76

Odp: USBIP krok po kroku

ale ja wszystkie obrazy które wgrywałem to właśnie przez tftp i wszystkie poza BB bez gui działają.
Kazałeś sprawdzić sume kontrolną to sprawdziłem i okazuje się, że w BB bez gui suma kontrolna się nie zgadza co potwierdził również mar_w.

77

Zaktualizowałem:
$ md5sum openwrt-ar71xx-generic-tl-wr842n-v1-squashfs-factory.bin
e8049590eded0276ac9d5993ea48028b  openwrt-ar71xx-generic-tl-wr842n-v1-squashfs-factory.bin
$ grep openwrt-ar71xx-generic-tl-wr842n-v1-squashfs-factory.bin md5sums
e8049590eded0276ac9d5993ea48028b  openwrt-ar71xx-generic-tl-wr842n-v1-squashfs-factory.bin

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

78

Nadal nie zgadza się suma md5 tego pliku:
http://dl.eko.one.pl/barrier_breaker/ar … pgrade.bin

$ md5sum openwrt-ar71xx-generic-tl-wr842n-v1-squashfs-sysupgrade.bin 
cc18ed6b7fef70ac3fa4d51d9226d824  openwrt-ar71xx-generic-tl-wr842n-v1-squashfs-sysupgrade.bin

$ cat md5sums |grep 842n-v1
03451c84dd46cbb66f274fd7584aed09  openwrt-ar71xx-generic-tl-wr842n-v1-squashfs-sysupgrade.bin
Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

79

mar_w właśnie miałem to napisać hmm
no ale i tak spróbowałem załadować i dalej nie gada hmm

80

Ale obraz factory ma dobrą sumę więc miałeś go wgrać przez tftp. Narazie zostaw sysupgrade w spokoju.

Cezary napisał/a:

factory jeżeli masz wgrać przez tftp. md5 to suma kontrolna, w tym samym katalogu jest plik z sumami dla poszczególnych obrazów.

* DVBT2 - T230C *

81 (edytowany przez Łukasz 2015-12-11 00:35:24)

ale ja właśnie próbowałem wgrać factory.

oczywiście przez tftp

82

Nie no nadal coś jest nie tak hmm
ewidentnie coś nie gra hmm może się nie zaktualizowało na serwerze ?

83

W sumie to obrazy zostały te same w repo. Zmienione są tylko pliki md5sum i sha1sums.
Ciekawy przypadek z Twoim routerem. Tylko dlaczego wchodzi obraz BB z openwrt a nie wchodzi obraz z eko one?
Przynajmniej tak pisałeś w poście #62
Kup cp2102, podłącz (przylutuj) i pokaż co Ci wypisze konsola. Koszt niewielki a na pewno przyda Ci się w przyszłości.
Cezary będzie mógł się ustosunkować i być może napisze, co robisz źle lub potwierdzi Twoje problemy.

Jak nic się nie zmieni, to musisz skompilować własny obraz lub wgrać ten z openwrt. Zależy jak bardzo potrzebujesz USBIP.....

* DVBT2 - T230C *

84

Cp 2102 to jest konwerter usb rs232
posiadam inny konwerter którego cały czas używam i między innymi do tego potrzebuję usbip smile
tylko jak byś mi jeszcze powiedział jaki programik mam ściągnąć by podłączyć się do konsoli.
a tak bardzo dziwne to jest, że wszystkie obrazy wchodzą poza BB bez GUI bo już BB z Gui działa bez problemu.

85

chyba że jakiś forumowiczów posiada sprawdzony BB bez gui dla wr842nd v1

86

Łukasz napisał/a:

posiadam inny konwerter którego cały czas używam i między innymi do tego potrzebuję usbip smile
tylko jak byś mi jeszcze powiedział jaki programik mam ściągnąć by podłączyć się do konsoli.

Skoro używasz to wiesz jak to robić, jaki programik użyć. Dziwne pytanie. Poczytaj jeszcze ten artykuł, tylko dobrze go sobie przetłumacz smile
https://wiki.openwrt.org/doc/hardware/p … l_software
A czy zasilanie 5v czy 3,3v jest przez niego wybierane automatycznie?

Łukasz napisał/a:

bardzo dziwne to jest, że wszystkie obrazy wchodzą poza BB bez GUI bo już BB z Gui działa bez problemu.

Mam nadzieję, że czyste openwrt BB bez GUI wgrywasz z poziomu systemu w routerze a nie przez tftp?

Jeżeli nie idzie obraz z eko.one.pl to wgrywaj ten openwrt.org. Nic nie poradzisz, a przynajmniej będziesz miał USBIP.

Nadal nie zgadza się suma md5:
openwrt-ar71xx-generic-tl-wr842n-v1-squashfs-sysupgrade.bin

* DVBT2 - T230C *

87

Posiadam konwerter ale podłączany jest do urządzenia wiec nie mam pojęcia jakie jest napięcie.
Co do wygrywania BB i innych to próbowałem i przez update i przez ftp
Wiec i tak i tak wszystkie działały.