Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Pojęcia nie mam, nie miałem urządzenia w ręku nawet nie mówiąc o jego rozbieraniu.
EDIT: tak na szybko - aby zainstalować openwrt to trzeba wymienić bootloader programatorem najpierw.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Strony Poprzednia 1 … 50 51 52 53 54 … 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Pojęcia nie mam, nie miałem urządzenia w ręku nawet nie mówiąc o jego rozbieraniu.
EDIT: tak na szybko - aby zainstalować openwrt to trzeba wymienić bootloader programatorem najpierw.
siema, warte to co ? http://allegro.pl/router-dsl-zyxel-nbg6 … 40976.html , pozdro
siema, warte to co ? http://allegro.pl/router-dsl-zyxel-nbg6 … 40976.html , pozdro
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=10569
Kupiłem Zyxela z tej aukcji:
-wygląda jak nowy, wątpię aby był używany
-wszystkie ustawienia fabryczne i zgodne z naklejką
-trafiłem na wersję 256MB (chociaż na początku się zdziwiłem, bo w fabrycznym OpenWRT było widoczne tylko 32MB)
-trafiłem na wersję 256MB (chociaż na początku się zdziwiłem, bo w fabrycznym OpenWRT było widoczne tylko 32MB)
Również zastanawiam się nad tym routerem oraz Xiaomi 3G.
Zauważyłem że wcześniej używałeś Xiaomi oraz Archera C7. Czy mógłbyś napisać krótkie porównanie jak zachowują się te routery na LEDE. Chodzi mi głównie o ogólną stabilność oraz stabilność WIFI (głównie 5GHz).
Mam pytanie o wydajność starego a nowego sprzętu do kupienia:
1. Czy jeśli obecnie mam słaby procesor 400mhz w linksysie wrt160nl i po testach wychodzi że procesor cały czas prawie zasuwa na max możliwości (głownie przez oglądanie youtube na telewizorze w pokoju za ścianą obok) podłaczony po wifi:
CPU: 2% usr 95% sys 0% nic 0% idle 0% io 0% irq 2% sirq
Load average: 3.08 3.55 3.08 4/46 29116
Memory: total: 27.1MB, free: 10.9MB, used: 59%
- to jeśli tą moc przerobową przerzucę zamiast po wifi na kabel to - router może pozostać, spadnie zapotrzebowanie na moc procesora, czy powinienem kupić nowy z szybszym procesorem? Czy procesor bezpośrednio jest odpowiedzialny za wydajność wifi czy całość płyty i architektury?
2. Jeśli wąskim gardłem jest procesor a nie połączenie wifi - to w jaką jego wydajność w mhz mam celować?
Najsilniejszy na jaki Cię stać...
A inna sprawa - naprawdę teraz jest problem z czym co jest nowe/dostępne w sklepach i wspierane jest przez openwrt. Lekko nam zubożał ten rynek.
Czy procesor bezpośrednio jest odpowiedzialny za wydajność wifi czy całość płyty i architektury?
Procesor jest odpowiedzialny za NATowanie ruchu i stawiam że to go głównie zapycha.
Ehh, osiołkowi w żłobie dano ... Gdybyście mogli przygarnąć ruterek i mieli do wyboru TL-WR1043ND v2 oraz TL-WDR3600 v1.5, to który byście brali? Z testów w domu nie wynika aby którykolwiek miał zdecydowaną przewagę w zasięgu czy prędkości Wi-Fi. W jednym procek szybszy, w drugim więcej RAM-u, na obu śmiga i Gargulec i LEDE.
3600 ma 5GHz.
Ano prawda, ma 5GHz
Thx.
ZyXELa z tej aukcji polecam każdemu. Co prawda obecnie nie jest w stanie uciągnąć całego mojego łącza, bo maksymalny wynik jaki uzyskałem na speedtest to 550 mbps, ale za to po wifi bez problemu wyciąga 480 mbps. Sprzęt służy mi już kilka lat i nie ma z nim najmniejszych problemów. W tych pieniądzach raczej nic lepszego się nie kupi. Sam się zastanawiam czy nie wziąć jeszcze jednego, bo cena jest świetna ![]()
Tak z ciekawości - jaki jest numer seryjny? Zakładając, że na początku jest kodowany rok produkcji to czy dostałeś S13cośtamcośtam?
Ja mam S130A29.... - wersja 256MB
Dzięki za szybki odzew.
BTW, sprzedawca z ww. aukcji, na moją prośbę sprawdził jeden z routerków i okazało się, że miał 256mb oraz numer seryjny zaczynający się od S13. Co więcej, napisał, że wszystkie Zyxele, które sprzedaje mają numery seryjne zaczynające się od S13. Jest więc szansa, że wszystkie są z tej "wypasionej" serii.
Właśnie doczytałem.
Nawet skasowałem posta, żeby głupot nie zostawiać, ale zdążyłeś odpisać. ![]()
# mtd -r write /tmp/openwrt-15.05.1-ar71xx-nand-nbg6716-squashfs-factory.bin /dev/mtd7
i poszło... ![]()
Super! Ja też skasowałem swojego posta jak zobaczyłem, że Twój znikł ![]()
I dzięki za instrukcję - czeka mnie to dzisiaj - też odebrałem swoje "S13" ![]()
Dalsze rozważania proponuję przeniść do tego wątku: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=10569
Nie mogliście pisać wcześniej o tym Zyxelu. Bym go kupił zamiast archer C5. ![]()
Kupiłem Zyxela na tej aukcji. Dostałem model z numerem S14 i mam flash 128MB.
Mi to nie przeszkadza ale jak komuś zależy na 256 to lepiej się upewnić u sprzedawcy przed wysyłką.
He, he, Cezary, wygląda, ze wszyscy z eko.one.pl chcą Zyxele - powinieneś procent dostać od sprzedaży ;-)
Ale ja ich nie sprzedaję ![]()
Ale Twoje forum napędza sprzedaż ;-)
BTW, sam ostatnio licytowałem Archera C5 ale odpuściłem sobie zanim cena osiągnęła 200 zł, a tu niespodzianka - Zyxel o podobnych możliwościach, bez nerwów i taniej ![]()
orientuje sie ktos jaka moc obliczeniowa bedzie miec ten zyxelek vs tp-link 3600 ?
jak sie Wi-Fi sprawuje ?
za 150zl kusi to, tylko czy bedzie to stabilne i dobre? w koncu to model chyba z 2015 roku
ewentualnie co innego jest top aktualnie? ![]()
Ale Twoje forum napędza sprzedaż ;-)
BTW, sam ostatnio licytowałem Archera C5 ale odpuściłem sobie zanim cena osiągnęła 200 zł, a tu niespodzianka - Zyxel o podobnych możliwościach, bez nerwów i taniej
tego c5 możesz wyrwać za 150zł jak chcesz to rzucę linkiem ![]()
Strony Poprzednia 1 … 50 51 52 53 54 … 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc