3,276

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Przeglądam w RouterDatabase urządzenia i poszukuję czegoś taniego z Port PoE (in - zasilanie) aby móc użyć tylko jednego kabla do głównego routera. Znalazłem TP-Link TL-WR743ND v1. Zdaję sobie sprawę że nie jest zalecany. Ale chciałbym zainstalować taką usługę jak Atlas Probe do badania i pomiarów sieci (jest wsparcie dla OpenWrt). Nadmienię że nie jest badany speedtest łącza także ethernet 100Mbps jest wystarczający.
Czy zasilanie po ethernecie będzie działać niezależnie od systemu? Tzn czy OpenWrt musi to w jakiś sposób wspierać (i czy wspiera jeśli tak) czy to wyłącznie sprawa hardware?

3,277

Jest mnóstwo AP które są zasilane przez PoE i są wspierane przez OpenWrt. Zasilanie przez PoE jest niezależne od systemu.

3,278

tomaszu napisał/a:

Przeglądam w RouterDatabase urządzenia i poszukuję czegoś taniego z Port PoE (in - zasilanie) aby móc użyć tylko jednego kabla do głównego routera. Znalazłem TP-Link TL-WR743ND v1. Zdaję sobie sprawę że nie jest zalecany. Ale chciałbym zainstalować taką usługę jak Atlas Probe do badania i pomiarów sieci (jest wsparcie dla OpenWrt). Nadmienię że nie jest badany speedtest łącza także ethernet 100Mbps jest wystarczający.
Czy zasilanie po ethernecie będzie działać niezależnie od systemu? Tzn czy OpenWrt musi to w jakiś sposób wspierać (i czy wspiera jeśli tak) czy to wyłącznie sprawa hardware?

743 był specyficzny z tym poe, ale możesz użyć zwykłego pasywnego splitera i zasilić dowolny router: https://allegro.pl/oferta/48v-do-12v-zl … 4123545744

I tak, zwykłe AP też mają zwykle poe.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3,279 (edytowany przez MiG25 2023-08-23 06:43:51)

Dowolny ,ale pod warunkiem ,że wystarczy nam 100Mbps , dla 1Gb te przejściówki są "trochę" droższe smile
Tu koledze to pewnie wystarczy , ale na to też trzeb patrzeć.

3,280 (edytowany przez tomaszu 2023-08-23 11:08:50)

Dzięki za wskazówki! Pasywny spliter rozszerza listę routerów jakie mogę wybrać. smile
100Mbps wystarczy, dlatego że zadaniem tego urządzenia będzie:

Continuously monitor network reachability from thousands of vantage points around the globe
Investigate and troubleshoot network issues with quick, flexible connectivity checks
Create alarms using RIPE Atlas status checks, which work with your own monitoring tools
Check the responsiveness of DNS infrastructure, such as root name servers
Test IPv6 connectivity

więc radio WiFi również będzie wyłączone.

3,281

Cześć wszystkim,
prośba o pomoc w wyborze nowego routera pod OpenWrt, który zastąpi jeden z moich obecnych. Całą domowa sieć mam opartą na pfSense, który chodzi w jednej z VMek na Proxmoxie (porządny serwer z b.dużym zapasem zasobów). Z tego rozwiązania jestem bardzo zadowolony i nie chcę zmieniać. Poza tym mam 2 routery używane TP-LINK AC1750 Archer C7, na które wrzuciłem openwrt, a które działają jako dumb ap 2,4/5 na dwóch pietrach. Potrzebuję podmienić jeden z nich, ponieważ ewidentnie umiera.
Zależy mi na
- stabilności, to jest najważniejsze,
- wifi na 2,4/5,
- ok 30 iot na 2,4, głównie Supla, trochę własnych wynalazków,
- idealnie 4x1gb, wan 1gb, wszystkie 5 jako switch z separacja vlan,
- porządny zasięg na 2,4 - mam najdalsze sterowniki na ogrodzie, które są jakieś 30m od domu. To drugi najważniejszy element. Obecny router daje radę stabilnie dosięgnąć,
- nowy sprzęt, bo mam wrażenie, że duża część tego co ludzie sprzedają jest zarznięta...
- coś co można średnio skomplikowanie sfleszować, nie chce się bawić w odceglanie jak coś uwalę.
-budżet to jakieś 500, ale jak jest coś sensownego to więcej.

3,282

Cześć, ze względu że mój Netgear R6220 zaczyna niedomagac, tzn. rwie mi wifi czasami, zacząłem się rozglądać za czymś na wymianę. Postudiowałem ten wątek i mam takie typy:
1. Cudy WR3000 - 339zł
2. Cudy X6 AX1800 - 239zł
3. Totolink X5000R - 239zł
Ten Cudy X6 w sklepie Conrada w opisie ma Flash: 32MB, ale tutaj piszecie, że nowa wersja ma tylko 16, więc nie wiem czy to stara wersja czy brak aktualizacji opisu. Nie mniej w Conradzie można zapisać się do newsletera i zyskać 40zł, więc cena jest mocno zachęcająca. A który Wy byście polecili. Zastosowanie to AP w domowej sieci. Zależy mi na stabilności wifi.

3,283

Z tych co wymieniłeś: Cudy WR3000. Dwa pozostałe które wymieniłeś mają jako procek MT7621 który we w aktualnych czasach jest analogiem corsy sprzed 20 lat - owszem, działa, ale to staruszek i jeżeli nie jesteś kolekcjonerem staroci to nie ma sensu się w niego ładować.

3,284

Jak wygląda sprawa z Turris Omnia w 2023 roku? Warto się tym routerem interesować?

3,285

Jak dla mnie za tą cenę to nie za bardzo. Są WiFI6 po prawie 2k.

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

3,286

bi-tek napisał/a:

Jak wygląda sprawa z Turris Omnia w 2023 roku? Warto się tym routerem interesować?

Omnia to super router dla osób, które lubią /potrzebują dłubać w sprzęcie. Masz do niego pełną dokumentację i karty mpcie zamiast wifi na płycie. Możesz robić praktycznie dowolny config sprzętowy. Ale ta otwartość i mała skala produkcji kosztuje.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

3,287

Królik napisał/a:
bi-tek napisał/a:

Omnia to super router dla osób, które lubią /potrzebują dłubać w sprzęcie. Masz do niego pełną dokumentację i karty mpcie zamiast wifi na płycie. Możesz robić praktycznie dowolny config sprzętowy. Ale ta otwartość i mała skala produkcji kosztuje.

Nie tak strasznie drogi

a ten lepszy?
https://www.x-kom.pl/p/1062180-router-a … ac-ax.html

3,288 (edytowany przez mak 2023-08-25 09:31:58)

Jak wstąpił błąd ze switchem pierwsi poprawili

3,289

Kompletnie nie rozwojowy. Przedmówca pytając się o omnie pewnie nie nie miał na myśli gotowca którego wyjmie z pudełka i postawi na półce.

3,290

Cezary napisał/a:

Kompletnie nie rozwojowy.

który?

3,291

mak napisał/a:
Cezary napisał/a:

Kompletnie nie rozwojowy.

który?

Asus GT-AXE16000. To broadcom jest.

3,292

ok
no właśnie o to mi chodziło mówiąc o cenie omnia

3,293 (edytowany przez ambrozy5 2023-08-26 20:14:11)

GL-Inet AX3000 tak pokrótce to to robi robotę ! 1.8Gb/s po ftp wan do wlan ! włączony hw offloading, kanał 160MHz auto.

Edit: Jakby miał drugi ethernet 2.5Gb to byłaby kosa!

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3,294

I 100Mb/s po openvpn przy AES-128-CBC (akurat taki cipher mam w firmie wymuszony)

3,295

Cześć,

Mam w tej chwili 2 routery:
Mikrotik hAP Lite na poddaszu (pokrywa piętro)
TP-Link TL-WDR4300 na parterze
Oba połączone kablem i modem światłowodu podłączony do Mikrotika
DNS na pi-hole.

Pokrycie i prędkości są dla mnie wystarczające. Wykupiony pakiet 80Mb/s
Problem polega na tym ze czasem trzeba albo jeden albo drugi restartować i oczywiście przełączać się pomiędzy SSIDs po zmianie pietra.

Czy po wgraniu do WDR4300 OpenWrt będzie lepiej i można go zostawić ?
Czy wprowadzać zmiany sprzętowe? Jeżeli tak to co zamienic na co ?
Jakis współczesny sprzęt w rozsądnych pieniądzach ; np Cudy WR3000 ?

Zależy mi na stabilności i płynnej zmianie SSIDs.
Ewentualnie na zapasie zasobów i potencjale rozbudowy konfigu w przyszłości.
Wszystkie porty Eth w obu routerach sie przydają wiec dobrze by było żeby ilość została przynajmniej taka sama.

Z góry dziękuje.

3,296

Zainstaluj na obu openwrt, ustaw to samo ssid (lub inne jak wolisz), ustaw fast roaming i będziesz miał to czego oczekujesz. Jak kupisz nowy sprzet i wgrasz mu openwrt to też go będziesz mógł dołączyć i będzie działał.

3,297

Ktoś z forumowiczów pokusił się o router na nowym intelu n100 ? Ciekawi mnie pobór prądu przez to urządzonko, jednak ryzen 5650g trochę krócej trzyma na upsie niż coś mniejszego.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3,298

ambrozy5 napisał/a:

Ktoś z forumowiczów pokusił się o router na nowym intelu n100 ? Ciekawi mnie pobór prądu przez to urządzonko, jednak ryzen 5650g trochę krócej trzyma na upsie niż coś mniejszego.

Nie, nie kupiłem. Pisałem o czymś podobnym: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=23230

3,299

Cezary napisał/a:
ambrozy5 napisał/a:

Nie, nie kupiłem. Pisałem o czymś podobnym: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=23230

No 1Gb to trochę mało przyszłościowo dziś, z drugiej strony te kontrolery intela i225 i i226 to są niezbyt udane...  płyty z prockami już można kupić ale ceny też średnio przystępne.

3,300

Tp-link wypuścił fajny router ostatnimi czasy tl-er2260t - w srodku jest qualcom 8072a i 512MB ramu, 2x sfp+ 10Gb i 4x 1Gb na miedzi, chińczyki już openwrt zrobili więc niebawem może i ktoś z forum się pokusi o recenzję.