Odp: DVB-T na CC trunk
Masz inną wersję to i inny wygląd ma. Szukaj gdzie masz wybór tunera.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → DVB-T na CC trunk
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Masz inną wersję to i inny wygląd ma. Szukaj gdzie masz wybór tunera.
Ale ja mam tylko te zakładki w Configuration co podałem, nigdzie nie widzę miejsca gdzie mógłbym tuner wybrać.
W jakim sensie inną wersję, skąd mam pobrać właściwą, tą co mam po prostu pobrałem korzystając z repozytoriów co są w firmware?
"Masz inną wersje" w sensie w repo jest inna niż to co ja wtedy opisywałem.
To skąd mam pobrać i jaką wersję która będzie mi poprawnie działać?
Czekaj na odpowiedzi innych którzy używają tego na co dzień, to ci napiszą czego używają.
Tvheadend ktróry pobiera sie z repo jest chyba kompilowany bez obslugi dvb-t. Ososbiscie korzystam z tej wersji:
https://www.dropbox.com/s/zc73lwaa7vf26 … d.ipk?dl=0
Tu http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=10524 masz opis jak odpalic tvheadend zeby dzialal prawidlowo na BB.
Konfiguracje tunera masz w tym miejscu:

Dzięki wyczyszczę router i zacznę od nowa po raz drugi dzisiaj. Próbowałem dzisiaj już z wersją tvheadend_3.6-0.1_ar71xx.ipk od kolegi Bartekk ale się miejsce skończyło. Ta wersja jest o 200kb mniejsza więc może styknie. Przed instalacją czegokolwiek mam 4,2MB wolnego flash.
Tej zakładki na wersji repo właśnie nie miałem.
Niestety przy instalacji tej wersji mam
opkg install /tmp/tvheadend.ipk
Installing tvheadend (3.4patch1-0.1) to root...
Collected errors:
* opkg_install_pkg: Package tvheadend md5sum mismatch. Either the opkg or the package index are corrupt. Try 'opkg update'.
* opkg_install_cmd: Cannot install package tvheadend.
rm /tmp/opkg-lists/*
I dopiero to. Zależności doinstalujesz ręcznie.
W jaki sposób mam doinstalować ręcznie zależności?
Czyli, że tvheadend mam zainstalowac z opcją --force-depends i później opkg update i wtedy ręcznie te zależności z repozytoriów?
tak
Udało się zainstalować, widzę kartę. Tylko jak to ustawić tutki na youtube wyglądają inaczej pewnie ze względu na inną wersję?
Czy mógłby ktoś kto tego używa pomóc?
Wybierasz tuner. Włączasz go w zakladce General. Czekasz az tuner sam wyszuka dostepne multipleksy. Mozesz tez dodac recznie w zakladce multiplexes. Klikasz Add podajesz czestotliwosc w kHz (nie MHz), Bandwidth ustawiasz na 8MHz, pozostale wartosci mozesz ustwic na auto. Jak tuner wstroi sie na dany multipleks w zakładce Services pojawia sie kanały. Musisz zaznaczyc je i kliknac map selected. Pózniej pozostaje juz tylko konfiguracja programu do otwarzania na komputerze czy innym urządzeniu.
Jesli korzystasz z anteny dołączonej do tunera to pamietaj że praktycznie wszystkie multipleksy 1,2 i 3 sa nadawane w polaryzacji poziomej i antenka tez musi byc poziomo.
Czyli, że po dodaniu karty zaczyna szukać sam. Ile może trwać wyszukiwanie, i czy można je jakoś wymusić później?
Czy "idle scan" zaznaczać?
Najprosciej recznie dodac samemu. W opcjach tunera masz pozycje odpowiedzialne za auomatyczne strojenie
Czy masz jakiś zestaw danych który mógłbym dodać sam, jestem z kujawsko-pomorskiego?
Tu znajdziesz liste nadajników z parametrami nadawania:
http://www.sat-charts.eu/lokalizator.php
Czasami pojawiają mi się jeszcze większe wartości niż te podane niżej, czy to normalne? Jak na razie nic mi nie znalazł (poczekam do jutra).
Signal Strength:
76%
Bit Error Rate:
640000/s
Uncorrected Bit Errors:
19999/s
Jaka antene masz podlączoną pod tuner? Jak podłączysz ja pod telewizor to znajduje kanały? Tuner podlączony do komputera działa prawidłowo?
Tuner podłączony do komputera działał prawidłowo ale w innej lokalizacji gdzie jest lepszy sygnał (w pracy), antenka z zestawu. Mam dom w mieście ale w dołku, antenka z zestawu obecnie przy oknie.
Podłączyłem się teraz zdalnie i nadal nic nie ma. Może dzisiaj kupię antenę zewnętrzną i ją podepnę i tak miałem taki zamiar (powiesić ją docelowo na ścianie domu i rozprowadzić kabel do dwóch telewizorów).
Wklepales reczne dane mutipleksów? I nic nie znalazlo? Jesli łapie sygnal, nawet bardzo słaby kanaly pojawiaja sie po kikunastu-kilkudziesieciu sekundach.
Wklepałem ręcznie 3 muxy. Telewizje łapię z nadajnika w Trzeciewcu w okolicach Bydgoszczy.
To teraz przechodzisz obok do zakładki General i klikasz Map DVB services to channels...
A jeżeli masz tuner 2-głowicowy to na ITE 9135(9006) Generic_0 ustaw sobie np MUX 1
a na ITE 9135(9006) Generic_1 MUX 2 oraz MUX 3.
Bo teraz masz wszystkie 3 MUX-y na jednej głowicy i jeżeli dodasz te same MUX-y na drugą głowicę to przy wyborze jakiegoś kanału pewnie nie będzie wiedział, którą głowicę wysterować. Dokup jeszcze tuner 1-głowicowy i będziesz mógł niezależnie oglądać.
Tak mam 2-głowicowy na ITE 9135.
Zmieniłem antenę na taką pokojową ze wzmacniaczem (przypomniało mi się, że ją mam ale pół domu musiałem przekopać żeby ją znaleźć) i załapało kanały. Teraz pytanie jak zmusić Chrome lub IE do odtwarzania. W IE po wduszeniu "Watch TV" nic się nie dzieje a w Chrome mam komunikat "Embedded player could not be started. You are probably missing VLC Mozilla plugin for your browser."
Nie lepiej ogladac od razu przez VLC niz przez przeglądarke?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → DVB-T na CC trunk
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc