101 (edytowany przez mar_w 2015-09-20 01:10:25)

Odp: DVB-T na CC trunk

@build
Zmiany w trunku są tak szybkie, że zdąrzyłem się o tym przekonać niejednokrotnie, ale obawiam się, że wina leży gdzieś indziej.
Mój system do kompilacji Openwrt:

$ uname -a && lsb_release -a
Linux mint17 3.13.0-24-generic #47-Ubuntu SMP Fri May 2 23:31:42 UTC 2014 i686 athlon i686 GNU/Linux
No LSB modules are available.
Distributor ID:    LinuxMint
Description:    Linux Mint 17 Qiana
Release:    17
Codename:    qiana

Zaznaczona opcja o której pisałeś to chyba ta:
http://zapodaj.net/6a9e61121b1d2.png.html
Kompilacja przebiegła szybko i pomyślnie (czyli nuda wink) :
http://wklej.org/id/1799471/

Mam wszystkie obrazy z -> TEJ <- architektury oraz pakiet TVH kompilowane dzisiaj około 07:30 i mogę coś wystawić jutro bo teraz idę spać wink

Może Twoje środowisko jest uszkodzone lub przeszkadza włączona inna opcja o której nie napisałeś.

EDIT: A tak w ogóle to trunk jest DD więc powinniśmy nasze rozważania przenieść do nowego tematu.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

102 (edytowany przez build000 2015-09-20 15:21:57)

Uszkodzone to nie jest - faktycznie mam jeszcze coś zapodane na inne potrzeby, co być może burzy całokształt, ale jest mi niezbędnie potrzebne do innych zastosowań - otóż u mnie pakiet libintl-full jest dodany do obrazu, a nie jako alternatywny moduł do instalacji (z automatu zaznacza się tylko do kompilacji), co może zaburzać całokształt i ciągnąć inne, nierozwiązywalne zależności/dowiązania w <źródła>/staging_dir - miałem już tak w przypadku kilku innych pakietów/programów i pomogło zgłoszenie sprawy (w końcu to poprawiono).
A tak w ogóle to przydałby się fragment kompilacji thd z opcją budowania "make <j, jak używasz - ale niekoniecznie> V=s" - szybciej można by dojrzeć istotę rzeczy. Ewentualnie kompletny .config dla porównania szczegółów w kwestiach "locales". To co zalinkowałeś nie mówi w ogóle nic - równie dobrze taki sam log jest bez zaznaczenia "FULL LANGUAGE SUPPORT" wink
EDIT:
Ogólnie zapodałem dla testu kompilację z zaznaczeniem tylko w/w opcji, profil routera i sam program tvh - owszem - tak się kompiluje.
Tyle, że w praktyce (tzn. kiedy kompiluję nie dla testu) mam w obrazie całą masę innych pakietów, które z automatu zaznaczają to co powoduje problem dla budowy tvh - iconv, libiconv-full - wystarczy, że jest zaznaczony jako zależność i cała kompilacja (przez błąd w Makefile dla tvh) pada - tyle udało mi się ustalić co do szczegółów, chociaż widać to we wcześniejszym moim logu jakie biblioteki są uwzględnione w kompilacji.
Także zdecydowanie to jest błąd w Makefile tvh.
Co do CC czy DD to bez znaczenia który - błąd jest niezależny od wersji openwrt i ma związek z gettext pod openwrt.

103

@build000
Nie odbieraj moich wpisów jako chęć pouczenia Ciebie jak się kompiluje, czy coś w tym stylu. Zasugerowałem tylko, to co mi przyszło do głowy.  Ja się w ogóle nie znam na linux-ie, robię to hobbystycznie i pewnie kiedyś zauważyłeś, że bardzo łatwo mnie zgasić w dowolnym temacie. Ale nie mogłem się zgodzić na Twój wpis z posta #98

build000 napisał/a:

Wersja z trunka chwilowo się nie kompiluje...

i stąd nasza dyskusja. Hobbystycznie sprawdziłem kilka opcji o których pisałeś i otrzymałem takie oto wyniki (pakiety WŁĄCZONE do obrazu):
1. trunk DD + TVH   -> OK
2. trunk DD + TVH + libintl + libiconv-full -> OK
3. trunk DD + TVH + libintl + libiconv-full + FULL LANGUAGE SUPPORT -> NO
Wiem, że linkowanie configów czy screenów jest mało wiarygodne

build000 napisał/a:

...To co zalinkowałeś nie mówi w ogóle nic - równie dobrze taki sam log jest bez zaznaczenia "FULL LANGUAGE SUPPORT" wink...

więc jeżeli chcesz to skompiluj/sprawdź sobie opcję nr. 2 lub jeżeli uważasz, że będzie szybciej to wgraj gotowe obrazy (jak zdąrzyłem się zorientować z tego forum masz WNDR4300)
http://przeklej.org/file/ZAwDK1/openwrt … pgrade.tar
http://przeklej.org/file/ZUz4jv/openwrt … actory.img

Obawiam się, że problem który zgłosiłeś chyba nie zostanie szybko rozpatrzony, tymbardziej że TVH kompiluje się z różnymi pakietami włączonymi w obraz, natomiast nie trybi z opcją, która NIE JEST domyślnie włączona, bo najwyraźniej nie jest niezbedna do funkcjonowania systemu, lub jest dla niej alternatywa.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

104 (edytowany przez build000 2015-09-21 01:45:19)

Tak czy inaczej morał z tej dyskusji jest jak najbardziej pożądany i to z przesłaniem "dla innych" - rozebraliśmy "problem" prawie do majtek i zostanie dla każdego, kto będzie miał podobny problem oraz kto będzie chciał się zagłębić w temat - ma wszystko: logi, logi, logi i obrazy.
wink
Tak na marginesie buduję od ok. pół roku tylko obrazy mniej więcej odpowiadające nr. 3 (pomijając wersje systemu - ten problem istnieje od tej wersji wrt, w której po raz pierwszy zawitała opcja "full language support" ) z Twojego postu - po prostu co się nie da, a jest mi potrzebne, zgłaszam na git-a i prędzej czy później następuje "szczęśliwe zakończenie". Szkoda tylko, że developerzy od razu tego tematu nie załatwili odpowiednio globalnie w skryptach budująco/konfiguracyjnych i trzeba w praktyce zgłaszać od zdarzenia do zdarzenia.