2,676

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

No własnie w cenie rt3200 jest xiaomi ax3600, to tak troche przepasc wydajnosciowa

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

2,677

Do internetu chciałem kupić mikrotika hex s, jaki access point do niego?
Chciałbym żeby obsługiwał standard AX. Mieszkanie do obsługi jest małe, raptem 40 m2.

2,678

Może kup totolinka TOTOLINK X5000R? Ten sam procesor i dodatkowo masz AX.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,679

Właśnie zauważyłem, że X5000R nie jest już dostępny w polskich sklepach.

2,680

Chipów nie ma od wielu ładnych miesięcy i kończą się zapasy magazynowe routerów. Innych routerów i AP też zaczyna brakować.

2,681

RT3200 z Allegro też się rozeszły na pniu.
Jak ktoś stąd się zaopatrzył, to może by się podzielił, jak działa OpenWrt na 7622.

2,682

Cześć wszystkim,
potrzebuję tanio zrobić sieć z trzema AP z roamingiem, stąd wybór padł na OpenWRT. Router mam osobny, więc szukam czegoś co możliwie najlepiej sprawdzi się jako AP + switch, zatem interesuje mnie głównie wydajne radio i dobre anteny. Łącze Orange 600Mb/s. Do 200zł znalazłem:
Netgear R6220
Xiaomi Mi Router 4A Gigabit Edition (ale ponoć teraz wychodzą z nieobsługiwanymi flashami Eon EN25QX128)
Xiaomi AIoT Router AC2350
TP-Link Archer A6/C6 v3 (czymś się w ogóle różnią?)
Najbardziej przemawia do mnie TP-Link z uwagi na dwurdzeniowy procesor i radio Wave2 z MU-MIMO, ale radio 4x4 w AC2350 też kusi. No i pytanie, na co lepiej żebym zwrócił uwagę? Czy słaby procesor QCA9563 w AC2350 nie będzie obcinać prędkości pomiędzy LAN a WiFi? To chyba ten sam co w Archer C7, macie może jakieś doświadczenia w tym zakresie?
Czytałem, że MT7621 ma obsługę hardware flow offloading w OpenWRT, ale czy dobrze rozumiem że to dotyczy tylko NATu? Jeśli tak, to nie przyda mi się.
A może macie jakieś inne propozycje?

2,683

Dotyczy tylko natu, więc bierz to co najszybsze. Inna sprawa że ze sterownikami mediateka jest jeszcze tak sobie, więc trzymam kciuki żeby się sprawdziły tam gdzie tego tego potrzebujesz.

2,684

O, to zdziwiony jestem bo z lektury forum wywnioskowałem że to właśnie MT762x ma najlepsze wsparcie. Masz na myśli sterowniki do WiFi?
W takim razie skłaniam się w stronę AC2350. Ten ma radio QCA9988 chyba rzadko spotykane, jak będzie ze stabilnością sterowników do niego?

2,685

Akurat sterowniki ath10k uważam za lepsze jakościowo niż mediateka. Tyle że ath10k prawie w ogóle się nie rozwijają, zaś do mediateka są cały czas modyfikowane. Więc kiedyś miejmy nadzieję że będą super stabilne i wydajne.

A jak chcesz zobaczyć jaka jest ich jakość to przeszukaj to forum i zobacz tematy związane z mediatekem - niektórym działa, niektórym nie, albo są niestabilne albo wydajność kiepska.

2,686

Dzięki za wskazówki. Pożyczyłem podobny router na MT7621AT (D-Link DIR-860L B1) i z testów iperf3 (wifi-eth) wyszło, że około 650Mb/s to jest już końcówka możliwości tego procesora. Z tego co czytam dla QCA9563 bez podkręcania szczytem możliwości jest około 450Mb/s. Zastanawiam się, czy nie lepiej jednak dołożyć kasy i kupić sprzęt, który rzeczywiście osiąga przynajmniej 900Mb/s. Jak na razie moją uwagę zwrócił Xiaomi AX3200 (MT7622) za około 280zł. Co jeszcze byście polecili za podobne lub mniejsze pieniądze?

2,687

Ale ty testowałeś wifi? To obijasz się o możliwości samych układów radiowych, wiadomo że na AC nie udźwigniesz tylu Mbps ile byś chciał.

2,688 (edytowany przez Towije 2022-04-10 14:14:16)

TrololoManPL napisał/a:

O, to zdziwiony jestem bo z lektury forum wywnioskowałem że to właśnie MT762x ma najlepsze wsparcie. Masz na myśli sterowniki do WiFi?
W takim razie skłaniam się w stronę AC2350. Ten ma radio QCA9988 chyba rzadko spotykane, jak będzie ze stabilnością sterowników do niego?

To zależy od konkrentego chipu. mt7612 obecny m.in. w 4A Gigabit i R6220 działa bodajże najlepiej ze wszystkich chipów 5 GHz, mam takie trzy od jakiegoś miesiąca i jeszcze nic się z nimi nie działo. A6/C6 v3 mają mt7613, który jest nowszy (wave2) i działa podobno gorzej, ale sam nie sprawdzałem.

2,689

Tak, testowałem WiFi, ale jak to inaczej zmierzyć? Sądzę że na MCS9 (866Mb/s) powinno udać się uzyskać 800Mb/s w iperfie. Na OpenWRT forum testowali iperfa na loopbacku, co jak sądzę w przybliżeniu pokazuje możliwości danego procesora i uzyskiwali podobne wyniki.
https://forum.openwrt.org/t/please-run- … /109897/26
https://forum.openwrt.org/t/please-run- … /109897/14
No w każdym razie 900Mb/s jest poza możliwościami tych procesorów. Zatem co możliwie taniego pozwoli uzyskać lepszy wynik?

