Odp: Nexx WT3020 czy warto ?
Przyjrzyj się dokładnie, linia idzie do elementów obok, tak możesz się przylutować.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Nexx WT3020 czy warto ?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Przyjrzyj się dokładnie, linia idzie do elementów obok, tak możesz się przylutować.
No własnie linia chyba idzie do tego rezystora, ale podłączam się tam na szpilkę i nie działa. Bo zalutować tam nie dam rady za mały element.

Zgadza się, jest tam połączenie - sprawdziłem u siebie. Podaj skąd jesteś, to może jest blisko do kogoś, z forum, władającego lutownicą. Możesz też podesłać do mnie, to się zrobi. Kawałek kynaru i będzie śmigać.
---edit---
Właśnie zauważyłem, że już jakieś druty lutowałeś (stopiona izolacja), więc się je podlutuje.
Dzięki za pomoc i chęci, ale jednak dałem radę. Okazało się że masa nie kontaktowała, poprawiłem lut i igłą podłączyłem się do tego rezystora SMD. Operacja przebiegła ok, router już śmiga.
Nie. Musisz to wykonać ręcznie w picocomie lub przy pomocy gcoma jeżeli chcesz w skrypcie. Np.
COMMAND="AT+CFUN=1,1" gcom -d /dev/ttyUSB3 -s /etc/gcom/runcommand.gcom
Zamiast /dev/ttyUSB2 wstaw sobie odpowiednio taki na którym modem odpowiada. Tylko uruchom to ręcznie i zobacz czy faktycznie to polecenie działa na modem.
Wracam do tego tematu, gdyż odkryłem rozwiązanie mojego problemu ale niestety nie wiem jak to wszystko połączyć.
(Router nexx wt3020 i modem zte mf821, bez huba).
Nie wiem dlaczego, ale modem zte mf821 resetuje się zarówno na ttyUSB3 oraz ttyUSB2. Ma znaczenie który wybrać, skoro oba działają?
Kolejna sprawa, najważniejsza. Postaram się opisać sposób w jaki internet u mnie wraca:
1. W putty, wysyłam komendę COMMAND="AT+CFUN=1,1" gcom -d /dev/ttyUSB3 -s /etc/gcom/runcommand.gcom
2. Dioda zmienia się z niebieskiej na czerwoną, po chwili gaśnie. Kilka sekund później włącza się czerwona (całość do tej pory zajmuje dokładnie 18 sekund) i tak pozostaje:
do czasu kiedy ręcznie w gargoyle kliknę "USB modem" w statusie (pokazywany jest poziom sygnału modemu i inne informacje). Jeśli nie kliknę bądź nie odświeżę strony "USB modem" w statusie, dioda na modemie pozostaje czerwona. Odświeżenie bądź wejście na stronę uruchamia niebieską diodę oraz pokazuje sygnał, ale internet nie wraca. Kiedy spamuję odświeżaniem tej strony, od chwili wywołania wcześniej wspomnianej komendy do czasu zapalenia się niebieskiej diody, wszystko zajmuje mniej niż 40 sekund. W przeciwnym razie modem nie zmieni koloru diody nawet 5 minut później.
3. Ostatnie co muszę zrobić, to po prostu wykonać uruchomienie ponowne routera. Internet działa ![]()
Bardzo proszę o info, w jaki sposób stworzyć komendę która pozwoli na przywrócenie neta. Z tym problemem borykam się już od długiego czasu, i mam nadzieję że z waszą pomocą uda się w końcu to rozwiązać.
Używam MF821 od zawsze i nie mam takich przebojów
usb modem, woła po prostu 3ginfo, więc możesz i to w skrypcie wołać.
Na USB2 i USB3 reaguje tak samo na polecenia, choć zdarza mu się czasami że na USB3 czegoś nie chce odpowiedzieć.
Uwierz mi, za każdym razem jak wracam do tej kwestii to dostaje choroby. U mnie taka procedura pozwala na przywrócenie internetu, więc może w końcu uda mi się rozwiązać problem chodzenia do pokoju do listwy w celu ręcznego wyłączenia routera i modemu.
Więc rozumiem, że procedura tworzenia skryptu może wyglądać tak:
opóźnienie 20 sekund (jeszcze nie wiem jaka komenda)
wołam 3ginfo (jeszcze nie wiem jaka komenda)
opóźnienie 5 sekund
uruchomienie ponownie routera (jeszcze nie wiem jaka komenda)
Będę rył na forum, może dzisiaj skończę ![]()
#!/bin/sh
sleep 20
3ginfo > /dev/null 2>/dev/null
sleep 5
reboot
Nie myślałeś żeby kupić inny modem?
Jesteś bogiem, dziękuję! Zaraz będę sprawdzał jak śmiga.
Myślałem, ale w dwóch różnych miejscach zamieszkania mam dokładnie ten sam setup, czyli mf821 i nexx. Wyrzucić, iść do sklepu i kupić nowe mogę zawsze, jednak challenge polega na rozwiązywaniu problemów no i satysfakcji ![]()
EDIT:
POTWIERDZAM, DZIAŁA!
skrypt uruchamia się, działa, internet wraca. Zastosuję identyczny sposób łączenia w drugim urządzeniu i odwieczny problem rozwiązany ![]()
nexx jest szybszy i ma więcej ramu.
Nexx - jest tańszy, szybszy, ma więcej portów eth oraz nie ma problemów z zasilaniem modemów lte.
Próbuje włączyć modem e3372h z Play nie hilink na wt3020 gargoyle 1.9.2.3 i nieważne czy wybieram PPP czy ncm USB czy usb1 operator też bez różnicy ciągle przy zapisie wyskakuje "Znaleziono błąd w polu Hasło" orientuje się ktoś co robię nie tak? Internet jest z plusa modem wpięty bezpośrednio pod komputer działa.
Pokaż screenshot - bo raczej coś innego się wyłożyło.
A później prawym przyciskiem myszy zrób "podgląd źródła strony" , skopiuj to do pastebin i daj linka.
Przerobiłem modem na hilinka a problem z hasłem był taki że w polu SSDI hasło nie mogło być takie same jak do routera. Jakie jest lepsze ustawienie hilinka DHCP kablowe czy Modem USB (HiLink, RNDIS) ?
W nowym sofcie - to drugie. Wybierając dhcp kablowe nie masz możliwości zmiany interfejsu na hilinka.
Witam
Mam pytanie, bo nigdzie nie znalazlem informacji, jak zrobić backup swojego oryginalnego firmware nexx 3020f?
Backup potrzebny jest mi, ponieważ chciałbym na chwile wgrać openwrt z gargoyle i po chwili powrócić do oryginalnego firmware.
Uruchom sobie openwrt w ramdysku i zgraj zawartość wszystkich partycji z falsh.
Lub bezpośrednio z oryginalnego softu o ile możesz się przez ssh tam zalogować.
O wiele prosciej i szybciej zrobilem to przez telnet. Czy po wgraniu openwrt wystarczy jak pozniej wgram kernel(mtd3).bin (ok.8mb) przez gui?
Nie przez gui. Przez mtd.
Mam pytanie trochę z innej beczki.
Czy ktoś testował /korzysta z kombinacji Nexx+modem LTE+kamera IP i jako źródła zasilania używa samochodowego akumulatora lub innej sensownej alternatywy? Dobrze byłoby aby taki zestaw wytrzymał minimum tydzień czasu.
Pytam, bo potrzebuję zestawić takie coś na kompletnym odludziu
Wytrzymać wytrzyma, a co z ładowaniem akumulatora?
Mam pytanie trochę z innej beczki.
Czy ktoś testował /korzysta z kombinacji Nexx+modem LTE+kamera IP i jako źródła zasilania używa samochodowego akumulatora lub innej sensownej alternatywy? Dobrze byłoby aby taki zestaw wytrzymał minimum tydzień czasu.
Pytam, bo potrzebuję zestawić takie coś na kompletnym odludziu
Jeszcze na odludziu gdzie modem przy słabym sygnale pobiera 2x lub 3x tyle prądu co będąc w miarę blisko nadajnika..
Przy akumulatorze 72Ah nie daje mu więcej niż 3 doby pracy z takim zestawem bez ładowania, a może nawet ze 2,25 doby ![]()
Wytrzymać wytrzyma, a co z ładowaniem akumulatora?
Tak na szybko znalazłem takie coś: https://suntrack.pl/9-baterie-sloneczne
Jeszcze na odludziu gdzie modem przy słabym sygnale pobiera 2x lub 3x tyle prądu co będąc w miarę blisko nadajnika..
Przy akumulatorze 72Ah nie daje mu więcej niż 3 doby pracy z takim zestawem bez ładowania, a może nawet ze 2,25 doby
Ten punkt akurat jest na wzgórzu pomiędzy dwoma btsami (ok. 5 km).
Ogólnie pisząc, to budżet (bez kamery) mam w granicach 800-1000 zł.
Plan jest taki, że stawiam maszt, na nim kamera, antena i panel. Na dole solidna skrzynka z routerem i akumulatorem coby się niedźwiedź do tego nie dobrał
.
A tam baterie słoneczne. Najpierw sprawdź ile musisz mieć m2 (tak, w metrach się to liczy), żeby w średnio pogodny dzień naładować w 8h akumulator np. te 72h....
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Nexx WT3020 czy warto ?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc