2,651

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

tomiapage napisał/a:

Znajde cos do 500 zł na allegro albo na polce w sklepie z 256 Mb ramu  i usb ? Generalnie najlepiej zeby to byl sprzet nowy. Wzialbym totolinka ale nie ma usb. Generalnie marka sprzetu nie ma znaczenia

Wspomniamy mikrotik hex s.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,652

Cezary napisał/a:
tomiapage napisał/a:

Znajde cos do 500 zł na allegro albo na polce w sklepie z 256 Mb ramu  i usb ? Generalnie najlepiej zeby to byl sprzet nowy. Wzialbym totolinka ale nie ma usb. Generalnie marka sprzetu nie ma znaczenia

Ale on nie ma wifi... generalnie co do niego mozna dolozy zeby wifi sialo ?

2,653

Nic nie pisałeś że ma mieć wifi. Idź na https://eko.one.pl/routerdatabase/, wybierz sobie to co potrzebujesz i zobacz co z tej listy masz w sklepie.

2,654

W sumie mógłby być nawet D-Link DIR-2660, tylko on jest na media teku, nie ma open wrt z tym jakiś problemów ?

Cezary co być polecił na AP do tego mikrotika Hex s najlepiej na Poe. Ap nie musi być pod openwrt

2,655

Mikrotik, unifi.

2,656

Cezary napisał/a:
amoralez napisał/a:
Cezary napisał/a:

Może RB750Gr3?

Dziękuje za odpowiedź.
Czy jest szansa, że na mojego RB760iGS również zostanie stworzony soft ? To nie są bliźniacze modele ?

Problemem jest to że Gargoyle oparte jest o starą wersję openwrt która nie miała i nie wspiera RB760iGS. Jak wyjdzie gargoyle oparte o 21.02 lub nowszą wersję to oczywiście będzie, ale to jest kwestia przyszłość (raczej dalszej).

A jaka jest szansa, że wgrywając soft z RB750Gr3 mój router będzie działać ? smile

2,657

Dość duża, różnica wg dtsu jest prawie tylko w obsłudze sfp. Problem w tym że kod w mikrotikach sam wykrywa z jakim urządzeniem ma do czynienia i jak nie zna jego obsługi to nie uruchomi np. sieci.

2,658

Jaki jest sens wgrywania openwrt skoro soho na podobnym hw kosztuje mniej?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

2,659

Cezary napisał/a:
tomiapage napisał/a:

Dołożyłem pre groszy i wleciał Linksys MR8300-EU
CPU:Qualcomm IPQ4019
CPU Cores:4
CPU MHz:717
Flash MB:256NAND
RAM MB:512

Na stronie https://openwrt.org/toh/start nie jest napisane ze musi byc konkretna wersja np V1. czy moze być zonk ze przyjdzie mi jakaś wersja sprzętowa na którą nie da sie wgrac OpenWrt ?

2,660

Jeżeli nie jest jawnie napisane to oznacza że obrazy są do v1 i o żadnych innych nie wiadomo. Więc jak to kupisz to pewnie będzie wspierana wersja.

2,661

Część. Jaki model nowy o parametrach netgear R6220. Tj. Dwa Radia , Gigabitowy port Sporo ramu .

Wszystkie posty dotyczą: TOTOLINK A7000R

2,662 (edytowany przez Towije 2022-02-23 02:11:53)

IMO nie ma zbyt dużego wyboru.
Xiaomi 4A Gigabit do 100 zł zjada konkurencję, ale ma tylko 3 porty lan i w dodatku idiotycznie zaprojektowane - niektóre kable nie są w stanie się zakleszczyć i wypadają, trzeba lekko spiłować obudowę żeby rozwiązać problem.
Archer C6 V3 za ~150 zł ma 5 portów, ale z tego co wiem bywa problematyczny.
Archer C6U 5 portów + USB za ~180 zł, ale jak wyżej.
Totolink X5000R - 5 portów i wifi ax za ok 200 zł to kolejna miazga, nie ma konkurencji.

Wszystkie te routery obsłużą gigabit wan bez sqm i ok ~150 mbit z sqm. Jeżeli potrzebujemy większej mocy, to
Belkin RT3200 za ok. 500 zł ogarnia 500 mbit lub więcej z fq_codel zamiast cake, ma wifi ax.
NanoPI R4S za ok. 650 zł wyciąga pełnego gigabita z sqm, ale oczywiście nie ma wifi i tylko 2 lany.

Jeżeli chodzi o nówki to chyba wszystkie sensowne propozycje, reszta jest albo nieopłacalna, albo niedostępna, albo słabo wspierana i wygląda dobrze tylko na papierze.

2,663

Gdzieś mi się obiło :

Totolink X5000R  czytałem że miał błąd w LUCI że przy ustawieniach WIFI (od strony LUCI) wymusza HARDWAREMOD =11a na interfejsie 2.4  a z tego co wiem 11a to 5Gz. Wiec tu radio się wyłączało.

Czy to już zostało poprawione ?? / Ktoś coś wie ?

2,664

marko_max napisał/a:

Gdzieś mi się obiło :

Totolink X5000R  czytałem że miał błąd w LUCI że przy ustawieniach WIFI (od strony LUCI) wymusza HARDWAREMOD =11a na interfejsie 2.4  a z tego co wiem 11a to 5Gz. Wiec tu radio się wyłączało.

W stabilnej wersji 21.02.2 oraz w snapshotach 21.02.x oraz master błąd jest naprawiony.

2,665

Dobra pytanie czy lepiej kupić  TP-LINK ARCHER C6U (https://www.morele.net/router-tp-link-a … 6u-7293909) niby dwa rdzenie . Czy może lepiej TP-LINK ARCHER C7 V5 (https://www.morele.net/router-tp-link-a … -v5-605278)
Ktoś wie jaka różnica jaka różnica
Rozumiem że oba mogę wgrać obraz Factoru przez oryginalny soft.
A jak z ew. powrotem do factory na którym łatwiej ?
Dzięki z góry

2,666

Z jednej strony masz qualcomma ze stabilnie chodzącym sterownikiem ale na starej platformie a z drugiej mediateka który jest wave2 ale jego sterownik się cały czas rozwija. Ja bym się bardziej skupił na c7 jeżeli chcesz to po prostu zrobić i niech sobie chodzi.

2,667

Właśnie patrzę jak sobie radzi taki C7 z sqm i oczom nie wierzę.
https://www.reddit.com/r/openwrt/commen … ffloading/
Poważnie ten stary mips wyciąga pod 300 mbit z cake/piece of cake/soft flow offloading? Jak mt7621 wyciąga 150?

2,668

legómina napisał/a:
marko_max napisał/a:

Gdzieś mi się obiło :

W stabilnej wersji 21.02.2 oraz w snapshotach 21.02.x oraz master błąd jest naprawiony.

Kupiłem i jednak za pierwszym razem w Luci się zgubiły dane. Zamiast MediaTek MT7915E 802.11nacax napisał Generic.
Ustawiłem mu w puttym i jak narazie działa.

config wifi-device 'radio1'
    option hwmode '11a'
    option cell_density '0'
    option htmode 'VHT40'

Swoją drogą czy te radio0  Wifi6  powinno być option hwmode '11a' czy inaczej ?

2,669

To tylko napis który bierze z pliku tekstowego. Żadna różnica. wifi6 to zarówno 2.4G jak i 5GHz, więc zależy od sekcji wireless. I nie ma hwmode obecnie tylko "band".

2,670

To co powinno być w band - tak radia 5Ghz

2,671

To co masz domyślnie do wgraniu softu. W obecnym sofcie jest to option band '5g'

2,672

Cezary napisał/a:

Dość duża, różnica wg dtsu jest prawie tylko w obsłudze sfp. Problem w tym że kod w mikrotikach sam wykrywa z jakim urządzeniem ma do czynienia i jak nie zna jego obsługi to nie uruchomi np. sieci.

No cóż.... niestety po wgraniu softu router wisiał także przywróciłem w nim RouterOS i zakupiłem Mikrotika, którego polecałeś. Zaraz będę starał się wrzucić w niego gargoyl'a.

2,673

3 tygodnie temu kupiłem Linksys MR8300-EU za 600 zł patrze dziś ten sam sprzedawca ten sam router 864 zł...

2,674

Kilka sztuk Belkina RT3200 się na Allegro pojawiło - to tak, gdyby ktoś chciał zaryzykować czterema stówkami pod trochę silniejszy sprzęt AX niż X5000R.

2,675

Cybe napisał/a:

Kilka sztuk Belkina RT3200 się na Allegro pojawiło - to tak, gdyby ktoś chciał zaryzykować czterema stówkami pod trochę silniejszy sprzęt AX niż X5000R.

X5000R ma jedną, ale dużą przewagę nad tym modelem - ax na radiu 2,4 GHz.