Jestem dużym fanem Linuxa więc raczej zostanę przy OPENWRT bo innych popularnych, tak dobrze wspieranych oficjalnie na ten router chyba nie ma?
Bardzo szanuję OPENWRT za to że jest otwarty i dzięki temu w miarę bezpieczny. To i ogromna funkcjonalność była moim motywatorem do zmiany systemu OEM na tą niesamowitą dystrybucję.
Bardzo mnie tym zniechęciłeś bo router jakby nie patrzeć chińskiego pochodzenia. Do tego jeszcze bootloader U-Boot zbudowanego przez Rosję to dla mnie za dużo. Jeszcze jakby były źródła to mógłbym je skompilować i wgrać. W przeciwnym razie nie mam zamiaru.
Ale mam jeszcze pytanie. Z tego co słyszałem OPENWRT ma w uproszczeniu 2 partycje: ro i rw. Partycję RO można było by porównać do live Linuxa a partycje RW do takiej jakby nakładki z zmianami dokonanymi przez użytkownika na tym live USB Linux.
Teraz tylko pytanie jak coś zepsuje, dajmy na to że zapomnę hasła lub uszkodzenia /etc to jak usunąć moją partycje zmian i uruchomić Linuxa bez tej nakładki? Guzik od restartu chyba było by zbyt prosto. Bardzo proszę o rozwinięcie tego lub jakiś link