2,690 (edytowany przez Towije 2022-04-10 14:45:18)

TrololoManPL napisał/a:

Tak, testowałem WiFi, ale jak to inaczej zmierzyć? Sądzę że na MCS9 (866Mb/s) powinno udać się uzyskać 800Mb/s w iperfie. Na OpenWRT forum testowali iperfa na loopbacku, co jak sądzę w przybliżeniu pokazuje możliwości danego procesora i uzyskiwali podobne wyniki.
https://forum.openwrt.org/t/please-run- … /109897/26
https://forum.openwrt.org/t/please-run- … /109897/14
No w każdym razie 900Mb/s jest poza możliwościami tych procesorów. Zatem co możliwie taniego pozwoli uzyskać lepszy wynik?

Belkin RT3200 za jakieś 500 zł, jak ma być taniej to coś bez Openwrt, ale wtedy raczej nie ustawisz roamingu. Chyba że jakieś meshe, coś takiego np. Tenda Nova MW12.

2,691

Chyba żartujesz. To jest bitrate wifi a nie rzeczywista przepustowość. Nijak to się ma do rzeczywistych przepustowości. Jak zwykle - poszukaj sam, nie opieraj się na tym co ja piszę. Na AC przy 2x2 osiągniesz właśnie jakiś +- 600Mbps i tyle. Przy 3x3 możesz mieć więcej jak masz klienta który też to potrafi. Chcesz się zbliżyć do tych 800 czy nawet gigabitu to potrzebujesz porządne radio AX i takiego samego klienta z AX. Jeszcze raz - sam poszukaj realnych testów wifi i zobaczysz ile potrafią poszczególne układy radiowe. Ale nie oczekuj że przy linkrate na poziomie 866 będziesz miał 800Mbps...

Testowanie iperfa po loopbacku też nijak ma się do przepustowości wifi.

2,692

Wybaczcie, ale trochę zboczyliście z tematu big_smile

Konkretnie, potrzebuje router do 700 zł o takich wymaganiach:
- duży zasięg;
- min. 256 RAM;
- min. 128 FLASH;
- dobry procesor co obsłuży 1GB;
- preferowane diody informacyjne z przodu routera;
- mega dobra stabilność;
- pod OpenWRT konicznie.

Aktualnie mam Archer C7 v5 i nie daje rady nawet po kablu wyciągnąć 940 Mb/s jak to było w przypadku ASUSA RT- AX 58U. Dlaczego oddałem ASUSA - uwalone oprogramowanie, ciągłe zwiechy, prędkość losowo spadała do 300 Mb/s i się utrzymywała aż do ponownego restartu. Co dla mnie ważne stary Kernel z przed roku...
Linksys MR8300 lekko przypadł mi do gustu.

Dużo piszecie o jakiś sterownikach, że słabe, że się wieszają, że brak stabilności. Kurcze chyba są routery stabilne big_smile

No i dygresja, czy da się stworzyć na jednym radiu 2,4 GHz sieć domową i sieć gościnną w OpenWRT Luci?

2,693

Dygresja - da się. Zawsze się dało, o ile tylko chce ci się tyle klikać.

2,694

Cezary napisał/a:

Dygresja - da się. Zawsze się dało, o ile tylko chce ci się tyle klikać.

Chce się tylko trzeba wiedzieć jak. Jakiś poradnik u Ciebie?

2,695 (edytowany przez Cezary 2022-04-24 19:43:05)

Nie, u mnie nie znajdziesz poradników z klikania w luci. Na openwrt.org jest: https://openwrt.org/docs/guide-user/net … binterface w lekko starszej wersji.

2,696

Cześć, przeglądnąłem trochę temat odnośnie wyboru routera ale mam lekki mętlik.
Potrzebuję routera/switcha do internetu 600mb/s. Który ogarnie tą przepustowość po LANie. Generalnie po kablu ma być jeden komputer podpięty który ma wykorzystywać przepustowość, reszta jak WiFi ma mniejsze znaczenie. W obecnej sieci mój Archer C6 v2 po wgraniu openwrt nie potrafił na lanie podać więcej jak 300mb/s, w stosunku do oryginalnego fw gdzie czasem jest te 600 a czasem 400.
Główny "modem" mam od ISP Arris TG2492S.

Do switcha/routera bedzie podpiety jeden pc po lanie (600) oraz extender wifi do innego pokoju co rozsyla siec wifi 2,4GHz. Reszta urzadzen albo na wifi5g albo na lanie co nie potrzebują całej przepustowości.

Co można wziąć pod uwagę? Patrzyłem coś z tplinka AX23. Budżet do 300zł.

2,697

Włączyłeś flowoffloading w tym C6?

2,698

hunter3k00 napisał/a:

Patrzyłem coś z tplinka AX23. Budżet do 300zł.

A jaki on ma w ogóle procesor? Bo jedni piszą o jakimś Qualcommie, a inni o MT7621DAT.

2,699 (edytowany przez ambrozy5 2022-04-28 07:42:24)

Cybe napisał/a:
hunter3k00 napisał/a:

Patrzyłem coś z tplinka AX23. Budżet do 300zł.

A jaki on ma w ogóle procesor? Bo jedni piszą o jakimś Qualcommie, a inni o MT7621DAT.

Tylko x86, reszta nic nie warta

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

2,700

Sądzę, że dopiero wsparcie do ipq807x z nss może trochę zmienić sytuację dostępnych ciekawych sprzętów.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,