126

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Potrzebuję router/modem ADSL/switch/AP z portem USB 2.0 i switchem Gigabit Ethernet. Chcę podłączyć pendrive'a 2-4GB i postawić na tym serwer PXE na protokołach TFTP/HTTP a zarazem mieć router/AP z dostępem do internetu przez ADSL.

Da się coś takiego zrobić? Jak to działa w praktyce? Czy to jest stabilne? Kto używa czegoś takiego i mógłby podzielić się uwagami?

127

Czemu nie przeczytałeś pierwszego posta? Wielkiego wyboru nie masz jeżeli chodzi o adsl.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

128

jzef napisał/a:

...Chcę podłączyć pendrive'a 2-4GB i postawić na tym serwer PXE na protokołach TFTP/HTTP a zarazem mieć router/AP z dostępem do internetu...

Da się coś takiego zrobić? Jak to działa w praktyce? Czy to jest stabilne? Kto używa czegoś takiego i mógłby podzielić się uwagami?

ADSL nie mam. Ale mam TP-Link TL-WDR4300 na którym jednocześnie działa dużo różnych usług, np. serwer PXE oraz jest to zarazem mój AP - dostęp do internetu. Działa stabilnie, wydajność adekwatna do urządzenia (routera).

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

129

Cezary napisał/a:

Czemu nie przeczytałeś pierwszego posta? Wielkiego wyboru nie masz jeżeli chodzi o adsl.

Przeczytałem pierwszy post i porównałem z tabelą na https://wiki.openwrt.org/toh/start ale przy routerze TP-LINK TD-W8970 v1 i 1.2 jest jakiś odwrócony znak zapytania a po wejściu w link https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/td-w8970 pisze work in progress dla v1 a dla v3 znowu znak zapytania, więc potraktowałem to od razu, że to dopiero w w fazie testów.

do: krynio - dzięki za info ale potrzebuję jednak coś z ADSL

130

Albo ufasz nieznanym ludziom którzy czasami edytują wiki albo mi. Ma działający adsl.

131

Czyli co mam rozumieć iż stabilnie działa na tym routerze OpenWRT i serwer TFTP? Czy wersja 12.09 pójdzie bo właśnie testuję sobie tę wersję https://downloads.openwrt.org/attitude_ … xt4.img.gz w maszynie wirtualnej MS VPC2007 i serwer TFTP działa :-)
http://savepic.net/7540606m.png
Odpaliłem komputer w sieci LAN z PXE bez problemu :-)

132

Raczej BB i nowsze na tym tplinku.

133

Bez względu na wersję routera v1 lub v3 ?
OK, potestuję sobie Barrier Breaker 14.07 bo widzę iż jest port x86 :-)

134

jzef napisał/a:

Bez względu na wersję routera v1 lub v3 ?
OK, potestuję sobie Barrier Breaker 14.07 bo widzę iż jest port x86 :-)

Wyraźnie masz napisane w pierwszym poście że v1.

135

czesc,

jest jakiś router który ma wbudowany modem LTE i obsługuje OpenWRT?

ZyXEL NBG6716 (Gargoyle by obsy)

136

Patrz pierwszy post...

137

Witam Panowie,

Otóż posiadam obecnie router D-Link DWR-116 + Huawei E3372 w wersji z Play i tam też posiadam internet mobilny. Router nie dość, że nie posiada możliwości wgrania Openwrt (i jemu podobnych) to dosyć znacznie zaniża prędkość Internetu.

Czego szukam? Czegoś w przedziale najlepiej 150-200zł na co będzie można wgrać spokojnie alternatywne oprogramowanie oraz przede wszystkim żeby po prostu działało szybciej i lepiej niż w/w D-Link. Pierwszą stroną czytałem, zapoznałem się z sugerowanymi tam modelami, ale nie wiem jak działają w odniesieniu do mojego routera.

138

alinek napisał/a:

Witam Panowie,

Otóż posiadam obecnie router D-Link DWR-116 + Huawei E3372 w wersji z Play i tam też posiadam internet mobilny. Router nie dość, że nie posiada możliwości wgrania Openwrt (i jemu podobnych) to dosyć znacznie zaniża prędkość Internetu.

Czego szukam? Czegoś w przedziale najlepiej 150-200zł na co będzie można wgrać spokojnie alternatywne oprogramowanie oraz przede wszystkim żeby po prostu działało szybciej i lepiej niż w/w D-Link. Pierwszą stroną czytałem, zapoznałem się z sugerowanymi tam modelami, ale nie wiem jak działają w odniesieniu do mojego routera.

Bierz nexxa wt3020, obecnie najtańszy i najlepszy do tego celu.

139

Też się nad nimi bardzo zastanawiałem, zamówienie z Chin to nie problem, a cenowo wypada bardzo dobrze (obecnie ok ~ 55-60zł). Mam jednak pytanie, gdyż czytałem o tym, iż router ma pewne problemy z WiFi, a u mnie będzie prawdopodbnie podłączony do PC i konsoli za pomocą LAN, a dodatkowo kilka urządzeń może się z nim łączyć za pomocą WiFi. Nie będzie tutaj problemu?

140

Większych problemów nie ma. Poczekaj aż się zgłoszą ci który używają takiego zestawu na co dzień.

141 (edytowany przez pepe2k 2016-01-19 10:56:23)

alinek napisał/a:

Witam Panowie,

Czy ten DWR-116 jest w wersji A1? Jeżeli tak, to sprzętowo masz tam prawdopodobnie to samo co w WT3020 (nie jestem pewien tylko rozmiaru RAM i FLASH). Rozbierz, zrób zdjęcia PCB, a potem znajdź kogoś, kto się podejmie zrobienia wsparcia na ten sprzęt.

OK, zdjęcia znalazłem: https://drive.google.com/folderview?id= … sp=sharing
RAM 64 MB, nie widzę oznaczeń kości FLASH, ale obstawiam 8 MB czyli... to jest sprzętowo kopia 1:1 WT3020.

142

krynio napisał/a:

ADSL nie mam. Ale mam TP-Link TL-WDR4300 na którym jednocześnie działa dużo różnych usług, np. serwer PXE oraz jest to zarazem mój AP - dostęp do internetu. Działa stabilnie, wydajność adekwatna do urządzenia (routera).

Napisz jakiś art albo załóż wątek w dziale OpenWrt i opisz jak skonfigurowałeś ten serwer PXE - głównie chodzi mi o serwer NFS bo z samym PXE sobie poradziłem.

143

pepe2k napisał/a:
alinek napisał/a:

Witam Panowie,

Czy ten DWR-116 jest w wersji A1? Jeżeli tak, to sprzętowo masz tam prawdopodobnie to samo co w WT3020 (nie jestem pewien tylko rozmiaru RAM i FLASH). Rozbierz, zrób zdjęcia PCB, a potem znajdź kogoś, kto się podejmie zrobienia wsparcia na ten sprzęt.

RAM 64 MB, nie widzę oznaczeń kości FLASH, ale obstawiam 8 MB czyli... to jest sprzętowo kopia 1:1 WT3020.

Dzięki za informacje odnośnie bebechów obu modeli, zdążyłem już zamówić Nexx'a, bo niestety nie mam ani wiedzy, ani umiejętności żeby samemu bawić się rozbieranie routera i robienie pod niego oprogramowania. Zaletą Nexx'a jest dla mnie to, że posiada już oprogramowanie alternatywne oraz to, iż jak sprzedam swojego D-Linka to będę nawet kilka złotych do przodu.

144

alinek napisał/a:
pepe2k napisał/a:
alinek napisał/a:

Witam Panowie,

Dzięki za informacje odnośnie bebechów obu modeli, zdążyłem już zamówić Nexx'a, bo niestety nie mam ani wiedzy, ani umiejętności żeby samemu bawić się rozbieranie routera i robienie pod niego oprogramowania. Zaletą Nexx'a jest dla mnie to, że posiada już oprogramowanie alternatywne oraz to, iż jak sprzedam swojego D-Linka to będę nawet kilka złotych do przodu.

Jak mi go podrzucisz, to zrobię wsparcie.

145

Czy 1043nd v2 (nie moge wygooglac) ma port USB 1A i spokojnie pociągnie modem? musze na szybko zrobić zestaw router + e3372.

146

Nie ma.

147

Czy tl-mr3420 ma mocniejszy USB? Jakis szybko dostepny router na rynku z 1A mozesz podsunąć?

148

Też nie ma. Albo wymieniaj w środku układu na mocniejsze (albo je wywal i zrób zworkę) albo kup np. nexxa wt3020 lub ubiquiti airrouter

149

krynio napisał/a:

Wracając do TP-Link RE450 wcześniej ta strona nie chciała mi się otworzyć, lecz przed chwilą się udało https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tp-link_re450

Wygląda na to że jest openwrt RE450 tylko pewnie świeży rozwojowy temat. Pod koniec widać zdjęcie rozebranego RE450.

Poszło kupiony. Dzięki za naprowadzenie.

Łatki do re450 pojawiły się na liście.

150 (edytowany przez smereka 2016-01-22 11:08:16)

Odnośnie wifi. Mam tego nexa. Używam w delegacjach i w domu. Do tej pory max 5 osób korzystało po wifi i nie było problemów. Łączyłem z nim różnego rodzaju laptopy, telefony z androidem, windowsem i symbianem i wszystko hulało. Nie zdarzyło się jeszcze żeby coś się zawiesiło czy przestało działać.

Zrobiłem też z ciekawości testy wydajności. Dysponowałem łączem 120/20

WAN-LAN zapina się na 93-94Mbit/s download. Upload miałem tyle ile łacze czyli 20

Jeśli chodzi o wifi to przy paśmie 20MHz prędkość po wifi max zamknęła mi się na około 60Mbit/s.

Z modemem E3276 download miałem max 50 i wysyłka coś około 30. Testowane na RBM LTE.