826

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

https://routerboard.com/RB750Gr3

Miał ktoś to w ręce? Jak wsadzić na to OpenWRT?
Jeżeli dobrze z Wiki zrozumiałem to trzeba użyć zewnętrznego programatora?

827

Trzeba użyć zewnętrznego programatora.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

828

https://www.anteny24.pl/totolink-a3002r … bit-router

Czy ten router jest wspierany przez jakieś otwarte oprogramowanie?

829

W ogóle nie kojarzę routerów "totolink" więc o ile to nie jest klon jakiegoś chińczyka to nie.

830

Cezary napisał/a:

W ogóle nie kojarzę routerów "totolink" więc o ile to nie jest klon jakiegoś chińczyka to nie.

One chyba są głównie na układach Realteka.

831

Dziękuję za odpowiedzi. Czyli trzeba będzie się z tym pomęczyć jak dostanę i z czasem wymienić jak kasa będzie.

832

edass napisał/a:

Witam
Mam trochę nietypowe pytanie o dobór routera ...
Poszukuje routera , który będzie:
- działał pod OPENWRT/LEDE
- obsługiwał MOTION ( kamerkę)
- miał USB
- miał WIFI i działał w trybie klient 
- zasilany z 5V ( może być i inne napięcie ale preferuje 5V)
- 8 a najlepiej 16MB ROM ( może być więcej)
- minimum 64MB RAM
- ma być tani

Teraz ten nietypowy parametr na który nigdy nie zwracałem uwagi - WIELKOŚĆ - router nie może być szerszy niż 9,5cm. Rozważam również możliwość zamontowania go bez obudowy smile

Jeżeli ktoś z Was może coś podpowiedzieć to z góry dziękuje za pomoc!

Pozdrawiam

PS. Jeżeli ktoś ma do sprzedania "coś" podobnego to rozważę każdą propozycje - routery modowane też wchodzą w grę!

Cezary napisał/a:

Znów nexx wt3020...

Dziękuje za radę - zakupiłem w/w router i jego gabaryty przerosły moje oczekiwania. Router jest niewiele większy od paczki zapałek!

Jeszcze raz DZIĘKI!

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

833

Witam
Mam takie drobne pytanko co kupić? Jaki router?

Mam w domu Internet z Multimedia 120Mb/s
Podłączony jest do tego router Asus rt-n10 niestety wi-fi jest tak słabe że w drugim pokoju jest lekka masakra i dziecko na swoim laptopie ma problemy.
Chciałbym podłączyć w ten sposób
Do modemu (CISCO z Multimedia) podpiąć router do którego kablem byłby i jest podpięty komputer główny w domu,
w odległości ok 10m jest TV na którym chciałbym tez korzystać z dobrodziejstw sieci (teraz to porażka jest)
Jest jeszcze dodatkowy laptop u córki w pokoju ok 10m a także 2 tablety i ze 3 telefony.

Sprzedawca poleca mi router tp-link Archer c25, znalazłem na olx w dobrej cenie (100zł) TP-Link TL-WR1043ND v2
Który wziąć czy żaden z powyższych cena tak do 150zł

Pozdrawiam i  z góry dziękuję za pomoc.

834

Archer c25 nie działa pod openwrt, więc pytanie jest bezzasadne. Został 1043v2.

835 (edytowany przez lee99 2017-03-02 14:20:56)

na morelach ostatnio jak patrzyłem to v4 kosztował 169pln więc osobiście nie wiem czy warto dać 150pln za używkę. pozdrawiam

https://www.morele.net/router-tp-link-t … nd-298678/

cały czas tyle kosztuje

836

"Kup najsilniejszy na jaki Cię stać". To powinno być motto przewodnie.

837

WR1043NDv4 kosztuje 180zł w X-KOM-ie.
Różnica między v2 a v4 to tylko 8MB vs 16MB flash i v4 posiada wsparcie jedynie LEDE, nastomiast v2 posiada również wsparcie OpenWRT Chaos Calmer.

Osobiście bym brał v4, gdzie znajdziesz najtaniej. Jeżeli zależy Ci na 5Ghz to za ok. 400zł jest Archer C7.

838

taniej jest na morelach. do tego odbiór na poczcie jest za 8pln.

839

r43k3n napisał/a:

Różnica między v2 a v4 to tylko 8MB vs 16MB flash i v4 posiada wsparcie jedynie LEDE, nastomiast v2 posiada również wsparcie OpenWRT Chaos Calmer.

To nie są jedyne różnice, v4 bazuje na zupełnie innym układzie niż v2/v3 (QCA956x vs. QCA955x), choć pod względem wydajności różnic być nie powinno (ten sam rdzeń), może delikatnie szybszy będzie v4 ze względu na podciągnięty zegar. Ale, tak na marginesie, QCA955x lepiej mi się podkręcają smile

840 (edytowany przez r43k3n 2017-03-04 02:47:50)

To nie są jedyne różnice, v4 bazuje na zupełnie innym układzie niż v2/v3 (QCA956x vs. QCA955x)

Racja ale jak sam kiedyś napisałeś, 720Mhz a 750Mhz to żadna różnica.
Jak się już mamy tak drobiazgowo trzymać różnic to wypadało by również wspomnieć, że v4 posiada inny chip sieci bezprzewodowej - QCA9563 (QCA9558 w v2 i v3) oraz switch - QCA8337N (QCA8327N w v2 i v3). To N na końcu oznaczenia switcha wskazuje na wsparcie dla HNAT, które obsługę w LEDE ma podobno zyskać w następnym stabilnym wydaniu.

Mimo wszystko są to zmiany raczej kosmetyczne i nie sądzę, żeby było one warte rezygnacji z 2x większego flasha w v4.

Ale, tak na marginesie, QCA955x lepiej mi się podkręcają

Nie wiedziałem, że te jednostki można podkręcać. Możesz troszkę to rozwinąć?
Jakie modyfikacje programowe czy sprzętowe są wymagane, aby podkręcić te routery? Możesz podać uśrednione wartości OC, dla których sprzęty oparte na wspomnianych przez Ciebie procesorach działały stabilnie?

841

r43k3n napisał/a:

To nie są jedyne różnice, v4 bazuje na zupełnie innym układzie niż v2/v3 (QCA956x vs. QCA955x)

Racja ale jak sam kiedyś napisałeś, 720Mhz a 750Mhz to żadna różnica.
Jak się już mamy tak drobiazgowo trzymać różnic to wypadało by również wspomnieć, że v4 posiada inny chip sieci bezprzewodowej - QCA9563 (QCA9558 w v2 i v3)

Ale przecież właśnie to napisałem: QCA956x vs. QCA955x.
Radio jest zintegrowane w SOC, nie ma tam żadnego "innego chipa sieci bezprzewodowej".

r43k3n napisał/a:

oraz switch - QCA8337N (QCA8327N w v2 i v3). To N na końcu oznaczenia switcha wskazuje na wsparcie dla HNAT, które obsługę w LEDE ma podobno zyskać w następnym stabilnym wydaniu.

AR8327N jak już i oba te układy są funkcjonalnie takie same, po prostu inna rewizja i w dodatku po rebrandingu, po zakupie Atherosa przez Qualcomma (AR -> QCA).

r43k3n napisał/a:

Mimo wszystko są to zmiany raczej kosmetyczne i nie sądzę, żeby było one warte rezygnacji z 2x większego flasha w v4.

Nie nazwałbym ich "kosmetycznymi", ale większa kość FLASH zdecydowanie przeważa za v4. No, chyba że ktoś i tak planuje wymianę - można już spokojnie wkładać >= 32 MB.

r43k3n napisał/a:

Ale, tak na marginesie, QCA955x lepiej mi się podkręcają

Nie wiedziałem, że te jednostki można podkręcać. Możesz troszkę to rozwinąć?
Jakie modyfikacje programowe czy sprzętowe są wymagane, aby podkręcić te routery? Możesz podać uśrednione wartości OC, dla których sprzęty oparte na wspomnianych przez Ciebie procesorach działały stabilnie?

Zajrzyj sobie do mojej modyfikacji U-Boot. Jak znajdę w końcu trochę czasu, to wrzucę wsparcie dla QCA955x i QCA956x.

842

Widziałem twojego githuba i jedyne informacje odnośnie podkręcania QCA955x i QCA956x to takie, że w wolnej chwili jakieś dodasz big_smile

843

r43k3n napisał/a:

Widziałem twojego githuba i jedyne informacje odnośnie podkręcania QCA955x i QCA956x to takie, że w wolnej chwili jakieś dodasz big_smile

No, niestety, doba z gumy nie jest, a pieniądze nie leżą na ziemi.

844

jaki aktualnie router polecacie pod OpenWRT/LEDE, zależy mi na zasięgu i  jak największej przepustowość (trzypasmowe)

845

deluge napisał/a:

jaki aktualnie router polecacie pod OpenWRT/LEDE, zależy mi na zasięgu i  jak największej przepustowość (trzypasmowe)

Najdroższy na jaki Cię stać z sekcji "Potrzebuję wydajnego routera", z pierwszego postu w tym temacie.

846

pepe2k napisał/a:

Nie nazwałbym ich "kosmetycznymi", ale większa kość FLASH zdecydowanie przeważa za v4. No, chyba że ktoś i tak planuje wymianę - można już spokojnie wkładać >= 32 MB.

@pepe2k

Napisz proszę/daj namiar na kości >=32MB. Symbole przynajmniej :-)

Ciekawe czy mój tani "AliExpressowy" programator da sobie z nimi radę...

Pozdrawiam
MvincM

847

mvincm napisał/a:
pepe2k napisał/a:

@pepe2k

Napisz proszę/daj namiar na kości >=32MB. Symbole przynajmniej :-)

Ciekawe czy mój tani "AliExpressowy" programator da sobie z nimi radę...

Pozdrawiam
MvincM

Standardowo, Winbond W25Q256.

848

Lekki OT: a co z tymi gigabitowymi nandami na spi?

849

Cezary napisał/a:

Lekki OT: a co z tymi gigabitowymi nandami na spi?

Pytasz idealnie w porę: https://lwn.net/Articles/716054/

850

pepe2k napisał/a:

Standardowo, Winbond W25Q256.

Do wszystkich :-)

Ma ktoś w PL do odsprzedaży czy z Ali trzeba ściągać?

Jak z CH to 5 sztuk i wychodzi po ok 1.2 dolara za sztukę (jakby ktoś był chętny).

Pozdrawiam
MvincM