3,226

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Bartekk napisał/a:

Jak tam, ktoś się czai na Banana Pi BPI-R3 albo już testuje?

No fajnie by było jak by ktoś się pochwalił jak ma i używa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3,227

Parę osób tutaj zakupiło Redmi AX6000. Ten sam CPU co Banana Pi R3.

3,228

frutis napisał/a:

Parę osób tutaj zakupiło Redmi AX6000. Ten sam CPU co Banana Pi R3.

Ale nie chodzi o cpu a całokształt - zachowanie wifi, sloty SPF, minipcie itd. To bardziej płytka do DIY.

3,229 (edytowany przez artur_n 2023-08-07 18:16:46)

Za banana trzeba dać ok. 500zł do tego minimum to 8 anten ale tak bez obudowy to głupio, plus SSD. Obudowę można stworzyć w 3D więc tak całkiem tanio nie jest jak za filogic.

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

3,230

Dzisiaj przyszedł do mnie AX6000 i udało się już zainstalować openwrt. Czekam aż przyjdzie switch. Na razie ciężko mi się wypowiedzieć bo jeszcze nie ogarniam tego systemu, widzę że ustawienie VLANów będzie dla mnie nielada wyzwaniem.

3,231

Czy polecacie jakiś router z możliwością zasilania POE 802.3af + wsparcie OpenWrt/Luci?
Myślałem nad Mikrotik Hap ac3 lub ax3, ale niestety ma tylko passive POE - czyli potrzebny adapter aby zasilić taki router (48V na 18V).

3,232

Meraki, Unifi, zależy co jeszcze potrzebujesz.

3,233

Hej. Posiadam router archer ax23 z zainstalowanym openwrt. Jestem w tym temacie początkującym. Chciałbym zmienić router z możliwością instalacji tego oprogramowania jak i z obsługą USB, ponieważ potrzebowałbym lepszej konfiguracji między innymi do adblock, VPN etc.
Chciałbym router, żeby nie lutować, żeby ta instalacja przebiegła bez ciężkich tematów. Potrafię lutować i jeśli dostane jakiś tutorial, to również rozważę taki zakup.

Myślałem nad asus rt-ax53u. W TP-Link ta instalacja poszła sprawnie, jak w przypadku tego modelu? proszę o jakieś porady

3,234

Albo przez gui albo przez tftp z wykorzystaniem seriala: https://openwrt.org/toh/asus/rt-ax53u#installation

Czy to będzie dla Ciebie łatwo czy nie to sam zdecyduj.

3,235

Przez Gui czyli w cmd loguje się jako root stosując ssh?

3,236

Go to Administration settings in the web interface and enable ssh access.

Więc ponoć da się uruchomić tam ssh, ale jako admin a nie root.

3,237

Czyli przez gui logując się będzie możliwość na włączenia ssh? Czytałem że ta instalacja stanowi jakiś problem ogólny. Ogólnie brać to czy lepiej jakiś inny kupić ? Mam internet 1GB/s i potrzebuje coś co to udźwignie. Mam konsole która jest podpięta pod kabel i PC pod kabel. Gdzie osiaga taka prędkość. Reszta po WiFi sięga w granicach 650mb/s. Proszę o porade co na dzień

3,238 (edytowany przez kamileoo92 2023-08-09 07:18:39)

Proszę o jakiś dobór. Budżet 300 zł. Czy ten Asus będzie dobrym wyborem?

———————
Edit. zakupiłem tego Asusa smile

3,239

Potrzebuję cos z dwoma radiami ac 5Ghz plus usb plus wireguard, najlepiej coś malego .

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3,240

ambrozy5 napisał/a:

Potrzebuję cos z dwoma radiami ac 5Ghz plus usb plus wireguard, najlepiej coś malego .

Może Netgear RBR50?

3,241

A ja powiem, że ten AX6000 na razie jest super.
Potrzebuję tylko teraz zrobić do niego dobrego Access pointa. W tej chwili ustawiłem TP-link Archer C7 v5, ale nie spełnia moich oczekiwań.
Planuję tutaj dać Xiaomi ax3200/Redmi Ax6s.
To chyba będzie dobry wybór?

3,242

Lipson napisał/a:

A ja powiem, że ten AX6000 na razie jest super.
Potrzebuję tylko teraz zrobić do niego dobrego Access pointa. W tej chwili ustawiłem TP-link Archer C7 v5, ale nie spełnia moich oczekiwań.
Planuję tutaj dać Xiaomi ax3200/Redmi Ax6s.
To chyba będzie dobry wybór?

Napisałeś ten post tak jak byś oczekiwał że ktoś poklepie Cię po plecach i dobrze zrobiłeś smile. No nie wiadomo, ustaw zobacz czy spełnia to co chcesz, bo każdy ma inne warunki i trudno powiedzieć żeby jeden określony router był najlepszy.

3,243

@Cezary
Okej, tak zapytałem bo dopiero wdrażam się w świat sieci komputerowych i openwrt, więc jeszcze niewiele rozumiem.
Ogólnie dziękuję wam wszystkim za wszelką pomoc w doborze sprzętu.
Cóż pisałeś wcześniej, że ten Xiaomi to dobry router więc po prostu go zamówię i ustawię jako AP i jak będzie tak będzie smile

3,244

Akurat nie ja ci go polecałem. Ustaw, zobaczysz czy ci się sprawdza.

3,245

512MB ramu w ax6000 to nie za malo?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3,246

Qualcommowe produkcje oszczędzają na ramie niestety.

3,247

Zakupiłem router asus rt-ax53u pod openwrt (obecnie ax23 tp link). Jakim kablem należy się podlutować, żeby ewentualnie wgrać firmware przez TFTP jeśli nie pójdzie przez GUi bo czytałem że są różne problemy przy wgrywaniu)

3,248

kamileoo92 napisał/a:

Zakupiłem router asus rt-ax53u pod openwrt (obecnie ax23 tp link). Jakim kablem należy się podlutować, żeby ewentualnie wgrać firmware przez TFTP jeśli nie pójdzie przez GUi bo czytałem że są różne problemy przy wgrywaniu)

Za bardzo już się zamartwiasz. Rób przez gui ( https://openwrt.org/toh/asus/rt-ax53u#i … _mtd-write ) i tyle. Jak coś pójdzie nie tak potrzebujesz konwerter szeregowy, szukaj na allegro cp2102. We wspomnianym linku masz też opis co do czego podłączyć.

3,249

Nie, wolę dmuchać na zimne ponieważ mi zależy na tym, żeby być przygotowanym a chce to robić na weekend.

Adapter już zamówiłem. Przyda się. Dziękuję Cezary.

3,250 (edytowany przez artur_n 2023-08-09 20:22:29)

ambrozy5 napisał/a:

512MB ramu w ax6000 to nie za malo?

Mówisz o Redmi AX6000? Nie mam u siebie jakoś dużo odpalone i mam 110 zajętej pamięci (podłączonych jest ok 40 urządzeń po WIFI). W AX3600 na starcie było zajęte ok. 200 a też ma 512.

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T