176

Odp: Nexx WT3020 czy warto ?

Podłącz pendrvie czysty, w zakładce nośniki usb masz przycisk "odmontuj", zrób to. Pojawi się opcję zrobienia extroota, więc to zrób. Router sie zrestartuje będziesz mial więcej miejsca. Później będziesz mógł zainstalować plugin z menu dodatków, konfiguracji jest w gui (w sumie na początek po prostu włącz i tyle).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

177 (edytowany przez luki 2018-03-19 21:01:29)

Dziękuję Ci udało się !! wink w konfiguracji klienta Tor nic nie muszę zmieniać ? a serwer Tor ma być wyłączony ? Podczas Konfiguracji urządzenia napotkałem na taki błąd
Internet / WAN  Połączenie DHCP (WI-FI)  a WI-FI jako klient + AP działa tylko bez szyfrowania, jak ustawie na WPA2 PSK to nie mam internetu na wifi i po lanie.

178

Patrz w logi co się dzieje.

PS: PSK a nie PKS.

179

Wysłałem w wiadomości, czasami również mam taki problem przy WI-FI Klient ale nacisnę kilka razy Zapisz zmiany i to pomaga.

180

Akurat jak klient się nie łączy to masz problem z połączeniem z AP i tyle.

Jeżeli doświadczasz problemu z wifi to zmień sobie gargoyle na lede, jest nowsze i ma nowsze sterowniki wifi.

181

Udalo mi sie zainstalować LEDO, jak wyglada instalacja Tor na LEDO ?

182

LEDE. Robisz extroota a tor tak jak w poradniku do którego link już dostałeś.

183

Jaki modem lte polecacie do tego malucha? Najlepiej coś niedrogiego i prostego w konfiguracji.

184

E3372 hilink...

185

Dzięki Cezary. A czy błąd opisany poniżej będzie uprzykrzał życie, jeśli do routera będzie podłączony tylko jeden komp przez wifi?

andrut napisał/a:

Odpowiadając trochę na pytanie z tematu, przy obecnej sytuacji Nexx nie jest wart rozważania jako AP - do czasu usunięcia tego błędu. Podobnie jak i inne routery na MT7620.

186

Do tego jest łatka: https://github.com/openwrt/openwrt/pull/803

Wielu ludzi używa nexxa i jakoś żyją z tym.

187

Witajcie,

używam tego malucha (niestety nie oryginał, lecz wersja SAMPLE) i niestety nie mogę sobie poradzić z restartami tego roueterka przy delikatnym obciążeniu - wystarczy zapuścić speed testa i mamy reset.

Do routera bezpośrednio wpięty jest modem Huawei e3372 HiLink + karta Aero 2. Na pokładzie gości LEDE z LUCI:

LEDE Reboot 17.01-SNAPSHOT r3876-efb6ca1

Czy ktoś spotkał się z podobnym zachowaniem? Dużo osób pisze, że ten router ma wyprowadzone USB bezpośrednio pod 5V i przy dobrej ładowarce nie ma potrzeby dodatkowego zasilania modemu. Używam ładowarki lenovo 5V/2A i dodatkowo zrobiłem test z podpiętym miernikiem z aliexpress (taki gadżet za kilka$$) i niestety w momencie restartu nie mogę uchwycić jakiegoś specjalnie dużego wzrostu prądu, najwięcej wyłapałem 500 mA  co raczej nie powinno powodować takiego zachowania.

Jakieś wskazówki?? Dzięki z góry smile

188 (edytowany przez Gruberek 2018-07-13 20:37:12)

Kiepskiej jakości kabel USB? U mnie bez problemu wyciąga stabilne 60 mbps z takim samym modemem. Modem mam podłączony na przedłużaczu USB.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

189

Gruberek napisał/a:

Kiepskiej jakości kabel USB? U mnie bez problemu wyciąga stabilne 60 mbps z takim samym modemem. Modem mam podłączony na przedłużaczu USB.

Próbowałem z kablami od xiaomi, ugreen, orico i bez zmian. Podłączając telefon pod tą ładowarkę z tymi kablami wyciągam około 1,9 A, więc tu wydaje się być OK. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie,ale na samym początku zmieniłem bootloadera na breed'a, w razie gdybym coś uwalił...

A Ty posiadasz oryginalnego NEXX'a czy też tą wersję SAMPLE ?

190

Oryginalnego z oryginalnym u-bootem.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

191 (edytowany przez marcin19883 2018-09-22 17:18:27)

KevinG napisał/a:

Dzięki Cezary. A czy błąd opisany poniżej będzie uprzykrzał życie, jeśli do routera będzie podłączony tylko jeden komp przez wifi?

andrut napisał/a:

Odpowiadając trochę na pytanie z tematu, przy obecnej sytuacji Nexx nie jest wart rozważania jako AP - do czasu usunięcia tego błędu. Podobnie jak i inne routery na MT7620.

Cezary napisał/a:

Do tego jest łatka: https://github.com/openwrt/openwrt/pull/803

Wielu ludzi używa nexxa i jakoś żyją z tym.

Czy ten bug występuje na Gargoyle, bo piszą, że jest na OpenWRT 18.06.1?

ps. poradziłem sobie i w logach nic takiego nie widzę. Więc naprawili.

192

Mam 3 pytania:
1. Przy wgrywaniu OPENWRT pominąłem wgranie bootloadera. Jakie to spowoduje konsekwencje? Router działa jak na razie dobrze.
2. Co spowoduje wciśnięcie reset na obudowie gdy mam OPENWRT?
3. Czy plastik WT3020 został przebadany pod kątem jakości plastiku? Swój router zamówiłem na dresslily.com (sklep chiński) i trochę się martwię że Chińczycy poszli po taniości i nawet dotyk routera może powodować jakieś choroby itp.
Moje obawy wynikają stąd że kiedyś dużo naczytałem się o certyfikatach i produktach z Chin gdzie jakość bywa bardzo różna. Przez to używa się substancji szkodliwych, rakotwórczych itp.

193

1. Żaden openwrt nie zawiera w sobie bootloadera i przy wgrywaniu openwrt do tego modelu nic o zmianie bootloadera nie ma. Więc o czym piszesz? Można zmienić ale robisz to na własną rękę i nic wspólnego z openwrt nie ma. Openwrt po prostu działa z oryginalnym bootloaderem.
2. reset, przytrzymanie go dłużej powoduje przywrócenie ustawień domyślnych. Tak go openwrt obsługuje.
3. nie, nic mi nie wiadomo żeby ktokolwiek na jakimkolwiek sprzęcie robił takie badania. Chyba byłbyś pierwszy w skali światowej.

194 (edytowany przez DienoX 2018-12-05 02:08:14)

Dziękuję za odpowiedź.
Co do 1 poszukałem trochę i już znalazłem twoją odpowiedz na moje pytanie:
" Uboot to nazwa bootloadera który ładuje i uruchamia system; ogólna generalna rada - nie ruszaj go, nie dotykaj, nawet nie myśl o nim. Chyba że masz jakiś konkretny i bardzo dobry powód."
Na OPENWRT jest o wgrywaniu bootloadera.
https://openwrt.org/toh/nexx/wt3020
https://breed.hackpascal.net/

Z tego co już sam się zorientowałem (nie wiem czy dobrze) podmiana bootloadera służy temu że gdyby system całkowicie nie działał (nawet w trybie awaryjnym) to jest możliwość wgrania systemu bez otwierania routera i wgrywania firmware za pomocą portu szeregowego.
Mógłbyś rozwinąć temat?

195

uboot to coś jak bios w komputerze. Ten oryginalny jest na tyle prymitywny ze potrafi niewiele więcej niż rozmowę po konsoli szeregowej i uruchomienie systemu. Są ludzie który przerobili uboota po swojemu - i umożliwia także np. wyświetlenie strony www i flashowanie pamięci. Czyli ma po prostu więcej funkcji, mniej lub bardziej przydatnych.

196

Wiesz co może robi ten który ci podałem? Znalazłem go na Wiki OPENWRT ale nie było opisu funkcje

197

https://routerclub.ru/discussion/9/bree … a-routerov itp strony.

198

Warto wgrywać?

199

To zależy. Jeżeli często bawisz się softem i chcesz mieć łatwy sposób reanimacji to czemu nie. Jeżeli zaś po prostu jesteś użytkownikiem i router sobie działa, to tak średnio.

I mała ciekawostka - nie ma źródeł do tego nie wiadomo co tam jeszcze siedzi.

200

Jestem dużym fanem Linuxa więc raczej zostanę przy OPENWRT bo innych popularnych, tak dobrze wspieranych oficjalnie na ten router chyba nie ma?
Bardzo szanuję OPENWRT za to że jest otwarty i dzięki temu w miarę bezpieczny. To i ogromna funkcjonalność była moim motywatorem do zmiany systemu OEM na tą niesamowitą dystrybucję.

Bardzo mnie tym zniechęciłeś bo router jakby nie patrzeć chińskiego pochodzenia. Do tego jeszcze bootloader U-Boot zbudowanego przez Rosję to dla mnie za dużo. Jeszcze jakby były źródła to mógłbym je skompilować i wgrać. W przeciwnym razie nie mam zamiaru.

Ale mam jeszcze pytanie. Z tego co słyszałem OPENWRT ma w uproszczeniu 2 partycje: ro i rw. Partycję RO można było by porównać do live Linuxa a partycje RW do takiej jakby nakładki z zmianami dokonanymi przez użytkownika na tym live USB Linux.

Teraz tylko pytanie jak coś zepsuje, dajmy na to że zapomnę hasła lub uszkodzenia /etc to jak usunąć moją partycje zmian i uruchomić Linuxa bez tej nakładki? Guzik od restartu chyba było by zbyt prosto. Bardzo proszę o rozwinięcie tego lub jakiś link