Trochę to zagmatwane z tymi portami, może na razie zostawię to sobie, być może się to wyjaśni po drodze. 
Mam jeszcze pytania odnośnie trybów NDIS/RAS i wysyłania sms/ussd.
W trybie RAS do połączenia jest wykorzystywany ten demon PPP i jeden z interfejsów w /dev/ttyUSB* . Jeśli jest kilka tych interfejsów, to przez drugi z nich z reguły można wysyłać polecenia AT i w ten sposób również SMS/USSD w czasie, gdy nawiązane jest połączenie z internetem, czyli wykorzystywany ten pierwszy interfejs w /dev/.
1. Czy w trybie NDIS są wykorzystywane te urządzenia /dev/ttyUSB* ? No bo w NDIS to się przydziela adresację na interfejsie sieciowym wwan0.
2. Ustawienia, np. wymuszenie trybu LTE przy pomocy poleceń AT, są przesyłane na interfejsy /dev/ttyUSB* . Rozumiem, że te ustawienia obowiązują w trybie NDIS i nie ma tutaj żadnych zewnętrznych ustawień, które są dostępne tylko w tym trybie? W sensie, że niby wymuszę LTE ale to będzie tylko dla trybu RAS?
3. Na necie można wyczytać, że SMS/USSD są dostępne tylko w sieci GSM i 3G i nie da rady ich wysyłać/odbierać jeśli ma się wymuszony tryb LTE. Gdzie indziej piszą, że i po LTE można. To jak to w końcu jest? Jeśli Play oferuje ten darmowy internet LTE i wymuszę na modemie by pracował w LTE, to da radę wysyłać bez problemu SMS/USSD? Póki co próbowałem to zweryfikować na debianie instalując szereg aplikacji min, modem-manager-gui i wammu. Obie z tych aplikacji inaczej się zachowują w zależności od RAS i NDIS jak i wymuszenia LTE, także nie mam pojęcia jak to jest z tymi SMS/USSD.