Na pewno będzie Ci przy pomocy tego ustrojstwa łatwiej zrobić modyfikację, ale nadal nie jest to "prawidłowe podejście". Płyta z routerem powinna być wstępnie podgrzana, żeby nie narażać jej na szok termiczny i odkształcenia - jak będziesz grzać punktowo, to się PCB wygina i może się to źle skończyć, aczkolwiek ja (jeszcze?) nie miałem do czynienia z takim przypadkiem, znacznie częściej trafiają do mnie do ratowania routery ze źle wlutowanymi kostkami, urwanymi padami i zwarciami nóżek (kulki cyny za nóżkami).
Zastanów się czy jest sens inwestować w sprzęt dla jednorazowej zabawy, albo dla kilku jeżeli nawet znajdziesz chętnych na taką usługę. Mogą Ci się rozjechać koszty z przychodami, bo za wymianę kostki w serwisie GSM biorą ~20 PLN i przy odpowiednim sprzęcie trwa to góra 15 minut. Chociaż, muszę przyznać, że w ciągu ostatnich 2 miesięcy miałem do poprawienia aż 3 routery po "profesjonalnej" wymianie RAM w "profesjonalnym" serwisie.
Ja jak wymieniam kości, to właśnie w ten sposób - PCB na podgrzewacz, a kostkę zdejmuję przy pomocy hotera. Gdybym miał szablony do pasty, to pewnie i lutowanie nowej kostki bym tak robił. Ale nie mam dlatego nową lutuję Solomonem z grotem, z topnikiem i na koniec do myjki ultradźwiękowej
Tutaj info: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=2373
Popyt chyba wyraźnie spadł, bo znaczna większość nowych routerów ma kostki DDR/DDR2 w BGA, których wymiana już zdecydowanie wymaga dostępu do odpowiedniego sprzętu. Na forum openrouter nadal wisi moje ogłoszenie o kostkach DDR i usłudze wymiany. Jak chcesz, to mogę Ci odsprzedać taniej trochę kostek, bo wymieniłem już we wszystkim, w czym mogłem, a niedawno z jakiegoś laptopa wygrzebałem 2x 512 MB i aktualnie mam tego ze 20 sztuk...