2,526

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Nikt z obecnych tutaj jeszcze się nie przyznał do posiadania tego Linksysa, więc nikt nie odpowie czy uda się objąć te 70m2. Inne rzeczy to tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,527

Cezary a kupi coś z mini PCI żeby kartę lte zamontować?

2,528

tomiapage napisał/a:

Cezary a kupi coś z mini PCI żeby kartę lte zamontować?

Cezary "co"? Bo nie zrozumiałem pytania.

2,529

czy mozna kupic jakis router ze zlaczem pcie zeby sobie karte lte podpiac?

2,530

No tak. Idź na https://eko.one.pl/routerdatabase/ zaznacz slot minipcie na 1, zaznacz sim i kliknij szukaj.

2,531

MikroTik RouterBoard M33G (RBM33G) To wyglada ciekawie i chyba z open wrt nie ma problemu do tego. jaka karte wifi i lte dolozyc zeby wifi miało dobry zasieg (2 i 5 GHz) oraz zeby lte dobrze smigalo ?

2,532 (edytowany przez Cezary 2021-09-18 14:29:24)

Modem LTE tylko na minicpie, możesz kupić np. quectela EP06 cat6. Wifi - jaka znajdziesz, szukaj czegoś na qualcommie. W sumie mikrotik w ofercie też miał karty AC.

PS.Potrzebujesz dwie karty, jedną na 2.4GHz i jedną na 5GHz.

RBM33G nie ma wyprowadzonego SIMa dla slotu m.2, dlatego tylko minipcie.

2,533

A czy taka karta lte bedzie duzo gorsza od tego quectela ep06 (cena zabija) ?
https://allegro.pl/oferta/modem-sierra- … 0662541489
porownanie 300 zl  do 50 zl...

2,534

Ta karta jest na m.2 więc bez adaptera minipcie -> m.2 nic nie zrobisz.

2,535

Cezary napisał/a:

Zależy od modemu. tp-linka ma gui domyślnie, może przez AT. Reszta - mają przez AT.

No a gdzie mógłbym znaleźć jakieś komendy AT dla DWR-960 dotyczące ustawiania pasm ??

2,536

Poszukaj w internecie. Nie każdy producent udostępnia spis poleceń, czasami polecenia są takie same dla całej rodziny modemów danego producenta. Czasami taki spis pojawia się przy innych produktach które mają taki sam modem.

2,537

Cześć,

Przyznam że nie czytałem całego wątku tylko parę stron do tyłu i początek...
W lokalizacji w której mieszkałem parę lat i w której w budynku nawet ciężko porozmawiać (Ostrówiec, 04-450) potrzeba "zainstalować" internet.
Nie jest to dla mnie, tylko osób które tam chwilowo mieszkają i nie ja będę z tego korzystał, ale proszę o doradzenie co można złożyć/kupić za 300 zł. Naturalnie chodzi o internet LTE, im łatwiej tym lepiej. Dawno się tym nie interesowałem i widzę że trendy są trochę inne bo modemów na USB też coraz ciężej kupić. Nie wiem też czy router MiFi może pracować cały czas na nieocieplonym poddaszu gdzie hula wiatr. Z łącza będą korzystały dwie osoby, głównie pewnie na telefonach, ale potrzebują trochę pooglądać filmów na platformach VOD, portale społecznościowe, nauka zdalna.

Generalnie niestety zasięg LTE na poziomie 60% można złapać tylko na strychu i dość często zrywa połączenie. Aktualnie pod samym dachem wisi tl-wr710n+ZTE MF821 i daje to radę, ale aktualne statystyki to 12 połączeń w ciągu 3 dni. Ten zestaw praktycznie nie jest używany ponieważ jest do niego podłączona tylko bramka do "smart home". Parę lat temu na tym zestawie w tym samym miejscu pracowałem zdalnie przez rok na RDP i teams-ach i tylko zrywało połączenie raz dziennie.

Czy wspominany TL-MR6400 lub TL-MR150 (czym one się różnią) będzie w miarę ok? Czy ewentualnie iść w tej cenie jednak w router+modem USB (jeśli tak to jaki), albo MiFi? Im prościej tym lepiej, ponieważ zostałem poproszony o znalezienie czegoś, ale nie chcę się w tym babrać za długo.

2,538

Mr150 nie działa pod openwrt, więc odpada. Modemów na usb praktycznie już nie robią, zostaje "stary dobry" E3372, ale jak na MF821 zrywa to na huawei też może być podobnie - chyba że dodasz anteny zewnętrzne, może coś to da.

MR6400 to jaki bieda router, bo w sumie nic ciekawego nie ma w sobie. Więc zanim coś takiego kupisz to należało by żebyś przetestował na miejscu jak to się sprawuje.

2,539

Zdaje sobie sprawę że to bieda, ale wydaje mi się że spełni niskie wymagania przyszłych właścicieli. Nie wiem czy w cenie 300 da się złożyć coś lepszego i bardziej praktycznego co będzie działać bez trudniejszego startu z LTE?

Czy w teorii takie routery z wbudowanym modemem LTE i wykręcanymi antenami lepiej zbierają sygnał niż modem USB jak mf821? W zeszlym roku się zdziwiłem, bo wcześniej miałem tam hotspot na Nokia Lumia 730 i dużo lepiej łapała sygnał nawet w domu.

A co z tym D-LINK DWR-921, to to samo? Da się w tej cenie znaleźć router z modemem w środku i USB innych firm?

2,540

To zależy od konkretnego modemu. Cytując mojego dostawcę jedzenia "a jeden pies".  W sumie kup najtańszy jaki znajdziesz, bo za taką cenę to większego wyboru nie masz.

2,541 (edytowany przez wisipior 2021-09-26 16:03:34)

Osobiście polecam taką antenę zewnętrzną z AliExpress - kupowałem ok 5 sztuk - wszystkie dawały dużo lepsze wzmocnienie od tych "naszych". U mnie na modemie USB E398 z pół kreski LTE poprawiało na 4 kreski. Antenę znajdziesz po frazie "88dbi" w AliExpress. Te które ja zamawiałem miały logo "AMTunnel" oraz "D-LENP".

2,542

EDIT by cezary: wystaw na allegro. Serio.

2,543

Kiedyś potrzebowalem do pracy router z lte , nic tanio nie było na allegro więc kupiłem terminal wyse za 9zł i na nim uruchomiłem e3372 z antenkami, działał z openwrt równie dobrze jak z pfsense. Z openwrt można nawet wifi zamontować w nim i będzie śmigać. 2gb ramu i dwa rdzenie to aż nadto ale za to miło działa w porównaniu do taniego szmelcu soho.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

2,544

W poradniku nie ma nic o urządzeniach z wifi6. Czy takowe zostały przetestowane?

2,545

Idź na https://eko.one.pl/routerdatabase/ zaznacz AX, kliknij szukaj.

2,546

Wychodzi na to, że Belkin RT3200 i Linksys E8450 różnią się tyko obudową.

1. Czy da radę na nich ustawić coś takiego:
- login i hasło neostrady
- Internet na vlan 35
- streaming tv + channel zapping: VLAN ID=839, multicast
- streaming vod, program tv, zegar na wyświetlaczu STB: VLAN ID=838, unicast
2. Czy z openwrt powrot do Stocka odbywa się z poziomu Luci?
3. Widzę, że może być ciężko kupić je w PL.

2,547

1. Nie wiem jak z obsługą vlanów na tej platformie
2. Przez tftp lub przełączenie aktywnej partycji jak nie została nadpisana nowym systemem

2,548 (edytowany przez arek1194 2021-10-07 19:53:19)

Szukam routera, który potrzebuje mało prądu do działania.
W jesienno zimową aurę, nie wyrabia mi akumulator i solar na działce (przy obecnym Wdr3600)
Co możecie polecić z USB pod modem GSM aby było jak najmniej prądożerne.
Wydajność jest dla mnie mało ważna, chodzi tylko aby był dostęp do internetu ( chociaż jedno rj45 i WiFi)

Gdzieś zalega mi Dlink-DWR116 (na 5V) czy mogę się łudzić, że to już będzie znacząca różnica w porównaniu do wdr3600, czy kupić jeszcze coś innego (tylko co?)

2,549

Może być i to, chociaż możesz poszukać czegoś starego na ar9331, one zużywały minimalne ilości energii.
W sumie to nawet bateryjnie zasilne maszyny typu hame mpr-a2 czy RAVPower rp-wd03 pozwalały na kikanaście godzin pracy z modemem e3372 (jak się używałem, teraz leżą w szufladzie i się kurzą).
Jakie masz te solary? Taki powerbank z 5-6tys mAh są w stanie naładować?

2,550

Cezary napisał/a:

Może być i to, chociaż możesz poszukać czegoś starego na ar9331, one zużywały minimalne ilości energii.
W sumie to nawet bateryjnie zasilne maszyny typu hame mpr-a2 czy RAVPower rp-wd03 pozwalały na kikanaście godzin pracy z modemem e3372 (jak się używałem, teraz leżą w szufladzie i się kurzą).
Jakie masz te solary? Taki powerbank z 5-6tys mAh są w stanie naładować?

Mam solar coś ponad 100W i akumulator coś około 90Ah,  jak jest słonecznie to, podłączam przetwornice i szlifierki itp, wszystko ładnie hula..

Ale w kiedy kilka dni jest ponuro, to alarm, raspberry z HA , i Wdr3600 potrafią po kilku dniach wydoić akumulator do wartości nie zalecanych itp (poniżej 11V)

Mam tam przetwornice też 12->5V, także 5V
Nie jest problemem,
Chyba było by najlepiej zasilić to bezpośrednio z przetwornicy, niż z pawerbanku.