2,501

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Oczywiście do niej adapter usb 3.0 to gigabit ethernet.

2,502

rpi to akurat bardzo słaby komputerek na router w kategorii cena/jakość. Lepiej kupić cienkiego klienta typu Dell wyse lub coś w tym stylu.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

2,503

Królik napisał/a:

rpi to akurat bardzo słaby komputerek na router w kategorii cena/jakość. Lepiej kupić cienkiego klienta typu Dell wyse lub coś w tym stylu.

Z  ciekawości..
Czy masz test porównawczy wydajności routowania "RPi 4" oraz thin-client np. HP (np. T520, T620, T630, itd. dowolny)?

2,504

Okej, a jakiego AP obsługującego AX polecacie do takiego klienta?

2,505

Liczba sprzętów pod openwrt obsługujących AX jest ograniczona. Np. wspomniany Linksys.
Jeżeli pytasz ogólnie to złe forum wybrałeś na pytanie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,506

Witam,

Mam taki problem, proszę doradźcie. Potrzebuję router do obsługi wifi ok. 25 urządzeń w promieniu 20 mkw wysyłających pomiary, ale mających małe wymagania co do ilości przesyłanyc danych. Używam WRT1900ACS ale już nie ma ich w sprzedaży, a najbliższy WRT3200ACM ma wifi gorzej niż słabe pod OpenWRT.

Dlatego jestem w kropce, nie mam możliwości eksperymentowania z innymi modelami. Chciałbym kupić router który obsłuży dobrze WiFi i zadziała jako klient OVPN. Jak wspomniałem WRT1900ACS działa w tej roli perfekcyjnie, ale ich nie ma i nie wiem czy będą.

2,507

Przecież 20m2 to nie jest żadna odległość, to zwykły mały pokój 5x4m. Każdy dowolny router Ci to obsłuży? Albo gdzieś jest haczyk o którym nie napisałeś.

2,508 (edytowany przez damianusm 2021-09-07 07:09:29)

Przepraszam chodzi o promień 20 m. WRT3200ACM niestety sprawia, że w rogu pomieszczenia maszyna się rozłącza. Sygnał/Szum na maszynie oddalenej o 5 metrów mam -79/-96 dBm. Najdalej położona maszyna jest 16 metrów w linii prostej od routera. W innej lokalizacji zrobiłem model WRT1900ACS działa bardzo dobrze z OpenWRT i nie ma takich problemów.
Potrzebuję kolejny router do nowej lokalizacij i boję się tego WRT3200ACM bo może być kilka metrów więcej do skrajnej maszyny. Wymagania do routera to przyzwoite sygnałowo WiFi i obsługa OpenWRT bo musi działać klient OVPN.

2,509

o__w napisał/a:
Królik napisał/a:

Z  ciekawości..
Czy masz test porównawczy wydajności routowania "RPi 4" oraz thin-client np. HP (np. T520, T620, T630, itd. dowolny)?

Nie mam nic zapisanego. Mogę zrobić testy na którymś jednym z cienkich klientów, ale do rpi4 nie mam dostępu aktualnie.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

2,510

damianusm napisał/a:

Przepraszam chodzi o promień 20 m. WRT3200ACM niestety sprawia, że w rogu pomieszczenia maszyna się rozłącza. Sygnał/Szum na maszynie oddalenej o 5 metrów mam -79/-96 dBm. Najdalej położona maszyna jest 16 metrów w linii prostej od routera. W innej lokalizacji zrobiłem model WRT1900ACS działa bardzo dobrze z OpenWRT i nie ma takich problemów.
Potrzebuję kolejny router do nowej lokalizacij i boję się tego WRT3200ACM bo może być kilka metrów więcej do skrajnej maszyny. Wymagania do routera to przyzwoite sygnałowo WiFi i obsługa OpenWRT bo musi działać klient OVPN.

-79 to już granica zasięgu. Jak WRT3200 jest faktycznie 5m dalej to czasami nie jest on uszkodzony? Zakładając że po drodze nie ma żadnych przeszkód.

2,511

Przepatrzę go i w najgorszym wypadku dostawie Access Pointa, ale nie będę eksperymentował z kolejną sztuką.
Byłbym zobowiązany gdybyś odpowiedział jaki router byś polecił do takich zastosowań? Może WRT3200 nie jest najlepszym wyborem? Wiele routerów z listy polecanych na początku wątku jest już niedostępnych.

2,512

Obecnie nie ma w sumie nic nowego na czym można by było postawić OpenWrt. Unifi dają ładny i mocny sygnał, ale znów kupno jednego żeby sprawdzić mija się z celem.

2,513 (edytowany przez windadonieba 2021-09-10 05:33:29)

Kupiłem Netgear R6220.
Jestem bardzo zadowolony z oprogramowania jak go zmieniłem, bo wcześniej było nawet w panelu administratorskim

ŚCIĄGNIJ NASZĄ SUPER APLIKACJĘ NA TELEFON BY KONTROLOWAĆ ROUTER SUPER DUPER

W każdym razie ten sprzedawca co sprzedaje za 100 zł, sprzedaje je w różnym stanie.
Chyba wszystkie działają, moje na pewno, jeden bardzo porysowany idzie na daczę, drugi do mojego domku (uczciwie, bo ja wiedziałem że mogą być porysowane, ale drugi tak mało że mogłem kupić od nowości i zrobić takie g…)

Mam jeszcze dwa pytania, jaki repeater kupić na zewnątrz?bo przy stawie już mi nie działa wifi(ale i tak dużo).Szukam czegoś na zewnątrz, wszystko drogie, a ja po prostu repeater, i nawet antenę będę chował.

I drugie, jestem na wsi, często jest przerwa w prądzie typu 10-15 minut, da się jakoś ten router zasilić z powerbanka tak jak zasislałem malinkę?

2,514

Możesz podłączyć zwykły akumulator 12V, nie ma z tym problemu. Choć lepiej by było przez jakiś układ zabezpieczająco/ładujący.

Repeater - outdoor, więc może kup coś np. z ubiquiti (loco/nano) i jego używaj jako repeater?

2,515 (edytowany przez windadonieba 2021-09-10 12:52:54)

Cezary napisał/a:

Możesz podłączyć zwykły akumulator 12V, nie ma z tym problemu. Choć lepiej by było przez jakiś układ zabezpieczająco/ładujący.

Repeater - outdoor, więc może kup coś np. z ubiquiti (loco/nano) i jego używaj jako repeater?

Jakby wyglądało takie połączenie?Byłbym naprawdę wdzięczny (Pan Cezary pomógł mi najbardziej ze wszystkich osób ostatnio)

Repeater też chciałbym jak najtańszy (da się jakiś domowy do jakiś 60 metrów?) bo z tego routera jestem zadwolony.

Wprawdzie kupiłem najtańsze porysowane, ale drugi jest w takim stanie że nie wstyd go w domu postawić.

2,516

Akumulator - tak bezpośrednio, + jest w środku wtyczki. A przez układ to zależy jaki akumulator kupisz.

PS. zobacz np. https://allegro.pl/oferta/zasilacz-bufo … 0567325520 czy https://allegro.pl/oferta/zasilacz-bufo … 6674532185

2,517

Cezary napisał/a:

Poprawka - mam WNC D19QA, znalazłem go w pudełku z moim złomem, ale jest on uszkodzony, więc i tak nic z tego. bo się nie zgłasza na magistrali.

To czy znasz modem miniPCIe, którego pasma można ustawić na tip-top ??

2,518

Cały czas to samo pytanie smile Można w quectelach, można w huawei, można w simcomach i wielu innych producentów. Kup quectela, są chyba najtańsze u nas i mają szeroko dostępną dokumentację.

2,519

Cezary napisał/a:

Cały czas to samo pytanie smile Można w quectelach, można w huawei, można w simcomach i wielu innych producentów. Kup quectela, są chyba najtańsze u nas i mają szeroko dostępną dokumentację.

Bo cały czas chodzi mi o to czy modem miniPCIe ma wbudowany interfejs www na wzór HiLinkowego Huawei'a, czy tylko sterowanie AT wchodzi w grę...

2,520

Zależy od modemu. tp-linka ma gui domyślnie, może przez AT. Reszta - mają przez AT.

2,521

Witam czy ASUS RT-AC57U AC1200 Dual Band V2 podejdzie pod open wrt ? V1 nie moge trafic...

2,522

Nie, na chwilę obecną nie jest wspierany przez openwrt.

2,523

Cześć

Szukam routera najlepiej z WIFI6 na którym będę mógł ustawić klienta VPN dla danego urządzenia np. na komp multimedialny VPN a na konsole i inne urządzenia brak VPN (czytałem że takie możliwości ma OpenWRT). Zależy mi też na optymalnym zasięgu wifi w mieszkaniu 70m2. Jak da radę zainstalować ADGuarda to już w ogóle super smile Wiadomo - im taniej tym lepiej ale tak ok 500 zł znajdzie się coś?

2,524

Na AX to raczej nie masz zbyt wielkiego wyboru: TOTOLINK X5000R, Linksys E8450 (Belkin RT3200), Tenbay T-MB5EU V01.

2,525

Cybe napisał/a:

Na AX to raczej nie masz zbyt wielkiego wyboru: TOTOLINK X5000R, Linksys E8450 (Belkin RT3200), Tenbay T-MB5EU V01.

ten Linksys ogarnie wszystko co tam wypisałem? Klient VPN na dane urządzenie, adguard i zasięg na 70m?