Odp: ZyXEL NBG6716
16MB flash ![]()
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → ZyXEL NBG6716
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
16MB flash ![]()
16MB flash
Z tego co się dowiedziałem, to takich już w dystrybucji nie ma. I najlepsze jest to, że chyba nie ma żadnej możliwości ich rozróżnienia z zewnątrz lub bez uruchamiania. Ot, cięcie kosztów.
Z tego co się dowiedziałem, to takich już w dystrybucji nie ma. I najlepsze jest to, że chyba nie ma żadnej możliwości ich rozróżnienia z zewnątrz lub bez uruchamiania. Ot, cięcie kosztów.
A po numerze seryjnym?
pepe2k napisał/a:Z tego co się dowiedziałem, to takich już w dystrybucji nie ma. I najlepsze jest to, że chyba nie ma żadnej możliwości ich rozróżnienia z zewnątrz lub bez uruchamiania. Ot, cięcie kosztów.
A po numerze seryjnym?
Może, nie wiem. Jak jest jakiś "wzór" to i tak producent pewnie go nie ujawni.
można poprosić test rotingu iperfem ? iperf -c <ip> -w2m -t 60 na kliencie *
Czy port miniPCIe w tym routerze ma wyprowadzone piny pod USB?
Czy port miniPCIe w tym routerze ma wyprowadzone piny pod USB?
Biorąc pod uwagę, że QCA9558 ma tylko dwa interfejsy USB 2.0 typu host, a nie ma w tym routerze żadnego dodatkowego HUBa, odpowiedź brzmi niestety: nie.
Gruberek napisał/a:16MB flash
Czyli im starszy egzemplarz tym większa szansa , że się dostanie z 16MB. Nic tylko szukać starszych używek.
W jakim celu? Przcież tam też nand masz, 128MB ci nie wystarczy?
Raczej szukać "leżaków" magazynowych.
@Cezary: skoro można mieć 2x więcej nand i 4x więcej flash za te same pieniądze to chyba warto poszukać.
@Cezary: skoro można mieć 2x więcej nand i 4x więcej flash za te same pieniądze to chyba warto poszukać.
Wykorzystałeś kiedyś więcej niż 16 MB?
128 MB NAND to naprawdę wystarczająca ilość miejsca. Ja się z obrazem dla x86-64 z dziesiątkami dodatkowych rozwiązań mieszczę w 64 MB.
Raczej szukać "leżaków" magazynowych.
Pewnie że warto. Z tym że nie masz jak tego rozróżnić i znaleźć, więc co, będziesz kupować i oddawać?
Wykorzystałeś kiedyś więcej niż 16 MB?
128 MB NAND to naprawdę wystarczająca ilość miejsca. Ja się z obrazem dla x86-64 z dziesiątkami dodatkowych rozwiązań mieszczę w 64 MB.
Nie wykorzystałem ale nie o to chodzi. Jak byś wszedł do sklepu i na półce leżały by różne egzemplarze w tej samej cenie to który byś wybrał? 16/256 czy 4/128 ? ![]()
pepe2k napisał/a:Wykorzystałeś kiedyś więcej niż 16 MB?
Nie wykorzystałem ale nie o to chodzi. Jak byś wszedł do sklepu i na półce leżały by różne egzemplarze w tej samej cenie to który byś wybrał? 16/256 czy 4/128 ?
Widzę, że gdybanie to Twoje hobby. Przecież od kilku postów wiemy, że nie ma jak ich rozróżnić, więc sytuacja o której piszesz nie wystąpi. Wejdziesz, weźmiesz do ręki i co... powąchasz go żeby stwierdzić rozmiar kości?
Tak poza tematem, QCA9558 powinien bez problemu obsłużyć NAND o rozmiarze nawet 16 Gbit. Jak Ci się rzeczywiście trafi 128 MB i nie będziesz mógł tego ścierpieć, to kości drogie nie są, a i można wytargać nawet z jakiegoś starego pendrive'a.
Tak poza tematem, QCA9558 powinien bez problemu obsłużyć NAND o rozmiarze nawet 16 Gbit. Jak Ci się rzeczywiście trafi 128 MB i nie będziesz mógł tego ścierpieć, to kości drogie nie są, a i można wytargać nawet z jakiegoś starego pendrive'a.
Wiem i dlatego bez względu na to jaką sztukę dostanę nie zamierzam jej wymieniać. Sklep w którym zamówiłem twierdzi, że ma jeszcze egzemplarze ze starej dystrybucji z większymi kostkami.
EDIT:
Rozmawiałem ze sprzedawcą i zobowiązał się wysłać router ze starej dystrybucji ( 2013 rok ). Ma ich ok. 10-11 sztuk. Niestety ja będę w domu dopiero po weekendzie więc mam pytanie. Jak sprawdzić jakie router ma pamięci bez rozkręcania go? Da się połączyć po ssh na oryginalnym sofcie?
Tak, działa SSH root:1234
Rozmawiałem ze sprzedawcą i zobowiązał się wysłać router ze starej dystrybucji ( 2013 rok ). Ma ich ok. 10-11 sztuk. Niestety ja będę w domu dopiero po weekendzie więc mam pytanie. Jak sprawdzić jakie router ma pamięci bez rozkręcania go? Da się połączyć po ssh na oryginalnym sofcie?
To pochwal się co to za sprzedawca, to może i inni skorzystają.
OK, dzięki.
Właśnie dostałem kolejną informację. Numery seryjne routerów w sklepie zaczynają się od S130A29002....
Jutro jak żona odbierze i podłączy router napiszę co i jak.
@pepe2k: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=5054245761
Czyli krótko mówiąc - jedyny, pewny sposób by zweryfikować, który to model (większy/mniejszy NAND/NOR) pozostaje tylko rozkręcić i sczytać oznaczenie na kościach - to mocno deprymujące spostrzeżenie i taka sama frustracja jak w chwili, gdy miałem okazję go kupić (jak to u mnie zwykle bywa - "za parę trzy"). Szkoda...
Nie, wystarczy go uruchomić, zalogować się po SSH i sobie sprawdzić dostępne miejsce...
No też można i tak - w sumie nawet prościej i bez konieczności rozkręcania - tak czy inaczej "coś" trzeba wykonać, a jak wiadomo przy zdalnym kupnie od obcych osób raczej będzie z tym ciężko.
Router dzisiaj dotarł. Sklep można polecić ![]()
root@NBG6716:~# dmesg | grep m25 | grep -v expected
[0.690000] m25p80 spi0.0: mx25l12805d (16384 Kbytes)
root@NBG6716:~# dmesg | grep NAND | grep -v JFFS2
[0.730000] ath79-nand ath79-nand: AR71xx/AR9xxx Qualcomm-Atheros NAND FLash Controller driver, Version 1.0 (c) 2010 Atheros Communications, Ltd.
[0.740000] NAND device: Manufacturer ID: 0xad, Chip ID: 0a (Hynix NAND 256MiB 3,3V 8-bit)
[0.840000] ath79-nand ath79-nand: ====== NAND Parameters ======
root@NBG6716:~# cat /proc/meminfo | grep MemTotal
MemTotal: 256500 kBNo, to który chętny na wsadzenie tam 1 GB? ![]()
256 MB wystarczy ![]()
256 MB wystarczy
Taa, jak to człowiek może się mylić, nie?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → ZyXEL NBG6716
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc