726

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

LEDE...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

727

Ledwo człowiek zaczął ogarniać openwrt, a już mu każą zmieniać :]
Ale to nie zmienia faktu, że cena/możliwości/wydajność w paśmie 2,4GHz z zew. antenami to tylko 1043nd.

728

Gr4nd0 napisał/a:
morfik napisał/a:

Z tymi telefonami to jest ten problem, że zwykle one nie mają zaimplementowanego roamingu WiFi.

To raczej nie jest problem telefonów. Standardowo WiFi nie wspiera roamingu. Płynne przełączanie z AP do AP wymaga dodatkowego oprogramowania zarówno po stronie AP jak i klientów.
W praktyce, jeśli nawiązałeś połączenie z AP1 to możesz stanąć pod AP2 i wciąż będziesz połączony z AP1. Mimo, że mocniejszy sygnał masz z AP2.
Dopiero zerwanie połączenia z AP1 spowoduje, że klient zacznie szukać innego AP.

Nie wiem co masz na myśli pisząc, że "Standardowo WiFi nie wspiera roamingu". W OpenWRT/Android/Linux masz z grubsza wykorzystywane dwa narzędzia: hostapd i wpa_supplicant. Ten pierwszy służy do konfiguracji AP, ten drugi do konfiguracji stacji klienckich. Jeśli sprzęt pracuje pod kontrolą jakiegoś konkretnego oprogramowania, to tylko od tego softu zależy czy ma on zaimplementowany roaming. Tutaj masz klienta z Androidem i jak napisałem wcześniej, przeglądając źródła wpa_supplicant'a dla Androida, to tam jest wyłączony moduł roamingu w konfiguracji. Nie wiem dlaczego on jest domyślnie wyłączony, bo na moim Debianie ten moduł jest włączony. W efekcie Debian mi bez problemu roaminguje między różnymi AP, a smartfon nie chce.

729

https://pcengines.ch/apu.htm

robisz jakies obrazy na to cudo APU , APU2 ??

730

Ja w ogóle nie kompiluję dla X86. Wsparcie dla apu2 pojawiło się w postaci łatek, mieli tam parę obiekcji do do tego.

731

Witam wszystkich. Na wstępie powiem, że nie jestem zbyt doświadczonym użytkownikiem routerów, dlatego zwracam się z pytaniem do was - specjalistów w temacie. Obecnie mieszkam na wsi, wokół łapie mi jedno WIFI, nie licząc mojego. Obecnie posiadam 1043ND v2 i jestem z niego mega niezadowolony. Dom mam 140m2, na laptopie mam 2 kreski zasięgu, siedząc około 8m od routera i mając jedną ścianę na przeszkodzie. W routerze mam obecnie DD WRT - jest prostsze od OpenWRT. Mam co chwilę spadki prędkości, i co jakiś czas bardzo wysokie pingi do routera. Do tego co jakiś czas pojawiają się packet lossy. Po powrocie do oryginalnego oprogramowania, niestety jest tak samo. W domu mam podłączone po wifi 3 tv, 6 telefonów, 3 laptopy i playstation 4. Po włączeniu PS4, nie jestem w stanie korzystać z internetu na innych urządzeniach, pingi do routera w okolicach 2000-3000. Do tego prędkości jakie uzyskuje na PS4 po wifi są śmiesznie małe. Chciałbym zmienić router na coś porządniejszego, zależy mi na mocnym wifi. Jestem w trakcie przeprowadzki więc potrzebuję tego routera do domu 90m2, po 45m na kondygnację. Router będzie stał na parterze w centralnym miejscu w domu. Zależy mi żeby obsługiwał po wifi internet 100Mb/s. Na router mam 300-400zł. I tu moje pytanie - czy w tych kwotach da się kupić cokolwiek sensownego?

732

1. Jeżeli nie zamierzasz tam używać openwrt to i zły wątek sobie wybrałeś i złe forum.
2. Jeden router nie obsłuży ci tego dobrze. Kładź kable i postaw ap na każdym piętrze. Nie wiadomo z czego masz strop i ściany więc zgadywanie co się przebije z wifi mija się z celem.

733 (edytowany przez dutozope 2016-11-25 15:37:35)

Xemidra napisał/a:
Cezary napisał/a:

Nie. I na dodatek - żaden pod openwrt bo one nie wspierają HWNAT. Więc albo będziesz leciał na oryginalnym sofcie albo kupisz na tyle silną maszynkę że dała radę programowo z tymi 300Mbps sobie poradzić.

Na openwrt zostaniesz na jakieś 220-250Mbps.

Możesz się zainteresować routerami przewodowymi (bez WiFi) od Ubiquiti i zostawić WR1043NDv1 jako AP skoro działa Ci dobrze. Te 3 urządzenia powinny Cię zainteresować.

Dziękuje Wam za podpowiedzi. Podobnie do tego co napisał Cezary na 1043nd v3 z wgranym najnowszym Gargoyle udało mi się maksymalnie uzyskać 195MBps wiec zdecydowałem się na zakup  EdgeRouter X. Zdecydowanie trudniej mi było go skonfigurować (mam nikłe pojęcie o konfigurowaniu routera z poziomu CLI/SSH) niż sprzęty na oprogramowaniu Cezarego ale  w zamian pozwolił mi na wysycenie łącza 300/20Mbps. Do routera jest podpięty stary 1043nd v1 który robi za AP.  Na dniach dostanę od ISP do testów łącze 600/30Mbps - jak będzie potrzeba to dam znać jak sobie z tym radzi ERX.

Po kilku dniach googlowania udało mi się ogarnąć funkcjonaności takie jak wybudzanie maszyn (wol), statystyki wykorzystania łącza w rozbiciu na dni/miesiące(vnstat), monitowanie portu WAN (watchdog) i blokadę reklam.  Pod tym kątem mam wszystko do czego się przyzwyczaiłem na Gargoyle i trochę lepszą wydajność WAN>LAN - dzięki za sugestię smile

734

Cześć!

Modernizuję sieć w małym biurze (ok 10 osób) i jestem przed zakupem sprzętu.
Internet LTE z Orange. Poza stabilnym internetem chcę też zapewnić zdalny dostęp przez VPN do sieci biurowej.

Pomysł na konfigurację mam taki:
Linksys WRT1200AC i na to gargoyle-1.9.1.2
modem E3372 w wersji nie-HiLink ( HiLink = problem z VPN ? )

Dobrze kombinuję, czy może błądzę?
Kombinowania przy konfigurowaniu się nie boję, ale nie chcę sobie komplikować tematu na starcie.
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

735

Na żadnym modemie nie ma problemu z dostępem bo idzie to zrobić tak czy inaczej. Ale musisz wykupić usługę u operatora żebyś mógł się dostać z zewnątrz. Spotkałem się też że operator (T-Mobile...)  jakiegoś powodu blokował gre i nijak nie szło vpn zestawić.

736

dutozope napisał/a:
Xemidra napisał/a:
Cezary napisał/a:

Nie. I na dodatek - żaden pod openwrt bo one nie wspierają HWNAT. Więc albo będziesz leciał na oryginalnym sofcie albo kupisz na tyle silną maszynkę że dała radę programowo z tymi 300Mbps sobie poradzić.

Na openwrt zostaniesz na jakieś 220-250Mbps.

Możesz się zainteresować routerami przewodowymi (bez WiFi) od Ubiquiti i zostawić WR1043NDv1 jako AP skoro działa Ci dobrze. Te 3 urządzenia powinny Cię zainteresować.

Dziękuje Wam za podpowiedzi. Podobnie do tego co napisał Cezary na 1043nd v3 z wgranym najnowszym Gargoyle udało mi się maksymalnie uzyskać 195MBps wiec zdecydowałem się na zakup  EdgeRouter X. Zdecydowanie trudniej mi było go skonfigurować (mam nikłe pojęcie o konfigurowaniu routera z poziomu CLI/SSH) niż sprzęty na oprogramowaniu Cezarego ale  w zamian pozwolił mi na wysycenie łącza 300/20Mbps. Do routera jest podpięty stary 1043nd v1 który robi za AP.  Na dniach dostanę od ISP do testów łącze 600/30Mbps - jak będzie potrzeba to dam znać jak sobie z tym radzi ERX.

Po kilku dniach googlowania udało mi się ogarnąć funkcjonaności takie jak wybudzanie maszyn (wol), statystyki wykorzystania łącza w rozbiciu na dni/miesiące(vnstat), monitowanie portu WAN (watchdog) i blokadę reklam.  Pod tym kątem mam wszystko do czego się przyzwyczaiłem na Gargoyle i trochę lepszą wydajność WAN>LAN - dzięki za sugestię smile

I jak poszło z tym 600? Ile po wifi leci?

737

Zastanawiam się nad wymianą routera. Myślę nad nowym TP-Link Archer C1200. Przez 2 lata przesiedział bym na oryginalnym firmware a potem bym przeszedł na OpenWRT. Aktualnie mam 1043ND v1 z O-WRT ale już trochę nie domaga. Przestawiłem go już w najbardziej optymalne miejsce w domu wzmocniłem anteny, no ale procek już jest trochę stary nie daje rady z openvpn, sftp, p2p. Z tego powodu że okres gwarancyjny chcę przesiedzieć na oryginalnym sofcie zależy mi na VPN lub openVPN oraz portem USB i 1Gb switchem. Przez sieć przerzucam sporo danych między stacjonarkami i laptopem. Wokół mojej sieci jest sporo innych 2.4GHz dlatego zależy mi też na 5GHz. Znajdę coś ciekawszego w cenie 250-350 od TP-Link Archer C1200?

738

Ten model jest w ogóle wspierany przez OpenWRT/LEDE?

739 (edytowany przez GarryMoveOut 2016-11-29 09:25:15)

Xemidra napisał/a:

Z tego co czytałem to wchodzi ten od C5

EDIT
Coś chyba źle spojrzałem, faktycznie nie mogę znaleźć jakiegoś potwierdzonego info.

740

GarryMoveOut napisał/a:
Xemidra napisał/a:

Z tego co czytałem to wchodzi ten od C5

C5 v2 i AC1200 są na układach Broadcomu. Nie kupuj jeśli chcesz mieć wsparcie w alternatywie.

741

No to chyba Archer C7 zostaje.

742

C2600 bardzo się rozwija.

743

C2600 to nadal droga zabawka.

744

Wszystkie nowe modele tyle kosztują...

745 (edytowany przez zukes 2016-12-01 15:16:48)

Mam następujący problem. Całe życie od kiedy pamiętam używalem Linksys'a WAG200 + neostrada.
Było dobrze dopóki neostrada działała stabilnie a moje dzieci nie zaczęły być sprytne i ciągnąć czego się da z netu.
Potrzebuję sprzętu i wspomagającego go oprogramowania, które:
1. Będzie miało możliwość przełączenia się z portu WAN (modem z obecnego LinkSYSa) na 3G/4G (wbudowany modem lub modem z USB) bez potrzeby przeprogramowania zasad sieciowych w routerze.
2. Przełączanie z pkt. 1 może być automatyczne lub ręczne (po zalogowaniu się w routerze).
3. Polityki dostęu do netu dla MAC adresów lub IPków absolutnie konieczne
4. Byłoby miło jak oba modemy (3G/4G + WAN) mogły działać równocześnie balasując ruch sieciowy - ale to chyba nie ten poziom.
5. Wifi może być ale bez szalaństw

Bardzo dziękuję za wskazówki jaki sprzęt  i oprogramowanie

746

Oczywiście openwrt - bo o tym jest ten wątek.
Sprzęt - dowolny z usb + hub usb z własnym zasilaniem. Czym mocniejszy, czym więcej ramu to lepiej.

747

A co myślicie o RT-AC58U? Przyszłościowy router, ktoś wie czy będzie openwrt na niego?

748

Pierwsze łatki są już dawno: https://github.com/chunkeey/LEDE-IPQ40XX Oficjalnie jeszcze nie jest wspierany.

749

Witam. Potrzebuję prosty, stabilny sprzęt. Bez wifi ma służyć tylko i wyłącznie do zestawienia tunelu OpenVPN co możecie polecić?

750

Ryo napisał/a:

Witam. Potrzebuję prosty, stabilny sprzęt. Bez wifi ma służyć tylko i wyłącznie do zestawienia tunelu OpenVPN co możecie polecić?

Przeczytaj pierwszy post i wybierz coś sobie. To są proste stabilne sprzęty, wifi jak nie chcesz to nie musisz mieć włączonego.