951

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Cezary napisał/a:

Tak, to forum jest poświęcone openwrt. Skoro zadałeś tu pytanie to znaczy że szukasz sprzętu pod openwrt, i takie właśnie odpowiedzi dostajesz.

Faktycznie, przepraszam za niedopatrzenie. Znalazłem ten temat w google i postanowiłem się zarejestrować. Wgram OpenWrt i bede kombinował. Dzieki :-)

952

Witam,
mam problem z wyborem wiec zwracam się z prosbą o podpowiedź jaki ruter do 400 zł kupić aby była możliwość wgrania openwrt żeby był 2 zakresowy obługiwał vpn, i voip i miał możliwie jak największy zasięg bo mam po bokach 2 sąsiadów którzy mocno sieja w paśmie 2,4 po kanałach.
Obecnie mam tp linka archer c2 z którym zakupiony ruter bedzie sie łączył przez wifi (rutery umieszczone beda na 2 kondygnacjach w budynku w zabudowie szeregowej) .Archera będe chciał wykorzystac jako punkt dostepu dla tv i konsoli oraz ma rozsłyc sygn.

953

Archer c5/c7/c20i zależy co znajdziesz na allegro. Ale jeżeli to ma działać jako klient i ap jednocześnie to zapomnij - już lepiej kup sobie jakiś tani np. 740 i zrób go jako klienta.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

954 (edytowany przez lukkkas 2017-06-07 19:31:41)

Siema
Jaki routerek polecacie pod wolne oprogramowanie?
Moje potrzeby:
- port USB do wpięcia modemu Huawei E3372h i oczywiście obsługa tegoż łącza
- utrzymanie downloadu około 150mb/s  jaki obecnie uzyskuję na tym modemie, przesyłane dalej poprzez wifi (oczywiście spada do około 110 mb, wiadomo jak to sieć 3G czy 4G)
- zasięg wifi 2,4G, router chcę umieścić na strychu, a więc sygnał musi się przebić przez sufit
- port LAN - wiadomo, jak wifi nie dałoby zasięgu oczekiwanego to podpięcie kablem
Zależy mi na jak najtańszym sprzęcie, może być używany router albo ten chińczyk NEXX wt3020, który dostanę widzę za około 60 złotych. Widzę też jakiś tani Vodafone EasyBox 802. Jak jest z zasięgiem tego wt3020, czy sieje dobrze? Anteny ma wbudowane a nie zewnętrzne, może z antenami router byłby któryś lepszy zasięg dający?

955

Nexx wt3020. Jest dobry jak na swoją cenę, ale nie oczekuj nie wiadomo czego.

956

Cezary napisał/a:

Nexx wt3020. Jest dobry jak na swoją cenę, ale nie oczekuj nie wiadomo czego.

Radio 2,4 GHz jest w nim słabe? To który router w takim razie będzie lepszy?

957

Nie to że "słabe". Po prostu wbudowane, więc nie spodziewaj się że pokryje budynek 100m2 i przebije się przez dwa stropy do piwnicy.

958 (edytowany przez lukkkas 2017-06-08 23:26:55)

Znalazłem takie ustrojstwo na aliexpress: ZBT WE1626
https://www.aliexpress.com/item/ZBT-WE1 … 04622.html
20 dolarów.... Może kolejny hit? smile Testował ktoś? Pierwszy minus brak gigabajtowego portu, ale zasięg wifi może lepszy od wt3020.

959

Niektóre zbt jest dość od dawna wspierane i mają szeroką gamę produktów. Niestety do zakupu tylko przez chińskie portale, więc nie wiem czy nexxa przebije.

960 (edytowany przez lukkkas 2017-06-10 17:36:36)

Chyba jednak zainwestuje w coś sprawdzonego, czyli Tp link TL-WR1043ND v2, (gigabitowe porty kablowe), tylko nie wiem czy pociągnie łącze powyżej 100mb po wifi na czym mi zależy i czy zasilanie wyrobi. Oznacza to, że mój budżet musi wzrosnąć do około 150 zł (100 zł używany), ale w tej cenie już dojdą chyba inne alternatywy routerów, Polecicie coś? BTW. Jakie macie transfery po wifi na NEXX wt3020? Wiem, że z budową sieci po wifi w standarcie 2.4ghz ciężko, wydajniej na 5GHz, ale router mam zamiar umieścić nad sufitem nad tym pokojem, gdzie z reguły wszyscy w domu korzystamy z internetu.

961

Witam,
Jestem nowy na forum, ale korzystałem już lata temu z Gargoyla w jakimś routerze TP-Linka, konfiguracja przez przeglądarkę.

Teraz potrzebuję sprawdzonego routera z:
1.  obsługą modemu LTE
2.  obsługą VPN site-to-site
IKE Ikev1 AES256-SHA1 group 2 1440min (86400
sec)
IPSEC AES128-SHA1 group 2 3600sec (60 min)
Mam PSK, i potrzebne adresy (mam stały zewnętrzny IP) do połączenia, potrzebuję sprzętu jak powyżej, wystarczy że podłączę do tego 1 komputer. Sprawa pilna, bo dziś chciałbym zakupić sprzęt żeby przez te 4 dni wolnego przysiąść i to skonfigurować.

962

Kup dowolny który ma usb i jest obsługiwany przez openwrt/gargoyle/lede.  Jeżeli ma złącze usb to modem lte obsłuży, vpn to sprawa programowa - jak sobie skonfigurujesz to będziesz miał.

I standardowo - najmocniejszy na jaki Cię stać.

963

Z tego co na szybko widziałem problem może być z ilością pamięci jak kupię byle jaki,
ale można to obejść przez kartę SD na modemie lub jak ma więcej portów USB pendrivem.

Na stanie mam router TP-LINK WR842N z USB czy on dałby radę?

Zaproponuj jakiś model, który ma wystarczającą ilość pamięci żeby zmieścił VPN'a i GUI, tak bym dał radę z przeglądarki.
mogę dać 100-300 PLN netto i lecę do sklepu albo zamawiam na piątek.

964

https://eko.one.pl/routerdatabase/

Poszukaj coś co ma 8 flash  i USB.

Może być WR842N, choć on dość wolny jest. A jak chcesz VPN to szukaj najsilniejszej jednostki (w sumie najdroższej).

965

Dzięki za super szybką odpowiedź,
odnośnie tego "za wolny" znaczy, że się nie uda zapiąć tunelu czy będzie problem z transferem.

Ja to potrzebuję do połączenia się z kamerą IP w dość mocno zabezpieczonej sieci i korekty ustawień tak raz-dwa razy w miesiącu, jak by udało się tym co mam to nie musiałbym szukać.

966

Problem z przepustowością - w sensie że osiągniesz tylko kilka Mbps przy dobrych wiatrach bo całe szyfrowanie jest robione programowo.  Jak ci starczy tylko tyle to rób na 842.

967

Witam, szukam routera na którym będę mógł pobierać pliki na podłączony na usb pendrive/dysk z mojego serwera poprzez szyfrowane sftp (ssh ftp). Czy istnieje wogole taka możliwość na którymkolwiek routerze?
Pozdrawiam

968

Na każdym z USB.

Wally

969

Chodzi mi o to aby pliki pobierały się bez udziału komputera, najlepiej abym mógł zlecać pobierania także przez smartfon. Czytałem dużo i większość routerów obsługuje pobieranie z serwerów ftp. A o sftp cisza, albo jakieś problemy występują. Zależy mi na szyfrowanym połączeniu. Routera szukam w cenie około 500 600 zł max. Nie wiem czy tyle wystarczy na dobry sprzęt?

970

Przecież wystarczy zamontować zasób z routera po sshfs i pliki zapisywane na serwerze kopiować/synchronizować/etc do zamontowanego zasobu. Inna opcja to rsync po ssh. Nadal wystarczy tylko router z USB.
Co do wyboru to masz na eko bazę wspieranych routerów. Określ potrzeby, znajdź, sprawdź ceny.

Wally

971

Routery na jakie zwracam uwagę to te 2 modele:
Linksys WRT1200AC
TP-Link Archer C2600

Teraz pytanie brzmi czy ja jako niedoświadczony użytkownik linuxa poradzę sobie z zamontowaniem zasobów routera na serwerze oraz czy istnieje jakieś GUI które ułatwi mi to zadanie jak i również dodawanie plików do ściągania? Ewentualnie czy jakieś inne routery sprawdzą się jeszcze równie dobrze do przesyłania plików z serwera na podpięty pendrive poprzez sftp, które z tego co wiem jest mocno zasobożerne.

972

Zasobożerne jak zasobożerne, czym mocniejszy router tym szybciej to będzie mógł zrobić. Zamontować musisz ręcznie, aria2 potrafi ściągać z sftp, ma też gui webowe.

973 (edytowany przez Thebigshow 2017-07-09 23:18:38)

Zamontować ręcznie tylko raz czy za każdym razem trzeba? Aria2 to mam zainstalować na routerze? Rozumiem że te routery które wybrałem to dobre jednostki? Jeżeli miałbym problem z sshfs to mogę tutaj prosić o pomoc?

974

1. Zamontować musisz ręcznie, w sensie zrobić sobie skrypt. Ale...
2. Aria2 to ściągaczka plików - musisz zainstalować, ale nie musisz dla niej specjalnie montować sftp - ona po prostu ściąga, jak masz bezpośredni url to podajesz jej i ściągnie.
3. To co wybrałeś to dość silne jednostki, mogą być
4. Jak masz problem to zakładasz nowy wątek po prostu

975

W jaki sposób zamontować to ręcznie i aby zrobić to raz i z głowy? Jakie dane są mi potrzebne? Zamontowanie zasobu routera na serwerze to lepsze rozwiązanie od używania programu aria2, bo nie trzeba wtedy nic wklepywac tylko przekopiować na serwerze pliki do zamontowane go zasobu? Dobrze myślę?