO pin control │
│ Depends on: PINCTRL [=n] && HAS_IOMEM [=y] && (ACPI [=n] || COMPILE_TEST [=n]) │
│ Location: │
│ -> Device Drivers │
│ (1) -> Pin controllers (PINCTRL [=n]) │
│ Selects: GPIOLIB [=y] && GPIOLIB_IRQCHIP [=n] && PINMUX [=n] && PINCONF [=n] && GENERIC_PINCONF [=n]
Mogę zrobić z tego moduł na przyszłych kompilacji.
Jeśli to nie duży problem, poproszę.
Dziękuję @Cezary za moduł.
Testuję ale utknąłem...
Chciałbym uzyskać możliwość wyłączenia hardware'owo WIFI
Wg. dokumentacji wymagania spełnione.
https://pcengines.github.io/apu2-documentation/gpios/
Mam BIOS v4.17.0.3 z załączonym ACPI.
root@OpenWrt:~# ls /sys/class/gpio
export unexport
root@OpenWrt:~# opkg install kmod-pinctrl-amd
Installing kmod-pinctrl-amd (5.15.139-1) to root...
Downloading https://dl.eko.one.pl/openwrt-23.05/targets/x86/64/kmods-5.15.139/kmod-pinctrl-amd_5.15.139-1_x86_64.ipk
Configuring kmod-pinctrl-amd.
root@OpenWrt:~# ls /sys/class/gpio
export gpiochip832 unexport
Zamiast chip320 jest chip832 ?
Tak samo jak w dokumentacji dostępne 192 GPIO
root@OpenWrt:~$ cat /sys/class/gpio/gpiochip832/ngpio
192
root@OpenWrt:~$
Więc próbowałem jak w przykładzie 832+71, czyli GPIO903 oraz 904.
Niestety nie działa.
In fact we have exported a GPIO71 of the SoC, the 320 offset must be subtracted.
Do apu2 stosowało się moduł kmod-gpio-nct5104d , on był odpowiedzialny za gpio, nie pincitl-amd. Trzeba było napisać do czego to chcesz...
To wiem @Cezary, ja na nie potrzebuję obsługi tego osobnego chipa tylko GPIO wbudowanych w SoC.
Wg. dokumentacji PCEngines -> https://pcengines.github.io/apu2-documentation/gpios/
In order to make it possible to modify/read their state, an OS driver is required. In Linux there is a pinctrl_amd module which is responsible for GPIO controller handling.
Jak bym ci sugerował dodać te gpio (bo mówisz zapewne o sygnałach w_dis, prawda?) do modułu pcengines-apuv2. Moduł eksportuje tylko ledy, przycisk i reset slotów mpcie, więc możesz sobie i sygnały w_dis dodać.
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → LEDE dla PC Engines APU2/APU3
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc