Odp: TL-WR842N v3
AirLive 5460AP ma radio b/g. Więc jakiej prędkości się spodziewałeś? Wszystko jedno który będzie ap czy client w tym przypadku.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TL-WR842N v3
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
AirLive 5460AP ma radio b/g. Więc jakiej prędkości się spodziewałeś? Wszystko jedno który będzie ap czy client w tym przypadku.
No tak ale ja mam transfer zaledwie 2Mb/s (a standard "g" to znacznie wiecej), gdzie główny AP czyli WDR4300 daje około 32Mb/s
BTW. Jeszcze jedno pytanie, czy np. jest szansa że na Luci lub na czystym LEDE bez interfejsu graficznego będzie działać lepiej repeater na WR842 v3? bo niestety, jak już męczyłem w tym temacie, na Gargoyle Repetaer nie działa prawidłowo
.
Konfiguracja jest dokładnie taka sama w lede jak jest w gargoyle. Korzystają z tego samego - z relayd.
Konfiguracja jest dokładnie taka sama w lede jak jest w gargoyle. Korzystają z tego samego - z relayd.
No to przyznam szczerze trochę mnie załamałeś
, bo już nawet byłem stanie zrezygnować z interfejsu graficznego dla LUCI tylko / aż po to by wreszcie ten router dobrze działał jako repeater.
Szkoda że do ver 3, nie ma oprogramowania w wersji 1,6. Poszperałem na forum i u wszystkich u których występowały problemy z repeterem, problemy zniknęły wraz z downdate z ver 1.9 do ver. 1.6.
Już myślałem nawet nad tym by spróbować załadować do mojej ver 3 soft z ver 1 lub 2. Może zadziałą repeater, nie potrzebuje portów USB, router ma tylko i wyłącznie służyć do prostego wzmocnienia sieci, u mnie niestety na wersji 1.9 softu dzieją się dziwne rzeczy, bo router mimo rozgłaszania WiFi wysyła komunikat do urządzeń że jest połączenia ale tylko lokalne.
Naprawdę byłbym wdzięczny za jakąkolwiek jeszcze próbę pomocy, lub zwyczajny pomysł jak to ogarnąć.
W czasach 1.6 nie było v3 i dlatego nie jest wspierany. Proste.
Jednak wracam do testów z ustawieniem WR842 jako Mostu bezprzewodowego.
Skonfigurowałem według opisu:
http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=1047
Router most otrzymuje IP z AP 192.168.1.170, prawidłowo się łączy łączy, jednak urządzenia podpinające się do mostu zarówno po WiFi jak po kablu, nie mają dostępu do internetu.
Oto screeny konfiguracji:
1. AP z informacją ze prawidłowo połączył się router most (Sens2017)
2. Status Mostu po połączeniu z AP
3. Config Mostu
Co może być powodem, że mimo prawidłowego połączenia nie jest przekazywany dostęp do netu ?
To jest dziwne. Wcześniej takiego czegoś nie miałem. Router jako przekaznuk łączy się bezproblemowo do AP (Gargoyle 1.9) i stabilne pinguje od strony przekaźnika, ale tylko po lokalu. Urządzenia lapiace sygnał wifi po przekazniku nie mają dostępu do neta?.. Nie ogarniam. Robiłem resety, zwolnienia dzierżawy DHCP ba AP i niestety niepomaga..
Sprawdź czy dnsy dostają, ew ustaw dnsy na stałe.
Wygląda no to że urządzenia za przekaźnikiem dostają :
Screen z laptopa
spróboj jeszcze ustawić taką samą siec ssid na moście jak masz na routerze głównym nazwa i nr kanału i hasło i szyfrowanie wszystko tak samo
Po wczorajszej poradzie od Cezarego - walczę z TL-WR82N v3 tak by skonfigurować go do pracy z tunelem VPN Site-To-Site po IPSek z IKE v1 i PSK.
1. Po instalacji Gargoyle i podłączeniu modemu USB E372 lub E3131 sieć i internet pięknie śmiga.
2. Połączyłem się konsolą przez puTTy i próbowałem wgrać strongswan-default, bez skutku i trafiłem na wątek:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=14258 z którego wynika że muszę w routerze mieć LuCI.
3. Wgrałem do routera paczkę: luci-17.01-snapshot-r3435-65eec8b-ar71xx-generic-tl-wr842n-v3-squashfs-sysupgrade.bin
Konfiguruję modem USB, łączy się itd. komputer pokazuje że jest połączenie internetowe, ale żadna aplikacja nie łączy się z netem. W routerze internet jest bo przez konsolę mogę pingować strony i wgrać przez konsolę strongswana.
Co może mnie blokować?
Czy jest jakiś plugin by przez LEDE konfigurować strongswana?
2. Nie luci. Może być system goły bez luci, byle by był kompilowany z ipv6
3. Nie napisałeś co zrobiłeś właściwie. Zaraz się okaże się sam zrobiłeś sekcję modemu nie konfigurując firewalla.
2. Nie luci. Może być system goły bez luci, byle by był kompilowany z ipv6
To korzystać z tego obrazu który wkleiłem? Tu na pewno przejdzie instalacja strongswana.
3. Nie napisałeś co zrobiłeś właściwie. Zaraz się okaże się sam zrobiłeś sekcję modemu nie konfigurując firewalla.
Dodałem tylko interface nazwa LTE, i tam ustawienia dla modemu - port, apn dla stałego IP i tyle tak jak w gargoyle. Nic więcej nie konfigurowałem.
1. Jak chcesz. Jeżeli Ci do czegoś potrzebne gui to korzystaj. Na + to to że w moich tych obrazach są już sterowniki do modemu
2. No właśnie. A nie nie zrobiłeś sekcji firewalla. A gdybyś zamiast "LTE" zrobił to pod "WAN" to by wszystko wgrało. Teraz albo usuń to "LTE" i zmień sobie sekcję wan, dodaj LTE do sekcji "wan" firewalla lub zrób sobie nową sekcję firewalla z maskaradę i zezwól na forwarding lte<>lan. Jedno z trzech.
Klikasz w luci ale musisz wiedzieć co robisz. To nie jest wizard jak w gargoyle że wszystko robi za ciebie.
1. Zostałem przy Twoim obrazie.
2. Zrobiłem pod WAN, wszystko pięknie śmiga.
Wgrałem przez GUI paczkę strongswan-full, niestety nie ma tam GUI do tego (jak do OpenVPN) by wprowadzić dane do tego mojego VPN IPSec, Ike v1. Czy jest jakiś pakiet który mogę dograć? Jeśli nie to jak przez konsolę to zestawić i włączyć?
Nie ma apletu do luci do tego. Wszystko przez konsolę. Bardzo stary opis na starym OpenWrt miałem tu: http://eko.one.pl/?p=openwrt-ipsec ale nie sugeruj się nim, bo pewnie coś się pozmieniało. Konsola, google i musisz samodzielnie skonfigurować sobie tunel wg własnych wymagań.
Cezary, jaki router polecasz zakupić, który będzie działał w trybie client. Docelowo będzie się łłączył po Wifi z WDR4300 (32 Mb/s up:2 Mb/s)i, następnie przekazywał po kablu sygnał do WR842N v3 który będzie rozgłaszał dalej po WiFi i ethernet.
Oczywiście proszę o rozwiązanie budżetowe. Niestety mój AirLive 5460ap się nie nadaje, raz że jest nie stabilny jako client, a dwa że na na urządzeniu po WiFi podłączonym do WR842N mam już zaledwie down:2,6Mb/sit, co ciekawe na upie dużych strat nie ma bo jest 1,5Mb/s.
Dzięki za info ..
Najsilniejszy na jaki Cię stać. Na atherosie, chodzą całkiem nieźle jako klienci.
Myślisz że nadał by się TL-WA801ND N 300Mb/s, podobno na Atheosie
Powinien. 32Mbps to nie jest jakaś zabójcza prędkość.
Powinien. 32Mbps to nie jest jakaś zabójcza prędkość.
jest jeszcze wersja 150 Mb/s, czyli TL-WA701ND, tylko nie wiem czy też jest na atheosie. Jest tańsza, a w sumie 150 tez wystarczy na 32Mbps, nie ma co chyba przepłacać.
Też jest.
Ktoś testował może uboot https://github.com/pepe2k/u-boot_mod ?
Czy oryginalny uboot ma wbudowany tftp ?
Ktoś słyszał żeby był portowany do ath79 ?
Tak, oryginalny uboot do większości tplinków już ma tftp. Tak, uboot od pepe2k jest obecny na wielu urządzeniach, w szczególności tych sprzedawanych przez chińczyków.
Co ma portowanie uboota wspólnego z ath79? Czy pytasz o portowanie 842 do ath79? Tego ostatniego nikt jeszcze po prostu nie zrobił.
"Kilka" osób z forum już sprawdziło uboota rozwijanego przez kolegę pepe2k. Autor aktywnie udziela się na forum. Co do w/w uboota, to jest to kawał dobrej roboty. Dzięki niemu nie uceglisz routera, a w razie problemów nie potrzeba rozkręcać/rozklejać pudełka, tylko działa konsola szeregowa po LANie. Dodatkowo pozwala na podkręcanie procka i ma kilka innych fajnych rzeczy. Sprawdzony w boju i śmiało można polecić każdemu.
Oryginalny uboot zawiera tftp, ale nie każdy zawiera tryb ratunkowy.
Ath79 - hmm nie bardzo rozumiem do czego pijesz. Uboot to taki bios routerów, który odpowiada za sprawdzenie ilości pamięci ram i flash oraz inicjalizację sprzętu obecnego na pcb, a na koniec wczytuje właściwy system. Obojętne mu to czy wczytywany system do openwrt, stock czy choćby ddwrt. Ath79 to określenie celu do budowania firmware nadane przez deweloperów openwrt.
---edit---
Jak zwykle Cezary mnie ubiegł ![]()
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TL-WR842N v3
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc