2,826

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Uwaga, cashback jest na 1 szt. per zakup, więc trzeba zaangażować rodzinę ;-)

2,827

Dzięki wielkie, rodzina OpenWRT powiększy się smile

2,828

ale ten asus nie ma openwrt?

2,829

Ma, snapshot jest do niego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,830

Swoją drogą jest jakiś inny router, który warto kupić w tej promocji i ma OpenWRT w tej "kasie" ?

2,831

Z AX? Nie, wszystkie są droższe.

2,832

Ax89u, qcom i sfp+, nie ma jeszcze nań openwrt

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

2,833 (edytowany przez andrut 2022-08-04 23:33:19)

Gdyby ktoś się zastanawiał - ruszył od strzała (ze snapshotem).
Interfejs do seriala (3,3V) wystawiony i podpisany - widoczny po lewej stronie (po lewej od radiatora)

Podczas rebootu z podpiętym serialem (bez +'a 3,3V!) i z wciśniętym przyciskiem reset pojawi się menu konfiguracyjne, a dalej już zgodnie z instrukcją z commita.

Szybkie testy - jest stabilnie, zamienił na parterze mojego UAP AC LR i - o dziwo - póki co nie sprawia problemów (a mam tam sporo gratów IoT).
Gdyby coś się zmieniło, dam znać ;-)

--EDIT:
z tego co widzę na szybko to brakuje (póki co) kontroli LED innych niż power.
z racji lokalizacji zupełnie mi z tego powodu wszystko jedno ;-)

2,834

Ledy są nieistotne wink
Zastanawiam się nad testem tego routera.
Ile masz urządzeń na wifi 2.4 podłączonych?
U mnie to byłoby grubo ponad 20.
Obecnie g10 nie rozłącza mi ich.
Ze zwrotem od asusa nie było problemu?

2,835

Mam bardzo dużo ESP8266 (automatyka), obecnie połączonych jest z nim ponad 35 urządzeń (z czego tylko 4 po 5GHz) - nadaje trzy SSID 2.4 i jeden 5.
Umiejscowiony za UAP AC LR - końcówki raportują minimalnie słabszy sygnał, ale za to nie wypadają z niego tak często jak z AC LR.

Zwrot wypełniłem, rozpatrują do 20 dni ale bez problemu.

2,836 (edytowany przez IreuN 2022-08-05 12:37:16)

Ja właśnie też wczoraj zakupiłem. Fajnie że będzie większa ilość jego użytkowników, bo to przekłada się jakoś na support w OpenWRT. smile

A tak swoją drogą tutaj jest lista urządzeń wspieranych przez OpenWRT z Wifi AX.

Do tego fajny router znalazłem - Netgear WAX 206. Jeszcze nie jest wspierany, ale raczej to kwestia tylko czasu. Fajną specyfikację ma (WAN 2.5 Gbps, 2 rdzenie x 1.35 Ghz, 256 MB Flash, 512 MB RAM DDR3), pełna specyfikacja dostępna jest na wikidevi. Jedyny minus że dosyć drogi, w PL 440 zł, w USA ponoć zdarza się na promkach za 40$.

2,837

A kiedy można się spodziewać wsparcia dla czegoś z AX nie na Mediateku?

2,838

Drużyna od openwrt ponoć pracuje (?) nad ath11k, sterownikiem qualcommowym do ichnich AX. I podobno miał straszliwe wycieki pamięci. Także nie wiadomo.

2,839 (edytowany przez IreuN 2022-08-06 00:43:13)

A o Broadcomie można zapomnieć raczej - nie udostępniają sterowników FOSS.

Edit: Jeszcze fajna oferta jest na trochę lepszy sprzęt - Belkin RT3200 - https://www.amazon.pl/dp/B08VJ94NYX

2,840

qwerty napisał/a:

C7 V1 niestety chyba tak ma. U mnie wifi znika przy mocnym używaniu. Czasami nie włączy się po resecie routera i puszę podczepiać się skrętką aby włączyć wi-fi. Zasięg też słaby

Wracam z tematem. Muszę zrobić jakieś monitorowanie/sprawdzenie itp. Naprowadźcie proszę jak to zrobić po stronie pamieci, zasobów, monitorowania konfliktów IP może, itp. Zanim będę wymieniał zasilacz i ew. elektronikę muszę C7 jakoś posprawdzać...

2,841

IreuN napisał/a:

Jeszcze fajna oferta jest na trochę lepszy sprzęt - Belkin RT3200 - https://www.amazon.pl/dp/B08VJ94NYX

Ta oferta to na RT1800 jest...

2,842 (edytowany przez IreuN 2022-08-06 15:30:53)

m80 napisał/a:
IreuN napisał/a:

Jeszcze fajna oferta jest na minimalnie lepszy sprzęt - Belkin RT1800 ( USB 3.0 ) - https://www.amazon.pl/dp/B08VJ94NYX

Ta oferta to na RT1800 jest...

O boże, czeski błąd, sorki, poprawiłem, to jedynie dla USB 3.0 oraz dodatkowego partu LAN można rozważać. A w kwestii jego wsparcia: https://github.com/openwrt/openwrt/pull/4470

2,843

Cybe napisał/a:

Te Cudy z Allegro się rozeszły prawie do zera (w „Conradzie” jeszcze mają, chociaż i tak nietanio).
Xiaomi AX3600 jeszcze warty rozważenia z tych, co są dostępne, ale to już trochę droższy.
Albo tańszy AX3200 na 7622.

W "Conradzie" można wykorzystać kod -40zł za zapis do newslettera. Cudy X6 wychodzi wtedy około 193 zł.

2,844

andrut napisał/a:

Kupiłem AX53U - jest fajny cashback do 12 sierpnia (xkom/komputronik), wychodzi za 159zł smile

Właśnie chciałem kupić.
W xkom nie ma.
W komputroniku jest za 356. Podrożał przez 2 dni. Super.

2,845

To znajomemu w sobotę jeszcze udało się za 298 wyrwać (w komputroniku)

Z niecierpliwością czekam na kolejny release od Cezarego, bo w snapshocie nie ma wszystkich modułów.. ;-)

2,846

Cóż, jesteśmy bardzo małym forum i dość hermetycznym, więc jakąkolwiek teorię spiskową że to przez wzmiankę na tym forum tak cena poszła chyba można odrzucić.

2,847

Jedynym zjawiskiem jakie zauważyłem do tej pory jest fakt, że dorobienie otwartego softu powoduje wzrost cen używek i/albo wymiata je z rynku.

DWR-116 przed wsparciem dało się sprawne za 20zł kupić. DWR-921 kupiłem poniżej 60. Check Point L-50 jakieś groszki a teraz chcą za niego po kilkaset złotych. Przykłady można mnożyć.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

2,848

Sposób na interes, nie? Sprowadzić kontener sprzętu, dobić do niego wsparcie i cyk, profit bo ludzie kupują smile

2,849

Na Aliexpress Totolinki X5000R w nieopłacalnych kwotach :-( ;-)

2,850

Cezary napisał/a:

Sposób na interes, nie? Sprowadzić kontener sprzętu, dobić do niego wsparcie i cyk, profit bo ludzie kupują smile

Jeden gość z Niemiec przysłał mi 3 urządzenia nówki sztuki (stare kirkwoody) bym dorobił wsparcie i mogę je sobie zatrzymać. W pracy się zastanawialiśmy ile tego musi mieć, że mu się opłacało to wysłać do Polski. Kiedyś Ukrainiec przysłał mi popularny u nich router, na mt7620. Także podejrzewam, że jest w tym pole do biznesu.

Cezary, Ty pewnie też miałeś dziesiątki ofert tego typu. A Pepe pewnie jeszcze za to płacą. wink

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,