Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Netgear r6220 na aledrogo znajdziesz za 120zl + przesyłka.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Strony Poprzednia 1 … 95 96 97 98 99 … 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
To tak jakby się przesiąść z Poloneza Caro na WW Golfa III, niby różnica jest, ale...
Ja bym z tego tplinka 1043 na tego netgara za 120 pln się nie "przesiadał".
A skoro chcesz wydać do 300 pln tym bardziej.
MrB napisał/a:Netgear r6220 na aledrogo znajdziesz za 120zl + przesyłka.
To tak jakby się przesiąść z Poloneza Caro na WW Golfa III, niby różnica jest, ale...
A skoro chcesz wydać do 300 pln tym bardziej.
Zatem chętnie się dowiem cóż Ty polecisz ![]()
jaro44 napisał/a:MrB napisał/a:Netgear r6220 na aledrogo znajdziesz za 120zl + przesyłka.
A skoro chcesz wydać do 300 pln tym bardziej.Zatem chętnie się dowiem cóż Ty polecisz
Pogrzebałem trochę i wybrałem następujące modele: Tp-link archer c7 v5, Asus RT-AC58U, AVM FRITZ!Box 4040 oraz Mikrotik RouterBOARD RBD52G-5HacD2HnD-TC (hAP2, jeśli chodzi o mikrotika, to dla mnie jako człowieka dość zielonego w tej materii, urządzenia te wydają się bardziej skomplikowane i zastanawiam się, czy coś takiego przyda się przeciętnemu zjadaczowi megabajtów.
Ja np. miałem do czynienia z takimi routerami (albo ich używam/używałem z OpenWrt, albo trafiły do mnie do naprawy) i te mógłbym zarekomendować:
Archer C5 V1.20
Archer C7 V2
Archer C7 V4
Netgear R6220
Netgear R6350
Archer C2600
Ładnie działały jeszcze te:
Netgear WNDR4300 – ma co prawda pasmo 5 GHz, ale bez AC. Do V2 w ostatnim czasie pojawiło się wsparcie 21.02.
Western Digital My Net N750 – też z 5 GHz i bez AC.
Archer C2 V1 – ma co prawda tylko 8/64 pamięci, ale działał elegancko na OpenWrt 21.02.
Jak się dobrze poszuka, to C5, C7 i R6220 można kupić poniżej 100 złotych. WNDR4300, N750 i C2 V1 są tanie.
Słuchajcie, a gdyby zakupić archera c7 to w mieszkaniu 48m2 dobrze by hulał, internet dostarcza mi Łódzka Toya, a oni tam dają jakieś urządzenia firmy Arris, moje to Arris TG2482B. Skoro coś takiego daje radę, to chyba wspomniany wyżej Archer c7 również powinien, prawda?
Kup z możliwością oddania. Nikt ci nie powie czy się sprawdzi, jak masz blokowisko i dużo sieci w powietrzu to sam musisz sprawdzić czy będzie dobrze.
Kup z możliwością oddania. Nikt ci nie powie czy się sprawdzi, jak masz blokowisko i dużo sieci w powietrzu to sam musisz sprawdzić czy będzie dobrze.
Już prawie wszystko jasne, jednak niepokoi mnie jeszcze kwestia tego sprzętowego natu w gargoyle. Jak to z tym jest? Kilka lat temu ta opcja nie działała. Czy coś się zmieniło w tej kwestii?
Kilka lat temu tego po prostu nie było. Od wydania 19.07 masz to na na wszystkich platformach. I nie sprzętowy tylko programowy, sprzętowy jest tylko na mt7621 (a i tak średnio działa).
na allegro jest asrock g10 za 250
R6220 po WiFi to około 150Mbit w ac, przynajmniej u mnie takie wyniki na wersji 18.06.9.
R6220 po WiFi to około 150Mbit w ac, przynajmniej u mnie takie wyniki na wersji 18.06.9.
Raz ze masz starą wersję openwrt a dwa - wydajność po wifi to rzecz wielce indywidualna i ktoś inny może mieć inaczej.
...np. ja ![]()
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 91#p248891
jako ap bez natu coś tam koło 400mbps szło, z natem coś koło 200 -250 jakoś tak
No to ładnie wam śmiga ac w r6220, zobaczę jak będzie u mnie na nowej wersji. Używam 18.06.x bo uważamłem ją za najbardziej stabilną. Ostatnio uptime miałem ponad 200 dni przed wgraniem wersji 18.06.9.
A może to Twój klient Wi-Fi blokuje się na 150 bo więcej nie może a nie router ![]()
Na innych routerach wyciągam 350Mb używając te same klienty.
Z ciekawych sprzętów, to polecam Aerohive HiveAP-350, ale tylko w sytuacji gdy dostanie się go tanio. Ja swojego kupiłem za 50 zł.
Ma sloty na karty mpcie, więc można sobie wymienić kartę 5g n na ac lub w przyszłości na ax. A, procek to dość mocny powerpc-e500.
Z ciekawych sprzętów, to polecam Aerohive HiveAP-350, ale tylko w sytuacji gdy dostanie się go tanio. Ja swojego kupiłem za 50 zł.
Ma sloty na karty mpcie, więc można sobie wymienić kartę 5g n na ac lub w przyszłości na ax. A, procek to dość mocny powerpc-e500.
mam 4 - jakie masz taktowanie cpu? zmieniałeś kartę na ac już?
Królik napisał/a:Z ciekawych sprzętów, to polecam Aerohive HiveAP-350, ale tylko w sytuacji gdy dostanie się go tanio. Ja swojego kupiłem za 50 zł.
mam 4 - jakie masz taktowanie cpu? zmieniałeś kartę na ac już?
533 MHz. Karte ac (Qualcomm Atheros QCA9880) założyłem i robi u mnie za AP. sirq na poziomie 60%, także są rezerwy pod mocniejszą kartę.
Potwierdzam, że na wersji 21.02.0-rc1 blisko 300Mb w ac można osiągnąć na r6220. Liczba błędów w interrupts także spadła.
witam
Kilka dni temu pytałem was co kupić, różne urządzenia wchodziły w grę. Okazało się, że wybór padł na archera c7 v5. Trafił mi się na allegro za 199 złotych, nowy.
Urządzenie dziś do mnie przyszło, na oprogramowaniu od producenta chodzi przyzwoicie, jednak chciałbym wgrać alternatywne. Co polecacie, gargoyle, luci? Pytam pod kątem szybkości routera i ewentualnych strat w prędkości internetu, w moim poprzednim 1043nd v2 na gargoyle internet chodził wolniej. Czy tutaj będzie podobnie, jeśli tak, to może na luci będzie szybciej?
Tak, czyste openwrt lub luci.
Tak, czyste openwrt lub luci.
Super, dzięki za informację, w takim razie zacznę od luci, a ewentualny powrót do oryginalnegooprogramowania odbywa się bez problemu, przez gui? Co należy pobrać, jakąś paczkę ratunkową, czy ze strony producenta?
Dla c7v5 chyba wchodziło to od tp-linka. Jak nie to wytniesz sobie bootloader.
Strony Poprzednia 1 … 95 96 97 98 99 … 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc