Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Start średnio się liczy. ath11k jest bardzo pamięciożerny i przy kilkunastu klientach potrafi zjadać sporo ramu.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Strony Poprzednia 1 … 129 130 131 132 133 … 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Start średnio się liczy. ath11k jest bardzo pamięciożerny i przy kilkunastu klientach potrafi zjadać sporo ramu.
Kurczę gdzie te czasy jak człowiek jechał na DL-524 (tam chyba było 16MB ram) i był zadowolony a teraz 512 to mało ;-)
Kurczę gdzie te czasy jak człowiek jechał na DL-524 (tam chyba było 16MB ram) i był zadowolony a teraz 512 to mało ;-)
Kiedyś miałeś 128MB w komputerze i też było spoko. A teraz...
artur_n napisał/a:Kurczę gdzie te czasy jak człowiek jechał na DL-524 (tam chyba było 16MB ram) i był zadowolony a teraz 512 to mało ;-)
Kiedyś miałeś 128MB w komputerze i też było spoko. A teraz...
128MB to było marzenie, zaczynałem od 16MB oraz i486 DX2 66MHz plus dysk 670MB ;-)
Wax206 obsluguje 160MHz?
Potrzebuję cos z dwoma radiami ac 5Ghz plus usb plus wireguard, najlepiej coś malego .
Kupilem ostatecznie gl.inet ax3000 za 319 pln na ali , przypadkiem w sumie, zobaczymy co to warte w stosunku do dynalinka. Plus za usb 3.0, pod dysk jak zloto.
Jak dojdzie zrób mały opis sprzętu i tego jak się zachowuje.
ktoś używa openwrt jako vm ? jak to się sprawdza podczas np aktualizacji proxmoxa czy innego hv ? zastanawiam się nad zwirtualizowaniem routera . do tej pory używam terminala z pfsense i nie ma żadnego problemu, choć ostatnio trochę mu temperatury wzrosły i obciążenie .
Miałem projekt gdzie openwrt było uruchamiane w xen'nie oraz lxc. Każda maszyna robiła jedną swoją jedyną funkcję (jak mwan3, zarządzenie modemami i inne), jako że host (debian) albo nie umiał czegoś robić, albo pisanie tych funkcjonalności mijało się z celem a na openwrt było gotowe. Aktualizacje - bezproblemowe, jako że maszyna była szyta pod zastosowanie, więc w każdej chwili można było ją wywalić i przywrócić z gotowca.
No wszystko pięknie, rozważam jeden problem, jeśli hypervisor sie wywali czy coś , to nie będę miał dosteþu do neta z sieci domowej i nie będę w stanie naprawić tego bałąganu. Tak się zastanawiałem to mógłbym zagospodarować modem 3g/lte i jakieś małe urządzonko połaczyć z moim vps, miał bym dostęp zdalny w razie awarii . Drugi krok to drugi hypervisor z taką samą konfiguracja routera jako HA . Jeż działa bez przerwy 4 lata, jestem pełen podziwy z jakości tego hw. w pfsense jest high availability i działa znakomicie a w openwrt ?
Jak ci się wywali hypervisor to problem jest jakości hosta nie maszyny wirtualnej ![]()
No wszystko pięknie, rozważam jeden problem, jeśli hypervisor sie wywali czy coś , to nie będę miał dosteþu do neta z sieci domowej i nie będę w stanie naprawić tego bałąganu. Tak się zastanawiałem to mógłbym zagospodarować modem 3g/lte i jakieś małe urządzonko połaczyć z moim vps, miał bym dostęp zdalny w razie awarii . Drugi krok to drugi hypervisor z taką samą konfiguracja routera jako HA . Jeż działa bez przerwy 4 lata, jestem pełen podziwy z jakości tego hw. w pfsense jest high availability i działa znakomicie a w openwrt ?
W pracy mamy kilka maszyn wirtualnych OpenWrt na vmware. Samo OpenWrt potrafi chodzić stabilnie miesiące / lata. A całość zależy od stabilności działania hardware na systemie gospodarza.
W domu za to kusi mnie odpalić dockery na OpenWrt, żeby zmniejszyć ilość maszyn fizycznych x86 do jednej. Ale trochę nie chce mi się bujać jak coś od strzała nie ruszy.
Na moim serwie z esxi 8 miałem ostatnio kilka razy psoda, supermicro x10 , 2x e5 2680 v4 128GB ram intel x520 , prox bez problemu dzialal. No nic, jak wroce do domu to bede cos z tym dlubal. Pora pozbyc sie gratow, ktorych nie uzywam i zmodernizowac pol sieci na kilka lat.
Czy polecacie jakiś router z możliwością zasilania POE 802.3af + wsparcie OpenWrt/Luci?
Myślałem nad Mikrotik Hap ac3 lub ax3, ale niestety ma tylko passive POE - czyli potrzebny adapter aby zasilić taki router (48V na 18V).
Meraki, Unifi, zależy co jeszcze potrzebujesz.
Unifi z tego co widzę jest wsparcie tylko dla U6 Lite oraz LR. Ponoć wersja Pro jest lepsza dla 2.4Ghz.
Na redit ludzie opisywali że lepiej działa 5Ghz niż 2.4, chyba że na samym OpenWrt/Luci nie istnieje problem z 2.4Ghz.
Czy ktoś posiada U6 LR z OpenWrt? Działa stabilnie 2.4Ghz?
Większość urządzeń u mnie działa po kablu. W tej chwili C7 to router główny (w szafie rack) do którego mam podłączone dwa Hap-AC2 (jako AP w domu) oraz R6220 (AP garaż).
Hap-AC2 chce przenieść do garażu i zasilać adapterem INS-3AF-I-G (802.3af na 24V), a w miejsce tego Mikrotika chce wstawić coś o podobnie dobrym radiu 2.4Ghz (i może przyszłościowo z Wifi 6) z POE IN 802.3af + wsparcie OpenWrt.
Widzę tu małą zagadkę - dlaczego potrzebujesz dobrego radia 2.4GHz i wifi6? Wszystko na 5GHz się raczej nastawia.
Małe sprzęty IoT (Supla itp.) używają 2.4Ghz - muszę utrzymać zasięg dla nich na poziomie tego Mikrotika.
Dom stary - grube ściany z pustaka 40cm, także muszę używać 3 routerów/AP aby zapewnić zasięg. Wszystkie AP blisko okna.
R6220 używam od niedawna w garażu, ale działa tak sobie. Położyłem go w oknie w garażu (1,7m parapet). Wychodzę przed garaż i bywało tak że traciłem zasięg w telefonie po oddaleniu na 5m. Nie rozumiem co jest nie tak (mieszkam na wsi, sąsiedzi oddaleni na 100m - ledwo wykrywam ich AP). Sprawdzałem antenę DVBT, odłączyłem zasilacz nic się nie zmieniło.
Mikrotik radzi sobie lepiej.
No to nie potrzebujesz AX do tych urządzeń i pewnie przez najbliższe 5 lat ta kategoria iot nie doczeka się sensownego radia poza zwykłym N.
Masz rację. Z tego co widzę od Unifi model UAP-AC-PRO powinien być odpowiedni.
Kolor biały też jest dobrą opcją :-)
Ktoś poleca / nie poleca tego modelu?
Żółkną obudowy na słońcu...
Ehh... to szukam dalej :-)
Dzięki za pomoc Cezary ![]()
Wax206 obsluguje 160MHz?
Radio na 160 wstaje i twierdzi, że działa. Nie mam klienta 160Mhz, więc nie sprawdzę czy faktycznie się tak połączy.
Ehh... to szukam dalej :-)
Dzięki za pomoc Cezary
Ale to każdy biały będzie bardziej czy mniej żółknąć, więc nie wiem czy jest sens skreślać AP z tego powodu.
Czy ktoś wie co siedzi w Zyxel'u WX3401-B0?
dismango napisał/a:Ehh... to szukam dalej :-)
Dzięki za pomoc CezaryAle to każdy biały będzie bardziej czy mniej żółknąć, więc nie wiem czy jest sens skreślać AP z tego powodu.
Myślałem że żartujesz sobie z tego białego :-) Używany będzie w domu, słońce nie będzie go brało ![]()
Taki to ten internet, nie widać emocji.
Raczej na niego się zdecyduje, jeszcze trochę poczytam i tyle.
Przymierzam się do zakupu Gl.inet Flint GL-AX1800.
Akurat z europejskiego sklepu można go mieć za 360zł.
Mocny procek IPQ6000 i 512 ramu, wydajnośc powinna być bdb.
Ktoś poleci/odradzi?
Strony Poprzednia 1 … 129 130 131 132 133 … 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc