Odp: [SOLVED] MR3420 Gargoyle + E3372 HiLink = nie widzi modemu
Nie ustawiłeś praw dostępu do binarki. Zrób
chmod 777 /mnt/dysk/wget i jeszcze raz.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → [SOLVED] MR3420 Gargoyle + E3372 HiLink = nie widzi modemu
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie ustawiłeś praw dostępu do binarki. Zrób
chmod 777 /mnt/dysk/wget i jeszcze raz.
Czy po podaniu chmod muszę robić restart ?
Wstawiłem to bo dostaję info z forum że za dużo bajtów
/mnt/dysk/wget: can't load library 'libssl.so.1.0.0'
Mała zmiana - ściągnij https://downloads.openwrt.org/attitude_ … ar71xx.ipk rozpakuj i wget przegraj, nadaj uprawnienia i jeszcze raz. Teraz drze się o zależność od openssl, ona nie jest tu potrzebna.
Zrobione i takie coś wyszło
257 - to karta gotowa, już podałeś wcześniej pin i skrypt nic nie zrobił. Odłącz modem, podłącz i poczekaj cierpliwie niech skrypt się uruchomi i poda pin.
Odłączyłem modem, podłączyłem, poczekałem ok 4min i nic, dopiero jak podałem tą komendę na uruchomienie
ACTION=ifup INTERFACE=wan sh -x /etc/hotplug.d/iface/99-hilink-pin.sh
to się odpaliło i działa. Tylko jak to z automatu żeby działało ?
to wynik
Dodaj sobie wywołanie np. do /etc/rc.local:
ACTION=ifup INTERFACE=wan sh /etc/hotplug.d/iface/99-hilink-pin.shTak jak napisałeś czy muszę dodać jeszcze -x przed /etc ?
przed
echo '0' > '/sys/kernel/debug/ieee80211/phy0/ath9k/ani'
czy po
Cezary jak zwykle jesteś wielki jakaś butla dobrego trunku się należy, jak będę gdzieś w Warszawie to podaj jakieś namiary to podrzucę.
Powiedz mi jeszcze jak zrobić żeby zdalnie jak podaję adres ddns logować się do router a nie jak teraz przechodzi mi do ustawień modemu mimo że modem mam na 192.168.8.1 a router 192.168.1.1 a muszę mieć dostęp bo też kamery będą podłączone.
0. Bez -x (to było tylko do debugu)
1. Musisz wykupić u operatora publiczny adres ip, bez tego nie idzie.
2. Na modemie musisz ustawić DMZ. na adres routera (192.168.8.100). Jak nie masz takiej opcji to zmień firmware na modowany
3. A w routerze już robisz to co chcesz.
Ok wpisałem i wydaje się że działa.
U operatora jest już wykupiony adres zewnętrzny bo na tej karcie już wszystko działało ale na innym modemie który został uszkodzony więc tu nie powinno być problemu.
No nie ma właśnie opcji DMZ w modemie.
Możesz powiedzieć jaki najlepiej firmware wgrać żeby nie stwarzał problemów i jak to bezpiecznie zrobić ?
Przeszukaj tu forum, parę osób podawało linki do firmware wraz z tym jak je przeflashować.
Jak na razie znalazłem coś takiego trzeba poczytać http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=45272
2. Na modemie musisz ustawić DMZ. na adres routera (192.168.8.1). Jak nie masz takiej opcji to zmień firmware na modowany
To mam ustawić w modemie ? na taki adres ? bo to adres modemu a nie routera.
Sorry, moja wina - 192.168.8.100 oczywiście, taki adres jak dostał wan w routerze.
Ok bo z tego co rozumiem to adres router jaki dostał mam podać w modemie w DMZ ?
Tak, w modemie w DMZ. Wtedy wszystkie porty wejściowe są przekierowane na router.
Najważniejsze pytanie
Jak zmienię firmware to muszę coś zmieniać w ustawieniach ?
Jakbym musiał kartę w modemie zmienić to muszę nową kartę tak samo poustawiać i będzie ok ?
Ustawić apn, ustawić dmz. i tyle.
Jak zmienisz kartę w modemie to musisz tylko zrobić ją na ext4 i wgrać wgeta.
Czy jak mi się nie uda zmienić firmware bo widzę że mogą być kłopoty to na tym co mam jak podłącze kamery to będę mógł się do niech zdalnie dostać czy do tego też muszę zmieniać firmware
Nie będziesz mógł się zalogować. Bez przekierowania portów na modemie nic nie zrobisz.
Kurde właśnie mam E3372s-153, ale pliki które tam są dostępne są też do mojej wersji.
Bo modem jest na porcie 80. Wpisz swój adres ddns:81 a na routerze sobie przekieruj port 81 lub postaw jego gui na tym porcie.
Port przekierować na routerze w zakładce "dostęp do routera" czy w "firewall" ? i do jakiego adresu ? to ma być adres routera czyli 192.168.8.100 ?
Do czego chcesz się właściwe dostać? Do routera? To zmień adres gui routera np. na 81 i włącz "zdalny dostęp".
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → [SOLVED] MR3420 Gargoyle + E3372 HiLink = nie widzi modemu
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc