676

(651 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Dobra pocieszyłem się ale jak chciałem ustawić AP to się znowu zepsuł MAC. Jak to naprawić? Oczywiście jakoś trwałe przez SSH. Bez robienia niczego MAC to po prostu same zera.

677

(651 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Zacząłem od nowa i nic nowego
Ale zrobiłem inaczej. W luci (tak w luci czytałem post wyżej) wpisałem adres MAC
I
.
.
.
ACHTUNG!     DZIAŁA!


Czytałem właśnie i widziałem że z MAC był wcześniej problem ale został naprawiony. U mnie coś nie poszło. Dopisałem ręcznie i jest git. Domyślnie nie było adresu MAC.

678

(651 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

To co zalinkowales parę postów wyżej. Ja k ten MAC wpisać?



Teraz zauważył coś jeszcze ale to chyba ja cos popsułem??

https://obrazki.elektroda.pl/2601870700_1517493506.png

679

(651 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Sorry nie pomyślałem że to może być problem. Ustawiłem teraz konfiguracje na sta, ale nie działa. W sumie to się nie dziwię bo dioda od radia nie świeci się.


wireless.radio0=wifi-device
wireless.radio0.type='mac80211'
wireless.radio0.channel='11'
wireless.radio0.hwmode='11g'
wireless.radio0.path='pci0000:00/0000:00:00.0/0000:01:00.0/bcma0:1'
wireless.radio0.country='PL'
wireless.radio0.txpower='20'
wireless.@wifi-iface[0]=wifi-iface
wireless.@wifi-iface[0].device='radio0'
wireless.@wifi-iface[0].mode='sta'
wireless.@wifi-iface[0].ssid='link'
wireless.@wifi-iface[0].key='hasłodowifitujest'
wireless.@wifi-iface[0].network='wwan'
wireless.@wifi-iface[0].encryption='psk-mixed'

680

(651 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

https://obrazki.elektroda.pl/6091922500_1517490796.jpg

681

(651 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Brak IP. Nie świeci mi się na routerze dioda od Wi-Fi. Oczywiście na sagemcomie.
Client z NAT też nie działa. W GUI jest tak:
https://obrazki.elektroda.pl/3513643000_1517490483.jpg

682

(651 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Jeszcze AP nie konfigurowalem tylko żeby Client bez nat był

683

(651 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Ok już wiem. Pakiet relayd zainstalowany ale konfig na most bezprzewodowy mi nie działa coś, wygląda tak:
# uci set network.lan.ipaddr='192.168.0.1'
    # uci -q del network.wan
    # uci -q del network.wwan
    # uci set network.wwan=interface
    # uci set network.wwan.proto=dhcp
    # uci -q del network.bridge
    # uci set network.bridge=interface
    # uci set network.bridge.proto=relay
    # uci set network.bridge.network="lan wwan"
    # uci commit network
    # uci -q del wireless.radio0.disabled
    # uci -q del wireless.@wifi-iface[1]
    # uci -q del wireless.@wifi-iface[0]
    # uci add wireless wifi-iface
    # uci set wireless.@wifi-iface[-1].device=radio0
    # uci set wireless.@wifi-iface[-1].mode=sta
    # uci set wireless.@wifi-iface[-1].ssid=link
    # uci set wireless.@wifi-iface[-1].encryption=psk2
    # uci set wireless.@wifi-iface[-1].key=
    # uci set wireless.@wifi-iface[-1].network=wwan
    # uci commit wireless
    # uci set dhcp.lan.ignore=1
    # uci commit dhcp
    # uci set firewall.@zone[0].network='lan bridge wwan'
    # uci commit firewall
    # reboot


Dobrze? Hasło do wifi usunąłem jedynie na potrzebe wklejenia tu.

684

(651 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Mam już router, wgrałem to OpenWRT i jak teraz ustawić repeater? Znalazłem poradnik
http://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#mostbezprzewodowy
Ale nie mam pojęcia jak to ustawić. Pomóż big_smile

685

(651 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Witam
Z góry przepraszam za braki w mojej wiedzy nt. modowania routerów ale chcę to zmienić smile

Mogę kupić to urządzenie i mam kilka pytań.
1. Gdzie pobrać obraz Luci OpenWRT Cezarego?
2. Jest tam GUI, takie dla zwykłego użytkownika (jak w Gargoyle)?
3. Wgrywać w zakładce aktualizacji oprogramowania?
4. To WiFi działa czy nie? Tryb b/g to nie problem.
5. Czy da radę zrobić repeater?

Maska podsieci będzie 255.255.248.0, piszę bo jeden repeater nie dał rady big_smile