Odp: Zmiana Gargoyle na LuCI
Router Zyxel NBG6716 Jak wgrać LuCI na oryginalne firmware- factory. bin czy sysupgrade
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiana Gargoyle na LuCI
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Router Zyxel NBG6716 Jak wgrać LuCI na oryginalne firmware- factory. bin czy sysupgrade
factory. Jak? http://wiki.openwrt.org/toh/zyxel/zyxel_nbg6716
Po prostu ściągam LuCI nbg6716 factory. bin i robię aktualizację ???
Zakupiłem Router Zyxel NBG6716. Chcę wgrać LuCI bo chyba tylko LuCi wspiera ten router?? Gargoyle chyba nie ?? Ale dokładnie chcę wiedzieć czy wystarczy wgrać LuCI factory.bin.Poprostu aktualizacja oprogramowania- wgrywam Luci factory.bin Restart routera i gotowe.Bardzo mi zależy na prostej odpowiedzi
Dzięki za wszystkie rady.
Przewaliłem zgodnie z radą Cezarego z LuCI od razu bez zachowania konfiguracji do najnowszej wersji Gargoyle z tego forum.
Ogólnie na łączu Multimedia Polska po zmianie na Gargoyle 1.6.2.2 dalej 2-3 razy an dobę trace net. Pomaga restart. Zostawiłem za rada wsparcia technicznego MM na cała noc na kablu podłączony lapek do modemu Cisco z pominięciem routera i netu nie zgubił.
Dziwię sie bo router TL-WR1043ND v.1.8 działał 4-5 lat bez pojedynczej zawiechy ani utraty netu więc go nie podejrzewałem o winę w tej kwestii... stawiałem na winę po stronie MM.
Podłączyłem jednak TL-WR4300 v1 na Gargoyle 1.6.2.2 i po 1,5 doby netu nie traci.
Jakieś sugestie?
W ogóle to zdefiniuj "gubi". Nie ma ip, nie ma ruchu, a może dnsy nie działają ale po ip działa? Sprawdź co się dzieje tak naprawdę.
IP - jest normalne. Takie samo jak do czasu jak net był.
DNSy- nie sprawdzałem. Nie proóbowałem się dobić po IP nigdzie. Spróbuję.
Dostęp do routera jest. Pod LuCI wydawało mi się że łapał lekka zamułę ale pod Gargoyle nie ma takich objawów.
Z LOGa byłbyś wstanie wyczytać co się wyrabia jakbym po południu podłączył i poczekał na utratę połaczenia z netem?
Jak "zgubi" to zaloguj się do niego przez ssh i pokaż wyniki
ifconfig
route -n
logread
ifstatus wan
ping 8.8.8.8
ping google.com
Wiem że głupio to zabrzmi ale wczoraj obciążyłem router streamingiem Full HD z trzech urządzeń na raz aby wymusić zawieszenie aby podać wyniki parametrów których komendy podałeś i... net się nie zgubił ![]()
Złośliwość rzeczy martwych normalnie ![]()
Jak tylko mi się uda odpalić te komendy podczas utraty netu na tym routrze to od razu tu umieszczę.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiana Gargoyle na LuCI
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc