26

Odp: Najtańszy ruter pod CC

Cezary napisał/a:

Ma więcej ramu i szybszy procek. I jest mniejszy smile

To więcej RAM-u ma olbrzymie znaczenie przy stabilności pracy routera (jak ktoś instaluje OpenWRT to wiadomo że chce korzystać z dodatkowych funkcji których nie ma w fabrycznym sofcie, tym bardziej że OpenWRT jest tak nieograniczone-dodatkowe funkcje wymagają dodatkowych zasobów, dlatego nie polecę nikomu routera z 32MB RAM, który ma obsługiwać łącze powyżej 20Mbps-wystarczy mu dorzucić jakiś QoS, VPN, TOR i jest zabity-lub inaczej sam będzie sobie planował restarty). smile

27

No zazwyczaj najtańszy oznacza - nie nadaje się do poważniejszych zastosowań, niż przewidział to producent w fabrycznym sofcie wink

28

A ja polecam Vodafone EasyBox 803. Wczoraj zainstalowałem na nim oficjalny CC i śmiga pięknie. Może instalacja nie jest taka trywialna, ale właśnie widzę go na Allegro za 26zł z przesyłką.

29

kurwicycek napisał/a:

A ja polecam Vodafone EasyBox 803. Wczoraj zainstalowałem na nim oficjalny CC i śmiga pięknie. Może instalacja nie jest taka trywialna, ale właśnie widzę go na Allegro za 26zł z przesyłką.

Sprawdziłeś czy modem działa poprawnie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

30

Nie, modemu nie sprawdzałem. Może zrobię to jutro. Przy czym na mojej linii Zyxel P2812HNU-F3 nie chciał działać.

31

kurwicycek napisał/a:

W ww zastosowaniu to wydaje się dobry typ (aczkolwiek to 26 tj. licytacja smile ) i jak ktoś chce jak najtaniej to w tym kierunku musi celować (w zestawieniu econo/power z tym chińskim, małym Nexx WT3020 jest "2 kroki w tyle" ).

32

Z tych z wbudowanym modemem tanio spotyka się Huawei Echolife HG553, na allegro stał niedawno w ilościach hurtowych po 50zł. Hardware patrzę mocne (16MB flash!?), poza cienkim cpu.  Ktoś ma tę maszynę lub miał i może się wypowie, pamiętam, że (chyba) Cezary coś pisał o szwankującym USB w tym modelu

33

W Huawei Echolife HG553 nie działa modem adsl. Więc sam fakt "że jest wbudowany" nic nie znaczy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

34

No właśnie te routery z modemami adsl to modele rozdawane często przez operatorów z umowami ("za darmo"), dzięki czemu są później na rynku wtórnym dostępne za nieduże pieniądze w porównaniu do niskiej półki Dlinka albo TPlinka, a ramu i flash mają często więcej od tych.
A że modem ten nie działa to mnie (i większości na tym forum) nie obchodzi, nawet jakbym chciał takiego do neostrady to mogę sobie za nim postawić zewnętrzny modem albo modemorouter (koszt prawie żaden, taki w8901g na chodzie to raptem 30zł)