801

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Szanowni koledzy
Potrzebuję w miarę dobrego (sprzętu ale nie za drogiego = zastosowanie do domu):
- alternatywny soft
- adsl (Netia)
- możliwość skonfigurowania złącza LAN jako WAN
- dysk sieciowy (dla smart TV)
- openVPN (nie za duża wydajność - wystarczy do tego żeby się połączyć z zewnątrz + komunikacja z serwerem smarthouse - niewielkie dane)

Możecie coś doradzić?

802

Pierwsza strona - masz cztery modele do wyboru, zależy jaki typ linii masz. Czytałeś?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

803

Cześć Kol Cezary czy na NEXX WT3020F wejdzie wielojęzyczną wersję gargoyle: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=91152#p91152 ?
Router jest tani i wydajny

804

Przecież od dawna jest taki obraz gargoyle: http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/chaos_calmer/ramips/

805

Cezary napisał/a:

Pierwsza strona - masz cztery modele do wyboru, zależy jaki typ linii masz. Czytałeś?

Rozumiem że to jest stan na dzisiaj? I do wszystkich jest alternatywny FW?

806

Widać że nie czytałeś tego. Tak, to stan na dziś i tak, można tam zainstalować alternatywny firmware. One są tam wymienione właśnie dlatego że można zainstalować na nich alternatywny firmware.

807

Witam,
Pchnę może temat moich składaków do przodu. Kupiłem newralgiczny element czyli modem Huawei 3131S2 HiLink do Aero2. Miałem wątpliwości co do zasięgu u mnie w domu, ale o dziwo modem łączy się i pracuje. Testowałem go pod XP i Linux Mint13. Działa dobrze.

Trochę siedzę i czytam to forum. Poczytałem temat: "OpenWrt - simplefailover"
Ponieważ nie da się tam pytać więc zapytam tutaj.
Chciałbym żeby układ działał jak w opisie, ale Cezary napisał tam że:

"Zasada działania tego skryptu jest prosta - co określony czas wykonywany jest ping do określonego hosta przez interfejs główny. Jeżeli nie ma odpowiedzi - podnoszony jest interfejs zapasowy i utrzymywane jest połączenie aż do momentu ponownego pojawienia się odpowiedzi z głównego interfejsu. Z powodu tej zasady, simplefailover nie będzie działał z interfejsem głównym który znika (nie jest dostępny) przy utracie połączenia (więc np. połączenie modemowe czy pppoe)."

Sprawdziłem w moim routerku co tam mam obecnie i na WANIE mam:

WAN Connection Type PPPoE

Rozumiem więc że to gotowe rozwiązanie dla mnie odpada.

Czy któryś ze zlinkowanych gotowców (forum OpenWRT multiwan, mwan2) byłby odpowiedni dla mnie (ze względu na to PPPoE)?

808

Dobry wieczór,

Mam w tej chwili router WD MyNet N600 z wgranym OpenWrt i zastanawiam się czy wymiana na TP-Linka WDR3600 ma sens smile Otóż  zbieram się, żeby uruchomić sobie dodatkowo VPN'a (nie myślałem jeszcze o żadnym konkretnym rozwiązaniu) oraz nie wiem na ile to moje wrażenie, ale N600 ma anteny w środku a WDR3600 na zewnątrz więc zakładam, że strata sygnału przez 2 betonowe ściany byłaby mniejsza... i teraz brać tego WDR3600 czy nie ? smile A może coś innego, tylko nie koniecznie za zillion złotych smile ?

pozdrawiam,

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

809

idepozapalki napisał/a:

Czy któryś ze zlinkowanych gotowców (forum OpenWRT multiwan, mwan2) byłby odpowiedni dla mnie (ze względu na to PPPoE)?

mwan3, opisany na eko.one.pl  i jednak załóż nowy wątek bo OT się robi.

810

drk napisał/a:

Dobry wieczór,

Mam w tej chwili router WD MyNet N600 z wgranym OpenWrt i zastanawiam się czy wymiana na TP-Linka WDR3600 ma sens smile Otóż  zbieram się, żeby uruchomić sobie dodatkowo VPN'a (nie myślałem jeszcze o żadnym konkretnym rozwiązaniu) oraz nie wiem na ile to moje wrażenie, ale N600 ma anteny w środku a WDR3600 na zewnątrz więc zakładam, że strata sygnału przez 2 betonowe ściany byłaby mniejsza... i teraz brać tego WDR3600 czy nie ? smile A może coś innego, tylko nie koniecznie za zillion złotych smile ?

pozdrawiam,

Tyle że wdr3600 ma dość kiepskie te anteny. Tyle że zyskasz gigabit, stracisz trochę flash, wydajnościowo będzie w miarę takie samo.

811 (edytowany przez drk 2017-02-03 08:54:10)

Cezary napisał/a:

Tyle że wdr3600 ma dość kiepskie te anteny. Tyle że zyskasz gigabit, stracisz trochę flash, wydajnościowo będzie w miarę takie samo.

To co byś polecił? Na pierwszej stronie są routery albo takie za 900 albo 90 smile a tak coś w granicach 1/3 - 1/2 ? Z dobrymi antenami?

812

Zastanawiasz się nad wymianą N600 - jeżeli ci chodzi to bym tego nie robił.

Niestety mamty taki okres - albo mamy odgrzewane kotlety za do ~200 który są tym samym co kilka lat temu, albo mamy topowe maszynki za tysiące złotych. Może kilka nowych tp-linków to zmieni.

813

Cezary napisał/a:

Zastanawiasz się nad wymianą N600 - jeżeli ci chodzi to bym tego nie robił.

Niestety mamy taki okres - albo mamy odgrzewane kotlety za do ~200 który są tym samym co kilka lat temu, albo mamy topowe maszynki za tysiące złotych. Może kilka nowych tp-linków to zmieni.

ech... czyli jednak moje obserwacje były słuszne smile Zostanę więc przy N600. Dziękuję.

814 (edytowany przez branetre 2017-02-07 08:13:58)

Witam szanowne grono. Poszukuje routera na pasmo 5ghz do mieszkania 60m2, blok, żelbeton. Obecnie mam Asus rt-n18, który po prostu nie daje rady na paśmie 2,4. W domu wszystkie urządzenia obsługują AC. Mam dwa pc, chromecast 2 i 3 smartfony, a prędkość u dostawcy to 100/10. Czytając pierwszy post wytypowałem dwa modele wrt1200ac i tp-link 2600. Nie chciałbym przekroczyć 700zł. Jeśli ktoś z forumowiczów zna router, który pracuje lepiej na 5ghz to proszę o radę. Miałem do testu archer c5 i Netis już nie pamiętam jaki. Netis szarpał przy strumieniowaniu 1080p na chromecast, a tp-link miał zasięg o 20% słabszy niż asus, obecnie używany. Pozdrawiam serdecznie i proszę o pomoc.

815

Nie wiem jak z zasięgiem ale TP-Link C2600 będzie bardziej przyszłościowym rozwiązaniem.

816

5ghz zawsze będzie mieć słabszy zasięg niż 2,4...

OpenWrt: WAX206/NWA50AX/EA6350v3 || W szufladzie: WNDR4300/TL-WDR4300/SR3200

817 (edytowany przez branetre 2017-02-07 11:15:34)

Wiem że 5GHz jest słabsze bo miałem kiedyś Asusa AC68U ale zawsze są jakieś perełki, które mają te 20% lepszy stosunek sygnału niż inne, a ja aż tak dużo routerów przez ręce nie przewijam, by móc wiedzieć, które to te perełki smile

@r43k3n Możesz podać przykład (co znaczy przyszłościowym) ?

https://zapodaj.net/560a29c037871.png.html

Aktualnie sieć jest tak zawalona, a wieczorem potrafi być dwa razy tyle. Na 5GHz jest tylko ledwo słyszalny jeden punkt.

Router będzie wisieć w centralnym miejscu mieszkania. Zasięg w każdym pomieszczeniu dla 2,4 miałem full, tylko gożej z prędkościami. Po kablu leci 97/9 a po wifi 17/5 i mało tego często mam info że przekroczono limit czasu...

818 (edytowany przez r43k3n 2017-02-07 13:59:33)

@r43k3n Możesz podać przykład (co znaczy przyszłościowym) ?

Chodzi mi tutaj o wnętrzności przede wszystkim. TP-Link C2600 jest oparty na chipsetach Qualcomma, które z tego co zauważyłem cieszą się popularnością i są dość aktywnie wspierane przez społeczność OpenWRT/LEDE. Ostatnio nawet na forum LEDE widziałem opinię, że najlepiej inwestować właśnie w urządzenia wyposażone w chipsety Qualcomma niż w te dostępne w Linksysach, bo ich sterowniki do WiFi posiadają lepsze wsparcie. Widziałem także opinię, Linksysy mają na ten moment gorsze sterowniki WiFi i np: w połączeniu z SQM i cake osiągają dużo gorsze wyniki po WiFi i nie mówię tylko o sile sygnału ale np: prędkościach czy pingach. Ktoś nawet napisał, że zwrócił Linksysa do sklepu i kupił inne urządzenia, właśnie na chipie Qualcomma, bo Linksys chodził gorzej niż jego stary router.

Możesz się jeszcze zainteresować Netgearem R7800.

819

Dorzucę swoje 3 grosze za R7800:
Next router? ath10k or mwlwifi based? something else?

Wally

820 (edytowany przez branetre 2017-02-08 14:35:15)

Kupiłem tego R7800. Raczej ze względu na działanie z org. firmware niż lede, które dopiero co rusza i ma jakieś bolączki wieku dzieciencego. To co jest w standardzie powinno mi dać odczuwalną różnicę w stosunku do rt-n18u. Dziękuje za pomoc i doradzenie.

821 (edytowany przez r43k3n 2017-02-13 18:16:09)

Jaki router do łącza 250/20Mb? Szukam najlepszego stosunku ceny do wydajności. Nie musi mieć WiFi, może coś z x86 (min. 2 porty ethernet)?
Musi to obsłużyć łącze przy włączonym SQM z cake.

Widziałem APU3 ale wersji z 4GB RAM jeszcze nie ma i wolę poczekać niż brać wersję z 2GB RAM-u. Na razie zamówiłem Ubiquiti EdgeRouter X (2x880Mhz). Ktoś tu pisał, że łącze 300/40 wysycił ale nie wiem jak to wygląda w połączeniu z SQM. Na forum Ubiquiti pisali coś o 200/20Mb ale to na oryginalnym firmware z cake). Wiem, że Cezary miał do czynienia z tymi Edgerouter-ami, także może ma opinię na ten temat?

Subiektywne opinie na temat progów wydajnościowych są mile widziane. Chodzi mi tu o informacje, że np: Procesor 720Mhz/750Mhz z WR1043NDv2/v4 wyciągnie max tyle i tyle a np: procesor 2x1.4Ghz z Archer-a C2600 wyciśnie max tyle i tyle.

Update1: ZBT WG2626 V03 - da się to zamówić jako 1 sztukę? Znalazłem ofertę min. 100 sztuk za ok. 50$ jedna.

822

C2600 wyciąga 800Mbps, to Heinz mierzył.

823

Cezary napisał/a:

C2600 wyciąga 800Mbps, to Heinz mierzył.

800Mbps WAN>LAN?
Z SQM nie sprawdzał?

824

Przy nat.

825

Możesz kupić ewentualnie Turris Omnia od braci Czechów. Sprawdzam w praniu (wspierałem rozwój jeszcze w fazie pieluszek) i jak na razie nie udało mi się go dorżnąć nawet w laboratorium. W domu robi za NAS, VPN, TV over IP, ... - może coś się jeszcze znajdzie.
Produkt tym bardziej godny uwagi, że otwartoźródłowy (są nawet schematy sprzętu dostępne) i oparty oczywiście o openwrt. Wady (musi jakaś być) - jak nie Chińczyk - to cena europejska...

Link do wiedzy: https://omnia.turris.cz/