2,551

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Zobacz na górę strony, mam parę takich staroci.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,552

Myślę nad wysłaniem mojego staruszka TL-WR1043ND v1 na zasłużoną emeryturę. Moją uwagę przykuł NETGEAR R6220 z drugiej ręki, którego zazwyczaj można dostać za około 100 zł.

Czy są jeszcze jakieś inne modele (nawet używane) warte uwagi? Tak żeby dały radę ogarnąć łącze 300/40 Mb/s zarówno po kablu jak i bezprzewodowo. Odnośnie pokrycia zasięgu sieci 2.4 GHz to nie mam żadnych zastrzeżeń co do obecnego TP-Linka, więc oby tylko jego następca nie był gorszy pod tym względem - jedynie lepszy smile.

2,553

W tym zakresie cenowym nic lepszego nie kupisz. Więc - bierz po prostu, póki jeszcze są.

2,554

Ok, a w większym budżecie np. 200-300 zł? Bo do 100 zł to doskonale wiem, że R6220 nie ma zbytnio konkurencji.

2,555

Dowolna używka którą znajdziesz. Np netgeary 7500/7800. Jak znajdziesz za taką cenę.

2,556

Ok, ustawiłem alert na wyszukiwanie R7500 i R7800 na Allegro.

Zapytam jeszcze - co sądzisz o TP-Link Archer C7 (z tym że jest kilka rewizji) i Netgear R7000 i R7000P?

2,557

Archer c7 to stary i dość popularny model, R7000 to broadcom i nie dotykaj go w ogóle.

2,558 (edytowany przez spamsool 2021-11-07 19:39:50)

danielsak napisał/a:

Ok, a w większym budżecie np. 200-300 zł? Bo do 100 zł to doskonale wiem, że R6220 nie ma zbytnio konkurencji.

Za około 200 zł możesz mieć w PL nowy Totolink X5000R który obsługuje już Wifi 6 AX i jest wspierany przez OpenWRT. Są dla niego gotowe obrazy 21.02 u Cezarego.

https://openwrt.org/toh/totolink/x5000r

2,559

Witam,
Szukam jakiegoś wydajnego sprzętu do małej firmy pod OpenWRT (gargoyle) w granicach 500 zł.
Możecie coś polecić?

2,560

Kup PC po prostu.

2,561

Znam zalety tego rozwiązania, ale niestety nie mogę, musi to być nowy router z 4 portami LAN i WiFi - takie wymogi w firmie smile
Jest coś wartego uwagi?

2,562

Zobacz listę obrazów na który jest gargoyle a później zobacz co jest w sklepie i to kup. Jak ma być nowy to trudno "coś" polecić jak nie wiadomo gdzie będziesz kupował.

2,563

Gdzie mogę znaleźć listę routerów obsługujących najnowsze gargoyle?
P.S. trochę nie rozumiem dlaczego pytasz gdzie będę kupował?
Tzn. wydaje mi się, że najpierw trzeba wiedzieć co kupić, żeby wiedzieć gdzie tego szukać smile

2,564

Tu sobie poklikaj: https://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/openw … 7/targets/ i zobacz co jest wspierane. A później znajdź te modele w sklepie w którym będziesz kupował. Nie każdy sklep ma to samo, więc ma znaczenie w którym sklepie będziesz kupował, co jest chyba oczywiście że nie trzeba tego pisać.

2,565

Sporo modeli z tej listy jest już wycofanych - ciężko coś znaleźć,
Jedyne co znalazłem to https://www.conrad.pl/p/router-tp-link- … gJeuPD_BwE
Router miałby za zadanie obsługiwać łącze 300/100 Mbps, 10 - 15 urządzeń sieciowych oraz łączyć się tunelem wireguard z drugim takim samym routerem w innej lokalizacji.
Spełni to zadanie?

2,566

A nie może być po prostu OpenWrt? Z nowych sprzętów, to C6U na nim dobrze działa.
Ktoś tu jeszcze niedawno pisał też o Totolinku X5000R.

2,567

Zastanawiam się nad dwoma modelami tj.
https://fritzbox.com.pl/product-pol-16- … -4040.html
oraz
https://fritzbox.com.pl/product-pol-45- … -7530.html
pytanie czy w tym drugim modelu ustawienia VOIP są obsługiwane przez gargoyle?

2,568

Żadne ustawienia nie są obsługiwane. Ani przez gargoyle, ani przez openwrt. Jak się wczytasz to dsl nie jest obsługiwany, więc skojarzony z tym port pewnie też nie jest oprogramowany.

2,569 (edytowany przez gorus1 2021-12-06 07:53:22)

Tak też myślałem. W takim razie pozostaje tylko Fritzbox 4040 lub tp link https://www.conrad.pl/p/router-tp-link- … gJeuPD_BwE
który lepszy?

2,570

Frtizbox jest mocniejszy.

2,571 (edytowany przez karnasw 2021-12-08 11:31:06)

Poszukuję jakiegoś routera AC, który udźwignąłby strumieniowanie gier z PCta przez Moonlight (NVIDIA Shield). Nie potrzebuję w nim portów USB i zbędnych bajerów. Musi mieć 5 portów gigabit (standard 1WAN i 4xLAN).

Aktualnie mam Huawei WS5200, którego kupiłem za 9zł. Niestety ma za mało portów LAN i nie można wgrać do niego OpenWrt. Poprzednio miałem przy stoliku TV WDR3600, który niestety przy strumieniowaniu gier miał czkawki w idealnych odstępach czasowych co 5 minut (może było to spowodowane zmianą pamięci na większą, nie wiem).

Dom mam okablowany, a siecią zarządza Mikrotik. Dlatego potrzebuję tylko czegoś co będzie miało zasięg i prędkość wystarczającą do strumieniowania.

2,572

TOTOLINK X5000R zbiera dobre opinie (ma radio AX) a kosztuje tylko 200zł. Może jego sprawdź? Ew po prostu go oddasz jak nie spełni zadania.

2,573

Nie wiedziałem, że AXy już obsługuje OpenWrt. Sprawdzę to. Szkoda, że taka choinka wink.

2,574

hej,

Jaki sprzet polecacie za okolo 500zl aby smigalo okolo 12 urzadzen ?

2,575

Dwa posty wcześniej masz odpowiedź.