101

Odp: Ram mod tp linka wr1043nd

Tak, właśnie wiele osób tak radzi i widziałem też filmiki gdzie tylko tym sposobem ludzie usuwają kości. Np. tutaj
http://www.youtube.com/watch?v=tUpHA_ZarDg

Myślałem że tak będzie łatwiej. No ale jednak trzeba będzie się pobawić.

102

Raz w życiu zastosowałem tę metodę i się u dało, ale rzeczywiście trzeba się skupić i trochę to trwa. Zdecydowanie powinieneś zdemontować kondensator w okolicy kości i w jakiś sposób odizolować grupę rezystorów, które są niedaleko (powinienem raczej napisać - cholernie blisko). Nawet przy demontażu na podgrzewaczu z hoterem te rezystory można bardzo łatwo... zdmuchnąć wink Tak się składa, że wczoraj w jednym WR1043ND wymieniałem właśnie RAM i FLASH. Z programowaniem kości FLASH i nagrzaniem się całości trwało to 15 minut smile

Powodzenia i daj znać o rezultatach!

103

Jak tylko znajdę troszkę czasu to się za to zabiorę. Parę razy przećwiczę odlutowanie i lutowanie jednej kości na module i spróbuję jechać z tematem w routerze. Oczywiście z zabezpieczeniem folią aluminiową itd. W ostateczności, jak będę widział że mi to nie idzie no dam zarobić jakiemuś elektronikowi. Ale dam znać.

Dzięki wielkie za odpowiedzi pepe2k!

104

Dla treningu wylutuj z 20 kości z starych ramów i dopiero się zabieraj chociaż powiem po sobie że  ścieżki w tp-link są delikatniejsze od tych z pamięci  ram do kompów.

105

zaspany napisał/a:

Dla treningu wylutuj z 20 kości z starych ramów i dopiero się zabieraj chociaż powiem po sobie że  ścieżki w tp-link są delikatniejsze od tych z pamięci  ram do kompów.

Mam takie same odczucia i to jest chyba spowodowane jakością stosowanych laminatów (cienka warstwa miedzi, praktycznie do jednego procesu montażowego) i liczbą warstw (najczęściej 4). Po prostu - trzeba uważać, a jak już jakiś pad urwiemy, to zanim zaczniemy panikować warto sprawdzić w dokumentacji kości czy to nie był sygnał NC, czyli brak połączeni i ślepa ścieżka. One odpadają w pierwszej kolejności wink

106

Kurka, pepe2k świetnie że o tym wspomniałeś. Jeszcze 2 pytania.

1. Czy w ogóle jeszcze jest popyt na te kości? Bo miałem tego ustrojstwa trochę i zastanawiam się teraz czy nie kupić sobie  TAKIEJ termopęsety.

z czym wiążę się drugie pytanie, czyli czy ta termopęseta z TAKIM grotem nadawałaby się do takiej operacji.

Bo jeżeli byliby chętni, to nie dawałbym kasy jakiemuś gościowi za robotę, ale kupił taką termopęsętę i nie dość że sam bym sobie to wymienił, to jeszcze sprzedał resztę kostek na allegro przy okazji zwracając sobie zakup tej pęsety.

Dobrze kminię? Czy raczej takie coś odpada?

107

Na pewno będzie Ci przy pomocy tego ustrojstwa łatwiej zrobić modyfikację, ale nadal nie jest to "prawidłowe podejście". Płyta z routerem powinna być wstępnie podgrzana, żeby nie narażać jej na szok termiczny i odkształcenia - jak będziesz grzać punktowo, to się PCB wygina i może się to źle skończyć, aczkolwiek ja (jeszcze?) nie miałem do czynienia z takim przypadkiem, znacznie częściej trafiają do mnie do ratowania routery ze źle wlutowanymi kostkami, urwanymi padami i zwarciami nóżek (kulki cyny za nóżkami).

Zastanów się czy jest sens inwestować w sprzęt dla jednorazowej zabawy, albo dla kilku jeżeli nawet znajdziesz chętnych na taką usługę. Mogą Ci się rozjechać koszty z przychodami, bo za wymianę kostki w serwisie GSM biorą ~20 PLN i przy odpowiednim sprzęcie trwa to góra 15 minut. Chociaż, muszę przyznać, że w ciągu ostatnich 2 miesięcy miałem do poprawienia aż 3 routery po "profesjonalnej" wymianie RAM w "profesjonalnym" serwisie.

Ja jak wymieniam kości, to właśnie w ten sposób - PCB na podgrzewacz, a kostkę zdejmuję przy pomocy hotera. Gdybym miał szablony do pasty, to pewnie i lutowanie nowej kostki bym tak robił. Ale nie mam dlatego nową lutuję Solomonem z grotem, z topnikiem i na koniec do myjki ultradźwiękowej smile Tutaj info: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=2373

Popyt chyba wyraźnie spadł, bo znaczna większość nowych routerów ma kostki DDR/DDR2 w BGA, których wymiana już zdecydowanie wymaga dostępu do odpowiedniego sprzętu. Na forum openrouter nadal wisi moje ogłoszenie o kostkach DDR i usłudze wymiany. Jak chcesz, to mogę Ci odsprzedać taniej trochę kostek, bo wymieniłem już we wszystkim, w czym mogłem, a niedawno z jakiegoś laptopa wygrzebałem 2x 512 MB i aktualnie mam tego ze 20 sztuk...

108 (edytowany przez doman18 2013-05-03 12:24:57)

Tutaj nie chodzi o zarobki ale o to by mieć taki sprzęcik za darmo. Już wcześniej o nim myślałem. Od czasu kiedy sprawiłem sobie normalną lutownicę transformatorową a szajs z hipermarketu leży gdzieś w czeluściach piwnicy elektronika zaczęła mnie kręcić. Robiłem parę drobnych napraw, rekabling słuchawek które odżyły po tej operacji (wcześniej już zaczęły już szwankować z dźwiękiem), wymiana gałki w padzie czy wymiana wybulonych kondensatorów w płycie głównej. Ostatnio padł mi tuner TV i w serwisie nie chcieli tego robić że niby uszkodzenie mechaniczne. Oczywiście nie mieli racji bo winowajcą był klasyczny przypadek zimnego lutu. Naprawiłem, ale przy okazji przez nieuwagę odlutowałem rezystor 0402. W żaden sposób nie mogłem podejść go transformersem więc to był bodziec do następnego zakupu o którym wcześniej myślałem - taniej lutownicy 20W z przełącznikiem na 130W za 32zł (z dodatkowym grotem "cienki szpikulec"). Przy okazji też w końcu zaopatrzyłem się w 2 porządne pęsety bo te co miałem to bardziej przeszkadzały niż pomagały.
I tak powoli zbiera mi się amatorski warsztat lutowniczy bo teraz zamiast coś wyrzucać, czy płacić za naprawę kumplom to sam biorę i naprawiam. Te szczypce za mną wcześniej chodziły , bo prędzej czy później chciałem spróbować jak się pracuje z elementami lutowanymi powierzchniowo. Ale brałem to bardziej jako zachciankę niż na poważnie. Teraz jest dobry pretekst żeby plan wcielić w życie ^^. Tak samo od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem TAKIEGO odsysacza. Jest on dużo większy niż reszta na rynku (30x330mm), ma podwójnie uszczelniany tłok i obudowę z aluminium. Ewentualnie ELEKTRYCZNY ale ponoć ma przeciętną siłę ssącą a groty w nim padają jak muchy.
Bo ten odsysacz co mam aktualnie to też nie pracuje tak dobrze jakbym chciał. Często większość cyny zbierze, ale zostaje odrobina między zlutowanymi elementami.

Dobra, rozpisałem się, w każdym razie ta pęsęta wcale nie jest takim "widzimisię" jakby się mogło wydawać.

Mówiłeś o solomonie - oczywiście chodzi tu o stację a nie te grzałki za 30zł?

109 (edytowany przez pepe2k 2013-05-03 12:32:06)

Dobra rada - jak chcesz pobawić się z elementami SMD (czyli montażem SMT), to zdecydowanie powinieneś zaopatrzyć się w porządną stację z regulacją temperatury i wymiennymi grotami. Jak Cię to kręci i interesuje, to ja bym się długo nie zastanawiał tylko od razu próbował sił w nowym hobby! Ostrzegam, elektronika wciąga smile

Tak, pisząc o Solomonie miałem na myśli stację, dokładnie model SL-20. Swoje lata już ma, ale za nic w świecie bym go nie wymienił na chińskie g... wink

A odsysacz... używam najtańszego, bo jednak częściej do zbierania lutowia korzysta się z plecionki.

110

Dobra stacja to wydatek grubo ponad 150zł (Xytronic, Solomon, Ayoue) a żona by mnie zjadła jakbym kupił kolejną lutownicę za takie pieniądze. Muszę najpierw sporo pociurać tym co mam i tym samym udowodnić że przyszły zakup rzeczywiście będzie przydatny a nie będzie to gadżet który po 3 użyciach będzie kurzył się w piwnicy. Ale wiem że by się zwróciła bo już teraz ilekroć wspomnę że musiałem wydać aż 100zł za wymianę gniazda usb w laptopie to mnie coś bierze...

Plecionkę też mam ale czasem ciężko nią manewrować punktowo i nie zbiera dobrze w przewlekanym, i po drugiej stronie zostaje trochę lutu.

111

Aha jeszcze jedno. Wspomniałeś o kondensatorze. Czy nie wystarczyłoby po prostu go przykryć folią aluminiową? Ja wiem że taśma kaptonowa byłaby najlepsza ale średnio uśmiecha mi się kupowanie rolki za 25zł którą będę używał może raz w miesiącu.

112

Ja elektrolity demontuję. Jak chcesz to robić zwykłą lutownicą, to nie musisz, bo nie będą narażone na gorące powietrze.

113

Przymierzam się do RAM mod-a mojego routera tp-1043nd i wpadła mi w oko pewna ciekawostka.

Wg wiki openwrt maksymalnie można zamontować 64MB RAM do tl-1043nd
http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl- … mb.ram.mod

Podobno nie ma kości pamięci 64mbitx16: "Since there are no 64Mbit x 16Bit DDR1 Chips available → no 128 MB mod! "

Natknąłem się jednak na specyfikacje kości DDR 64mbit x 16 tutaj:
http://www.arrow.com/item/detail/micron … v64m16tg6t

Przeglądając specyfikację tej kości z sugerowaną do ram mod-a na openwrt http://www.datasheetdir.com/HY5DU121622DTP+download nie widzę róznic w układzie pinów

Pytanie do mądrych głów czy jest szansa na tl-1043nd i 128 mb ram mod ?

114

raphi napisał/a:

Pytanie do mądrych głów czy jest szansa na tl-1043nd i 128 mb ram mod ?

Wątpię... nie ma na rynku żadnego urządzenia z tym SoC wyposażonego w 128 MB RAM, stąd wniosek, że ten układ nie jest w stanie zaadresować więcej niż 64 MB.

115

Witam.
Jestem szczęśliwym posiadaczem WR1043N po przeszczepie pamięci HY5DU121622CTP-J  . Operacja udana w 100% routerek śmiga na OpenWrt Attitude Adjustment 12.09.1 . Pozostały mi jeszcze 3szt. pamięci HY5DU121622CTP-J 64mb . Jeśli są chętni, mogę wykonać przeszczep pamięci za symboliczne 20zł na flaszkę wink . Cena obejmuje usługę+pamięć. Więcej info na PW

116

Posiada ktoś jedna czy dwie kości 64mb na zbyciu? Ewentualnie jakiś link gdzie można znaleźć.
Szukałem trochę i ni huhu

117

Ja jeszcze mam.

118

Witam.
Czy posiada jeszcze ktoś kość 64MB na sprzedaż?

119

Dajcie znać jeśli macie jeszcze jakąś 64, chętnie odkupię smile

120

Ja mam jeszcze sześć sztuk. Zapraszam na PW.

121

Cześć wszystkim!

Czy jest ktoś z okolic Wrocławia, kto ma jeszcze wolną kość i umiejętności, żeby wymienić w 1043nd?

122

a do mr3420 v2 tez da sie to zrobic przeszczep  kto to robi i ile to kosztuje

123

moze wy mi pomozecie z lte e3276 i antena cybertech 15 dual jak to podpiac ktry promiennik do ktorego gniazda zero oznaczen antena po wpieciu daj slaby zys 2-3 db nie wiem co jest grane

124

chrobi32 napisał/a:

moze wy mi pomozecie z lte e3276 i antena cybertech 15 dual jak to podpiac ktry promiennik do ktorego gniazda zero oznaczen antena po wpieciu daj slaby zys 2-3 db nie wiem co jest grane

A co to ma wspólnego z wątkiem "Ram mod tp linka wr1043nd", ja się pytam?
Nie śmieć w innych wątkach i grzecznie czekaj na odpowiedź swoim temacie.

125

przepraszam