26 (edytowany przez build000 2014-12-06 11:55:08)

Odp: Maszyna do kompilacji OpenWRT.

No w sumie nigdy się tym nie interesowałem zbytnio - wpisuję V=99 i mam pełny log z kompilacji "na żywo" - nie wpisuję nic i mam tylko kolejne pozycje. Właśnie sobie dla testu na podobnej konfiguracji (ja akurat na virtualbox - w sumie to bez różnicy) jak przedmówca zapodałem kompilację i idzie to dosyć...wolno (bez -j ***).
wink

27

WNDR3700v2. Wiem, że z nim nie ma problemu jak coś się źle wgra ale zależy mi na Gargoyle więc poczekam. Najważniejsze, że całe środowisko już mi działa, bo na Debianie Jessie nic nie chciało mi się kompilować.

Muszę poczytać trochę co jest od czego. Generalnie to zależy mi na takim obrazie jak robi Cezary tylko z kilkoma dodatkami.

Mam jeszcze pytanie. Czy ten config http://dl.eko.one.pl/barrier_breaker/ar71xx/config to ustawienia na jakich były kompilowane obrazy BB czy jakiś defaultowy?

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

28

Gruberek napisał/a:

Muszę poczytać trochę co jest od czego. Generalnie to zależy mi na takim obrazie jak robi Cezary tylko z kilkoma dodatkami.

Mam jeszcze pytanie. Czy ten config http://dl.eko.one.pl/barrier_breaker/ar71xx/config to ustawienia na jakich były kompilowane obrazy BB czy jakiś defaultowy?

To jest config, którego Cezary używa do zbudowania obrazów BB (taki sam config można wygenerować ręcznie zaznaczając odpowiednie pakiety i opcje w menuconfig), ale w przypadku Gargoyle to będzie za mało - tam trzeba nałożyć trochę łat na źródła.

29

To musisz zagadać z Cezarym co on tam czaruje z tym środowiskiem, że mu takie a nie inne obrazy wychodzą - akurat ten config to dla wszystkich maszynek (default), więc tym dłużej to będzie trwało. Ogólnie zaznaczone to co jest w tych obrazach z softu na każdy router.

30

Gargoyle już nie długo - pierwsze buildy się już pojawiają, na moje trochę poczekacie bo po swojemu muszę je przerobić trochę.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

31

pepe2k napisał/a:

To jest config, którego Cezary używa do zbudowania obrazów BB (taki sam config można wygenerować ręcznie zaznaczając odpowiednie pakiety i opcje w menuconfig), ale w przypadku Gargoyle to będzie za mało - tam trzeba nałożyć trochę łat na źródła.

No tak ale z tego co wiem to Cezary udostępnia łaty, a samo nałożenie to już chyba nie problem.

32 (edytowany przez build000 2014-12-06 12:08:35)

Gruberek napisał/a:
pepe2k napisał/a:

No tak ale z tego co wiem to Cezary udostępnia łaty, a samo nałożenie to już chyba nie problem.

Musisz po prostu przestudiować główną witrynę to Ci się deko rozjaśni co i jak.

33

Gruberek napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Tak, po prostu trzeba wiedzieć gdzie i jak to połatać.

34

A tak przy okazji to gdzie niby Cezary udostępnia wszystkie łaty jakie nakłada na środowisko budowania by wykminić identyczne obrazy jak jego ? - chyba nigdzie...
wink

35

http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/attitu … t/patches/

A czy to wszystko, to już pytanie do Cezarego.

36

Wszystko. Reszta zdążyła wejść już do gargoyle standardowo.

37

Cezary napisał/a:

Czyli nakładając Twoje łatki i wykorzystując Twój config skompilują mi się dokładnie takie same obrazy jak Twoje?

38 (edytowany przez build000 2014-12-06 13:03:40)

No to kiedyś, przy większej ilości czasu na zabawę z kompilacją owego gargoyle w oparciu o te łaty, będę musiał spróbować - a póki co zadowalam się w zupełności gotowym obrazem na mój router. wink

A tak przy okazji testowa kompilacja (defaultowy config z 2-ma małymi zmianami - dodany rootfs w tar.gz i wybrana tylko jedna maszynka) BB od zera w ubuntu-12.04.5 LTS x64-server na ostatnim virtualbox pod windą 8.1 x64, trwała dokładnie 73 minuty ( użyta komenda to "make V=99" ).
Jak na takie "małe co nieco" jakim są packages z "base" (obraz ok. 3 MB) to zdecydowanie za długo jak dla mnie. wink

39

Gruberek napisał/a:
Cezary napisał/a:

Czyli nakładając Twoje łatki i wykorzystując Twój config skompilują mi się dokładnie takie same obrazy jak Twoje?

Powiedzmy. Ja mam jeszcze swój etap budowania, np. kompresuję js itd. Zawartościowo tak.

40

pepe2k napisał/a:

No to tak, zrezygnuj z V=s - to się przydaje, jak coś się nie buduje. I z tego build.log też zrezygnuj jeżeli nic się nie dzieje - to niepotrzebnie spowalnia cały proces budowania. I nie jestem pewien tego: "-j=X", składnia jest raczej taka: -j X (lub -jX).

Ja jak już jestem pewien, że całość się buduje bez problemów to robię tylko: make -j8, idę napić się kawy, wracam po 10 minutach i jest (zakładając, że wcześniej zbudowany jest już toolchain, bo to jego budowa trwa chyba najdłużej, a nie trzeba go budować za każdym razem - wystarczy raz, dla konkretnej architektury).

Wyjaśnił się czas kompilacji ~6h.Budowałem lokalne repozytorium wszystkich pakietów, tzn <m> !!!
Swoją drogą szkoda że nie ma mechanizmu  w menuconfig do globalnego wyłączenia takich dodatków, bo przejście przez zależności jest karkołomne. Ostatnio edytuje bezpośrednio w .config, ale to trochę ryzykowne

DLINK DIR320, TP-LINK WDR 4300, TP-LINK WDR 4900 v.1, MIKROTIK RB1100

41

Przecież zależności się same zaznaczają. Tak samo jak poprawiasz ręcznie .config to wystarczy później zrobić make oldconfig i sam zaznaczy wymagane zależności. A jak jest coś nowego i nie wie to się spyta o to.

42

Cezary napisał/a:

Przecież zależności się same zaznaczają. Tak samo jak poprawiasz ręcznie .config to wystarczy później zrobić make oldconfig i sam zaznaczy wymagane zależności. A jak jest coś nowego i nie wie to się spyta o to.

ok.
Chodzi o zależności które nie pozwalają wyłączyć kompilacji modułu, bo moduł wykorzystywany jest przez kolejne itd. W standardowym configu w openwrt jest cala masa {m}, które można wyłączyć pod warunkiem wywalenia wszystkich "korzystających".

43

SWM napisał/a:

W standardowym configu w openwrt jest cala masa {m}, które można wyłączyć pod warunkiem wywalenia wszystkich "korzystających".

Nie, tak na pewno nie jest.

44

Czyli w drugą stronę. Tu z kolei pomaga help, w którym jest napisane co go zaznaczyło. Choć czasami trudno z tego helpu otrzymać tą informację.

45 (edytowany przez SWM 2014-12-06 16:28:20)

Cezary napisał/a:

Czyli w drugą stronę. Tu z kolei pomaga help, w którym jest napisane co go zaznaczyło. Choć czasami trudno z tego helpu otrzymać tą informację.

Ot właśnie to!!!a propos helpa z zależnościami -jeszcze mi nigdy nie pomógł...
I wielkie dzięki za make oldconfig, jakoś mi uleciało w dokumentacji a rzeczywiście działa smile

46

Cezary napisał/a:

Gargoyle już nie długo - pierwsze buildy się już pojawiają, na moje trochę poczekacie bo po swojemu muszę je przerobić trochę.

Dobrze rozumiem, ruszyło się coś w temacie Gargoyle na BB ?

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

47

krynio napisał/a:
Cezary napisał/a:

Dobrze rozumiem, ruszyło się coś w temacie Gargoyle na BB ?

Cały czas się rusza.

48

Mam Ubuntu 14.04 i Intel(R) Core(TM) i3-3120M CPU @ 2.50GHz
Kompilacja od zera, jeden firmware, to około 38 minut.
Na starym laptopie z 2010 roku i3 2.33GHz coś około 50 minut.

49 (edytowany przez SWM 2014-12-06 19:48:12)

secam7 napisał/a:

Mam Ubuntu 14.04 i Intel(R) Core(TM) i3-3120M CPU @ 2.50GHz
Kompilacja od zera, jeden firmware, to około 38 minut.
Na starym laptopie z 2010 roku i3 2.33GHz coś około 50 minut.

Jaki OS? Natywnie czy w virtualce?

Zróbcie koledzy kompilacje referencyjną (tak by było u wszystkich tak samo), np. na .config-u Cezara, o tym z wybraną jedną platformą np. (TP-LINK 4300)
http://dl.eko.one.pl/barrier_breaker/ar71xx/config
Pozwoli to nam porównać i wybrać optymalną platforme/OSa/ustawienia, i odnieść do sprzętu, Kompilacje puścić bez debugów jako:
    make clean
time make –jn
gdzie n ilość coreCPU +1 (zgodnie z zaleceniami OpenWRT)
Ja:
1.    CPU
i7 Q720@1,6MHz
2.    RAM/GDD
8MB
SSD KINGSTON 230GB
3. OS platformy kompilatora:
wheezy 7.7 64b, Linux 3.2.0-4-amd6, (maszyna gościa 4xCORE,4GB)
SWAP OFF
4. OS platformy gospodarza
    Windows 7 Profesional (64b) VirtualBox 4.3.18
SWAP OFF
Wynik (dla j5):
real    27m40.455s
user    71m6.531s
sys    8m32.436s

50

Tak z ciekawości: po co to sprawdzanie czyje kung-fu jest najszybsze? Po prostu zaopatrzcie się w najszybszą możliwą maszynkę i tyle.