Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Witam. Jaki modem lte wybrać pod gargoyle? Najlepiej taki, który pójdzie bez dodatkowego zasilania i będzie można na nim postawić extroot? Będzie w ogóle taki, czy mam za duże wymagania?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 … 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam. Jaki modem lte wybrać pod gargoyle? Najlepiej taki, który pójdzie bez dodatkowego zasilania i będzie można na nim postawić extroot? Będzie w ogóle taki, czy mam za duże wymagania?
A jakiś router masz? Bo nic nie napisałeś...poza tym wątków w tym temacie jest masa. Wszystko zależy od tego jaki masz sprzęt i czy dobry zasięg.
Router mam archer c5 z gargoyle. Miałem się podłączyć do światłowody ale koszty duże. Co do zasięgu to zobaczę na jakim operatorze pójdzie dobrze. Wiem ze wątków jest dużo i czytam chyba na razie skłaniam się ku huawei e3372
dziadek, dzięki za informację, właśnie szukałem niezawodnego routera ![]()
Router mam archer c5 z gargoyle. Miałem się podłączyć do światłowody ale koszty duże. Co do zasięgu to zobaczę na jakim operatorze pójdzie dobrze. Wiem ze wątków jest dużo i czytam chyba na razie skłaniam się ku huawei e3372
Zależy od zasięgu ale odpowiedź jest ta sama co zawsze - zainwestuj z porządny hub usb z zasilaniem.
Witam,
Aktualnie korzystam z tandemu Netgear WNR3500L v2 oraz Huawei 3372 HiLink z modyfikowanym WEBUI pozwalającym na wybór cześtotliwości LTE: Update_WEBUI_16.100.05.00.03_Hilink_V7R2_9x25_CPIO_Mod1.2. Całość pracuje na najnowszym Tomato. Modem jest zasilany tylko z gniazda routera.
Na częstotliwości 1800 Mhz uzyskuję transfery rzędu następującego rzędu: 30/30 Mbit/s.
Jako, że w obecnym routerze pod względem wydajności portu USB ogranicza mnie taktowanie procesora (480 MHz), chciałbym się dowiedzieć jaki router z USB 3.0 musiałbym kupić, by podnieść wydajność tego portu przy współpracy z modemem LTE.
Początkowo byłem nastawiony na ASUSa N18U + Tomato, niestety nie pracuje on poprawnie z modemami HiLink (na Tomato), a mój modem po przerobieniu na zwykły, nie łączy się domyślnie z LTE 1800 Mhz i transfery spadają mi do 2-8 Mbit/s.
Dlatego chciałbym się dowiedzieć jak sprawa wygląda przy Gargoyle? Jakie urządzenie z USB 3.0 najlepiej kupić, by wspierało modem E3372 HiLink. Sam znalazłem w zasadzie tylko kilka modeli Asusa oraz Linksysa serii: AE6*00.
Np. linksysy AC1200/1900, TP-LINK C2600
[...] Jako, że w obecnym routerze pod względem wydajności portu USB ogranicza mnie taktowanie procesora, chciałbym się dowiedzieć jaki router z USB 3.0 musiałbym kupić, by podnieść wydajność tego portu przy współpracy z modemem LTE. [...]
Modem masz i tak z USB 2.0 więc USB 3.0 bezpośrednio nie spowoduje wzrostu wydajności. Jeżeli rzeczywiście to router się dusi i sieć potrafi dać więcej, to nawet taki router jak WDR3600 potrafi po USB zrobić w okolicy 120-130 Mbps.
Poza tym, zrób test - podłącz modem w tej samej lokalizacji do PC i sprawdź jakie osiągasz transfery. Jeżeli będziesz miał tyle samo, co na routerze to ogranicza Cię sieć/operator/obciążenie nadajnika, a nie sam router.
Np. linksysy AC1200/1900, TP-LINK C2600
Dzięki za szybką odpowiedź.
Podając model Linksysa AC1200 masz na myśli WRT1200AC czy też EA6300 AC1200 i analogocznie dla AC1900 model WRT1900AC czy AE6900 AC1900? Bo tu się trochę gubię. jeżeli seria WRT to niestety za drogo, na AE jeszcze mogę się skusić.
Rozumiem, że w nic tańszego nie ma sensu się pchać, bo ceny tych linksysów dla serii WRT i tpinka są niestety dla mnie za duże.
Modem masz i tak z USB 2.0 więc USB 3.0 bezpośrednio nie spowoduje wzrostu wydajności. Jeżeli rzeczywiście to router się dusi i sieć potrafi dać więcej, to nawet taki router jak WDR3600 potrafi po USB zrobić w okolicy 120-130 Mbps.
Poza tym, zrób test - podłącz modem w tej samej lokalizacji do PC i sprawdź jakie osiągasz transfery. Jeżeli będziesz miał tyle samo, co na routerze to ogranicza Cię sieć/operator/obciążenie nadajnika, a nie sam router.
Komputer akurat stoi w na tyle nie dogodnym miejscu, że po podłączeniu modemu do niego uzyskuję transfery jeszcze niższe.
WRT1900/WRT1200
Niestety te urządzenia tyle kosztują i z usb 3.0 (jeżeli tak bardzo go chcesz) tańszych pod openwrt nie znajdziesz.
No cóż jeżeli tak wygląda sytuacja to będę musiał się wstrzymać na chwilę obecną z zakupem. Ewentualnie pójść inna drogą - uzbierać kasy i kupić jako modem HUAWEI E5186.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Na chwilę obecną jaki będzie najtańszy router z gigabitowym lanem, wifi dowolne, flash min. 8 MB i możliwością wgrania Gargoyle lub OpenWRT?
TP-LINK TL-WR1043ND, czy jest coś jeszcze bardziej budżetowego? W grę wchodzi tylko zakup urządzenia fabrycznie nowego.
Więc 1043.
Ok, chciałem się tylko upewnić czy nie przeoczyłem jakiegoś nowego wynalazku ![]()
Bez gigabita to 842v3
Witam,
Zamierzam kupić 2 routery aby spiąć je roamingiem (802.11f/r/IAPP) - pytanie czym to najlepiej zrobić?
Wymagania:
- Switch Gigabit 4+ porty
- 2 radia (przynajmniej standard N)
- USB nie koniecznie.
- Obsługa OpenWRT (ale jeżeli oficjalny soft obsłuży roaming to wystarczy)
- Cena przystępna
(tak do 600 za oba bym chciał się zmieścić)
Właściwie urządzenia mają tylko służyć jako AP ze switch'em.
Z góry dzięki za pomoc i propozycje sprzętu ![]()
T4
Witam,
Pyt 1.
Mój stary MR3420 się sypie, bardzo często zrywa połączenia, dziwnie się zachowuje i działa bardzo niestabilnie (kiedyś było dużo lepiej, reinstalowałem wszystko, ale nie pomaga, skłaniam się więc do stwierdzenia że to jednak problem hardware).
Przyszedł czas na zmianę. Potrzebuję sprzętu w miarę nowego technologicznie, który będzie pracował jako router wifi, switch, okresowo pozwoli na podłączenie na usb modemu LTE i oczywiście da się na niego wgrać najnowsze Gargoyle / OpenWRT. Raczej nie zależy mi na podłączaniu dysku zewnętrznego, itp.
Jeszcze zanim mój MR3420 zaczął mocno wariować to mimo wzmocnienia anten nie udało mi się doprowadzić stabilnego sygnału do wszystkich pomieszczeń w których chciałbym mieć wifi. Dlatego przy wymianie sprzętu najistotniejsze jest dla mnie stabilne i mocne Wifi (aktualnie wszystkie sprzęty mam na 2,4GHz).
Czy możecie polecić coś w budżecie ~ do 500 PLN?
Nie wykluczam większego wydatku jeśli będzie ku temu uzasadnienie.
----------
Pyt 2.
Czy możecie polecić jakieś punkty dostępowe Wifi, które obsłużą stabilnie 15-20 jednoczesnych userów?
Dzięki za podpowiedzi
15-20 userów to nie jest jakaś duża liczba. Zwykłe ap z prockiem 400MHz i z 32MB ramu sobie z tym radzą, więc - raczej dowolny.
Co do routera - z nowych które możesz dostać w sklepie wielkiego wyboru nie masz, bo ostatnio mały sezon ogórkowy jest. Szukaj np. Archera C5 lub wr842 v2.
Witaj Cezary! B. proszę o info w temacie kamerki internetowej
Obecnie mam TL-WDR3600 i chciałbym zrobić przekaz obrazu z kamerki na działce. Powód nie ma znaczenia! B. proszę o naprowadzenie na wątek - jaki sprzęt zakupić i jak do tego się zabrać. Pozdrawiam
http://eko.one.pl/?p=openwrt-webcam
A kamerę - obecnie nie wiem. Jest wątek stary o obsługiwanych kamerach.
Dzięki, biorę się za studiowanie ![]()
I jeszcze jedno: przypomnij (zapomniałem!) jak zweryfikować taki TL-WDR3600 -czy można wgrać do niego Gargoyle, bo chyba nie do każdego? Z góry dzięki!
Dzięki, biorę się za studiowanie
I jeszcze jedno: przypomnij (zapomniałem!) jak zweryfikować taki TL-WDR3600 -czy można wgrać do niego Gargoyle, bo chyba nie do każdego? Z góry dzięki!
Do każdego.
Dzięki! I każdy z TL-WDR3600 ma tyle samo pamięci? Bo wydaje mi się, że było coś z wersją...
Widzę, że naprawiasz sprzęt -czy TL-WDR3600 długo wytrzymuje i ew. co się z nim dzieje po kilku latach? -zasilanie, kondensatory, czy może jeszcze coś?
Opłaca się kupić TP-Linka WR-1043ND v3? Czy będzie coś lepszego w tej cenie?
Była tylko jedna wersja 3600. Ja mam kilkadziesiąt chodzących nonstop od mniej więcej 2012 - i działają. Jeszcze problemów nie było.
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 … 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc