3,301

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

ambrozy5 napisał/a:

Tp-link wypuścił fajny router ostatnimi czasy tl-er2260t - w srodku jest qualcom 8072a i 512MB ramu, 2x sfp+ 10Gb i 4x 1Gb na miedzi, chińczyki już openwrt zrobili więc niebawem może i ktoś z forum się pokusi o recenzję.

A ma to WiFi? Kosztuje prawie tyle co QHora-301w.

3,302

frutis napisał/a:
ambrozy5 napisał/a:

Tp-link wypuścił fajny router ostatnimi czasy tl-er2260t - w srodku jest qualcom 8072a i 512MB ramu, 2x sfp+ 10Gb i 4x 1Gb na miedzi, chińczyki już openwrt zrobili więc niebawem może i ktoś z forum się pokusi o recenzję.

A ma to WiFi? Kosztuje prawie tyle co QHora-301w.

Nie ma wifi ale ma sfp+ multigig

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3,303

ambrozy5 napisał/a:
Cezary napisał/a:
ambrozy5 napisał/a:

Ktoś z forumowiczów pokusił się o router na nowym intelu n100 ? Ciekawi mnie pobór prądu przez to urządzonko, jednak ryzen 5650g trochę krócej trzyma na upsie niż coś mniejszego.

Nie, nie kupiłem. Pisałem o czymś podobnym: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=23230

No 1Gb to trochę mało przyszłościowo dziś, z drugiej strony te kontrolery intela i225 i i226 to są niezbyt udane...  płyty z prockami już można kupić ale ceny też średnio przystępne.

https://wiki.banana-pi.org/Banana_Pi_BPI-R3_Mini

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3,304

Cześć,
1- jaki router polecacie do ~500 zł gdzie można wgrać custom soft, na którym jest więcej opcji niż na standardowym i możliwość zwiększenia mocy zasięgu wifi? Interesowałby mnie taki na którym nie trzeba kombinować z lutowaniem tylko można wgrać tak po prostu po lan czy z gui.

2- Zamówiłem Asusa Tuf AX 4200, aktualnie jeszcze nie dotarł ale go raczej zwrócę, ponieważ widziałem, że wgranie na niego openwrt wymaga kombinowania z lutowanie kabelków, a chciał wzmocnić na nim zasięg wifi.

3,305

Xiaomi AX3600 - mam od 3 miesięcy i nie narzekam. Jestem raczej mało zaawansowanym użytkownikiem ale dałem sobie radę z wgraniem softu w około 30 minut. Tylko brak w nim USB i dosyć spore wymiary. Fajny sprzętowo jest Dynalink WiFi 6 AX3600 ale w Polsce raczej nie do dostania.

3,306 (edytowany przez batot 2023-09-04 22:01:42)

Dokładnie nad tym modelem ostatnie dwa dni myślę.
Masz, używasz, jak wypadł w testach po miedzi z jakim softem odpaliłeś?

Mam bardzo starego rutera z Open WRT czy w obecnych da się zestawić VPN'y lub tunele sieci np po OpenVPN?

3,307

Cezary napisał/a:
ambrozy5 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Nie, nie kupiłem. Pisałem o czymś podobnym: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=23230

No 1Gb to trochę mało przyszłościowo dziś, z drugiej strony te kontrolery intela i225 i i226 to są niezbyt udane...  płyty z prockami już można kupić ale ceny też średnio przystępne.

https://wiki.banana-pi.org/Banana_Pi_BPI-R3_Mini

Plan się zmienił i na testy wpadł utm appneta 35 z atomem c2558 , z openwrt szatan, na razie stoi nań pfsense, Intel qat próbuje uruchomić i odciążyć CPU, podobno bardzo dużo daje.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3,308

batot napisał/a:

Dokładnie nad tym modelem ostatnie dwa dni myślę.
Masz, używasz, jak wypadł w testach po miedzi z jakim softem odpaliłeś?

Nie kupiłem i nie mam, biję się z myślami czy koniecznie potrzebuję jeszcze jedną płytkę na biurku.

Mam bardzo starego rutera z Open WRT czy w obecnych da się zestawić VPN'y lub tunele sieci np po OpenVPN?

W obecnych to możesz zostawić jaki chcesz tunel, ile chcesz i w sposób jaki sobie wymyślisz smile.

3,309

@Cezary - ja Cię rozumiem, mam w pokoju na parterze ponad 20 różnych utm rack 1u + , na każdy dzień miesiąca inny :E

3,310

Ale przyznasz że to banana pi mini jest na czasie - soc fajny, porty 2.5G, małe, sloty do obsadzenia. Dobrać do tego jeszcze jakiś aluminiowy case i naprawdę kawałek fajnej maszynki by było.

3,311

Cezary napisał/a:

Ale przyznasz że to banana pi mini jest na czasie - soc fajny, porty 2.5G, małe, sloty do obsadzenia. Dobrać do tego jeszcze jakiś aluminiowy case i naprawdę kawałek fajnej maszynki by było.

No niby tak, na jakiś czas tak, zanim się sprzęty operatora z piętrami 2.5Gb+ upowszechnią to jeszcze wiele ścieków do wisły wpłynie, z drugiej strony to nawet ciekawa zabawka,założę się, że jej nie kupisz ;p

3,312

Panowie ale kusicie, od dawna już rozglądam się za jakąś promocyjną ceną aby mieć podstawę do kolejnego zakupu ale narazie ceny są sztywne.

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

3,313

@ambrozy5: tak, widzę próby manipulacji moją osobą smile. Mi się straszliwie podoba to BPi 3 mini, naprawdę mam chętkę żeby tym się pobawić.

3,314

Cezary napisał/a:

@ambrozy5: tak, widzę próby manipulacji moją osobą smile. Mi się straszliwie podoba to BPi 3 mini, naprawdę mam chętkę żeby tym się pobawić.

To żadna próba manipulacji, poprostu sugestia co byśmy chcieli za recenzję poczytać big_smile

3,315 (edytowany przez Bartekk 2023-09-06 06:54:10)

A czy ktoś z kolegów testował te adaptery SFP TO ETH, które były widoczne w filmikach z Banana Pi BPI-R3? Nie powiem, że interesuje mnie ten model ale w żaden sposób nie wykorzystam "normalnie" tych portow od SFP.

3,316

dismango napisał/a:

Masz rację. Z tego co widzę od Unifi model UAP-AC-PRO powinien być odpowiedni.
Kolor biały też jest dobrą opcją :-)

Ktoś poleca / nie poleca tego modelu?

Kupiłem ten model i sprawdziłem go na szybko na oryginalnym FW.

2.4Ghz to jakaś przepaść w porównaniu do Mikrotik HAP AC2.
3m od AP i zasięg spada, jakaś tragedia.
Sądzę że zmiana na OpenWrt nic nie zmieni.

Trzeba chyba zostać przy Mikrotik z OpenWrt i dobrać jakieś adapter 48V na 24V.

3,317

Coś masz nie tak, albo w ogóle nie włączyłeś w unifi ustawienia szerokości pasma czy mocy sygnału. Unifi sieje jak szalone na kilkadziesiąt metrów, na każdym modelu jakie miałem w rękach.

3,318

Jaki do około 100 zł (z chęcią używany) dummy AP 2.4/5Ghz I 1gbps kupić? Ma robić za AP na piętrze (10m X 10m a ap na środku pod sufitem), bo na parterze w jakiejś obudowie rack 4u siedzi C7-AC1750 i na piętro nie dochodzi sygnał. A może to kwestia tego że stropy terriva, belit, ogrzewanie podłogowe i na środku schodów tracę zasięg parteru, a zaczynam łapać zasięg piętra.

Albo ac1750 na piętro, a do szafy za router routujacy i dhcpujacy i multi wanujacy i tagujacy vlany dać coś innego?

Na wszystkich "routerach" mam dawn, ale na np. Xiaomi żony to słabo działa bo chyba Xiaomi tego nie obsługuje.
Swoją drogą, mam też kompletnie dummy AP które muszą być małe, dlatego używam wr842nd, ale niestety to już geriatria i o dawn I 5ghz nawet nie mogę pomarzyć. Może znacie coś współczesnego o podobnych wymiarach (13cm X 19cm)?

3,319

Jakie popularny R6220 kosztuje około 100zł. Jak dobrze trafisz to posłuży jeszcze przez kilka lat.

3,320

Trochę się boję, bo ludzie raportują problemy ze stabilnością wifi. Jest coś innego bez takich raportów?

3,321

WMP napisał/a:

Jaki do około 100 zł (z chęcią używany) dummy AP 2.4/5Ghz I 1gbps kupić? Ma robić za AP na piętrze (10m X 10m a ap na środku pod sufitem), bo na parterze w jakiejś obudowie rack 4u siedzi C7-AC1750 i na piętro nie dochodzi sygnał. A może to kwestia tego że stropy terriva, belit, ogrzewanie podłogowe i na środku schodów tracę zasięg parteru, a zaczynam łapać zasięg piętra.

Albo ac1750 na piętro, a do szafy za router routujacy i dhcpujacy i multi wanujacy i tagujacy vlany dać coś innego?

Na wszystkich "routerach" mam dawn, ale na np. Xiaomi żony to słabo działa bo chyba Xiaomi tego nie obsługuje.
Swoją drogą, mam też kompletnie dummy AP które muszą być małe, dlatego używam wr842nd, ale niestety to już geriatria i o dawn I 5ghz nawet nie mogę pomarzyć. Może znacie coś współczesnego o podobnych wymiarach (13cm X 19cm)?

Najważniejszy to jest główny router, który o dziwo nie musi mieć wifi ale musi ogarnąć podłączone AP wraz z klientami i innymi usługami jeżeli są.
To jest centrum i musi być wydajne. AP jest najmniej istotne.
Ten Archer C7 występuje w różnych wersjach i używanie go jako główny router to nie najlepszy wybór. Ogólnie trzymanie routera w szafie rack ze zdziwieniem, że nie ma zasięgu wifi z tego routera jest śmieszne.

3,322

Znajdź cokolwiek co kosztuje 100zł. Trafiają się inne używki, ale - się trafiają a nie że są cały czas, więc trudno coś polecić za taką cenę jak nie wiesz co akurat będzie dostępne.

R6220 jest niezwykle popularny i ludzi go masowo kupują, więc nic dziwnego że liczba zgłoszeń ew problemów jest większa, niz np. jakieś D-Linka  do którego przyznaje się dwóch użytkowników w statystykach. Kwestia skali.

3,323

Focus napisał/a:

Najważniejszy to jest główny router, który o dziwo nie musi mieć wifi ale musi ogarnąć podłączone AP wraz z klientami i innymi usługami jeżeli są.
To jest centrum i musi być wydajne. AP jest najmniej istotne.
Ten Archer C7 występuje w różnych wersjach i używanie go jako główny router to nie najlepszy wybór. Ogólnie trzymanie routera w szafie rack ze zdziwieniem, że nie ma zasięgu wifi z tego routera jest śmieszne.

Mówisz że nie najlepszy - a dlaczego i co było by lepsze do 500 zł? Najważniejsza dla mnie jest stabilność tego routera. Dużo routowac pomiędzy vlanami nie musi, a want to mam tak do max 160mbps. Wszystkie inne usługi robi już prawdziwy serwer. Siedzią sobie w kotłowni obok 300l cwu i jest tam im wszystkim ciepło i przytulnie. Ogólnie to się zastanawiam czy to nie jest już czas na wifi-6, chociaż oprócz mojego laptopa to nie mam innych klientów.

A co do zasięgu wifi - na test wyciągnąłem go z racka i różnicy nie było - dalej ogarniał tylko parter.

Cezary napisał/a:

Znajdź cokolwiek co kosztuje 100zł. Trafiają się inne używki, ale - się trafiają a nie że są cały czas, więc trudno coś polecić za taką cenę jak nie wiesz co akurat będzie dostępne.

R6220 jest niezwykle popularny i ludzi go masowo kupują, więc nic dziwnego że liczba zgłoszeń ew problemów jest większa, niz np. jakieś D-Linka  do którego przyznaje się dwóch użytkowników w statystykach. Kwestia skali.

W takim razie chyba mnie przekonałeś.

3,324 (edytowany przez artur_n 2023-09-10 10:00:07)

Do 500zł kupisz już AX np. Xiaomi AX3600, Totolink X5000R, Redmi AX6000, Asus RT-AX53U, Belkin RT3200.

PS. Cezary w wyszukiwarce nie ma uwzględnionego AX6000.

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

3,325

Już jest.