Odp: Ram mod tp linka wr1043nd
Ja też mam, nowe, nie z demontażu ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Ram mod tp linka wr1043nd
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja też mam, nowe, nie z demontażu ![]()
Witam wszystkich użytkowników eko.one.pl . Przychodzę tutaj w sprawie pamięci RAM do tego routera, mam dwa rodzaje kości ram jedne są microna a drugie samsunga, dla microna jest to model 46v32m16TG-5B oraz samsunga k4h511638B-TCB3. Ktoś jest w stanie mi powiedzieć czy po przelutowaniu na nie router wstanie?Ze strony openwrt są różnice głównie w końcówkach zapisów, ale niestety nie mam pojęcia co one znaczą, ktoś może podać jakąś wskazówkę? Z góry dzięki za odpowiedzi
Pierwsza kostka to Micron 64MB ddr, 400MHz, obudowa tsop66, organizacja 32Mx16 (zgodnie z https://www.micron.com/~/media/document … _ddr.pdf).
Druga kostka to Samsung 64MB ddr, 333MHz, obudowa tsop66, organizacja 32Mx16 (zgodnie z http://datasheet.octopart.com/K4H511638 … 4947.pdf).
Obie kostki się nadają do 1043nd v1, a czy router wstanie, to zależy od tego, czy kości są sprawne i od umiejętności radio-operatora lutownicy.
Serdecznie dzięki gegu za informację, kości są sprawne, mam na czym sprawdzić. Pozdrawiam serdecznie.
Czy ktoś jeszcze chomikuje pamięci pasujące do rozbudowy wr1043nd? :-)
Ewentualnie proszę o sugestię czego szukać. Jak rozumiem mają to być kości 32Mx16, czyli szukając modułów DDR 512MB trzeba zwracać uwagę, że układów pamięci ma być 8, czyli na jednej stronie płytki drukowanej (na zdjęciach z aukcji nie zawsze widać oznaczenia), po wstępnej selekcji trzeba sprawdzić modele układów. Czy coś jeszcze ma wpływ, jakieś czasy dostępu itp?
A może kupić nowe? To poniżej będzie dobre? Ma ktoś doświadczenie z zakupami takich rzeczy z Chin?
https://www.aliexpress.com/item/HY5DU12 … 15ae44b2ac
Przed chwilę pepe2k pisał, 400MHz
Tak, zauważyłem, chociaż nawet na wiki openwrt piszą, że 333MHz powinny działać. Zakładam, że bezpieczniej jest jednak poszukać 400MHz. Jeszcze podpytam w sprawie wymiany flasha - 16MB to jest max? Można próbować zamienić np. na 25Q256, czy szkoda zachodu, bo nie zadziała?
Bez rekompilacji softu 16MB, tak. Choć jest sposób żeby było 32, pepe2k się dopytaj.
Łatwiej trafić laptopowe sodimm 1GB. Tam jest spora szansa.
Tak, jak napisał Królik, szukaj na allegro sodimm do laptopa. Działają zarówno 333, jak i 400MHz, jednak jeśli dobrze pamiętam, to na wiki (albo czyimś blogu) były wyszczególnione modele kości 333MHz, które nie działały w tplinkach.
Działają zarówno 333, jak i 400MHz, jednak jeśli dobrze pamiętam, to na wiki (albo czyimś blogu) były wyszczególnione modele kości 333MHz, które nie działały w tplinkach.
Teraz to mi się tworzą pytania. Pepe w moim temacie podkreślił iż kość ma mieć 400MHz
gegu napisał/a:Działają zarówno 333, jak i 400MHz, jednak jeśli dobrze pamiętam, to na wiki (albo czyimś blogu) były wyszczególnione modele kości 333MHz, które nie działały w tplinkach.
Teraz to mi się tworzą pytania. Pepe w moim temacie podkreślił iż kość ma mieć 400MHz
Bo to zależy jakie czasy poustawia U-Boot, a w niektórych przypadkach TP-Link w ramach aktualizacji U-Boota podnosił parametry i już 333 robiły problemy. Zresztą, skoro producent pakuje na PCB kość 400 MHz i taki zegar ustawia U-Boot, to skąd te wątpliwości? Chcesz mieć pewność, że się od święta nie wysypie, wstaw 400 MHz.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Ram mod tp linka wr1043nd
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc