1

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Scanning device for bad blocks

Czy to oznacza, że skanuje bloki i nic nie znajduje?

2

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

A jak sprawdzić czy się ma bad blocki? W logach bedzie pisać dosłownie error bad block coś tam.?

0.721676] mt7621-nand 1e003000.nand: Using programmed access timing: 31c07388
[    0.736506] nand: device found, Manufacturer ID: 0xc2, Chip ID: 0xf1
[    0.749167] nand: Macronix MX30LF1G18AC
[    0.756811] nand: 128 MiB, SLC, erase size: 128 KiB, page size: 2048, OOB size: 64
[    0.771893] mt7621-nand 1e003000.nand: ECC strength adjusted to 4 bits
[    0.784938] mt7621-nand 1e003000.nand: Using programmed access timing: 21005134
[    0.799503] mt7621-nand 1e003000.nand: Using programmed access timing: 21005134
[    0.814066] Scanning device for bad blocks
[    2.121212] 6 fixed-partitions partitions found on MTD device mt7621-nand
[    2.134734] Creating 6 MTD partitions on "mt7621-nand":
[    2.145153] 0x000000000000-0x000000100000 : "u-boot"
[    2.156398] 0x000000100000-0x000000200000 : "SC PID"
[    2.167632] 0x000000200000-0x000000600000 : "kernel"
[    2.178896] 0x000000600000-0x000002200000 : "ubi"
[    2.189859] 0x000002e00000-0x000002f00000 : "factory"
[    2.201348] 0x000004200000-0x000007e00000 : "reserved"

Chyba nie mam errorów.

3

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

U mnie są pustki. Nie mam sąsiadów blisko. Miałem przez kilka dni ustawione na normal mode i mi jakoś wifi dziwnie chodziło. Teraz mam wyłączone i jest ok.

4

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Warto tą opcje mieć włączoną w Wifi? To jakas nowość w OpenWrt 21.02

wireless.radio0.cell_density

5

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Głupio mi teraz. Naprawiło się. Działa wpa3 i mixed mode.  Własnie jestem po kompilacji OpenWrt 21.02. Przez kilka dni przybyło sporo zmian. Teraz nagle działa wszystko. Nie wiem gdzie był błąd, ale się naprawił. smile

6

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

GrzybDev napisał/a:

I to właśnie ten mechanizm decydujący czy użyć dwójki czy trójki jest zepsuty w niektórych klientach.

Jak ustawiłem samo WPA3-SAE to urządzenia nie chciały się połączyć. Na laptopach prosiło o hasło i tak w kółko

7

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

GrzybDev napisał/a:

WPA2 wymuszone w kliencie czy nie?

Nie wymuszałem. Opcja mixed mode by sensu nie miała wtedy. Starszy telefon nie łączył. On tylko wpa2 obsługuje

8

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

GrzybDev napisał/a:

I to jest twój problem, zrozum że jakby to było coś nadzwyczajnego zwłaszcza w tak nomen-omen krytycznej części OpenWRT to by już dawno ktoś to zgłosił.

Ok. Tylko, ze w mixed mode wpa2/wpa3 nawet wpa2 nie działa. Przy tym ustawieniu.

9

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

GrzybDev napisał/a:

Wymuszenie na problematycznym kliencie użycia WPA2 naprawiło wszystkie problemy

Ja nic nie wymuszałem nigdy. Ustawiałem na routerze Mixed Mode wpa2-psk/wpa3-sae i urzadzenia same wybierały szyfrowanie. Android 10/11 wybierał WPA3. Starszy telefon wpa2. Laptopy wpa3. Na win10 czy Linuxie. Bez znaczenia.
Nie sądze, że nie masz racji, bo rzeczywiście wyrzuca błąd i prosi w kółko o hasło, ale na 19.07 nie ma błędów.

10

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

GrzybDev napisał/a:

To już samo w sobie mówi że to problem klienta big_smile

Tylko jak wyjaśnisz to, że na OpenWrt 19.07 WPA3-SAE działało bez problemów na moim telefonie i laptopach?

11

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Szukałem bugu z niedziałającym WPA3 i nie było. Nikt tego nie zgłosił sad Nie wiem dlaczego wifi głupieje gdy to włącze. Nawet jak włącze Mixed Mode, to nie chce wpa2 wybrać.

12

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale nawiązanie połączenia WiFi trwa jakieś 5 sekund dłużej niż w OpenWrt 19.07. Też tak macie?

13

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Na OpenWrt 19.07 działa WPA3-SAE. Mam w laptopie Atherosa QCA9377, na telefonie Snapdragona 660 i Androida 11(od Andka 9 natywnie wspiera WPA3). Na Linuxie Arch jak i Windows 10 i działało z 19.07. Coś zmienili w OpenWrt, tylko co...

14

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

WPA3-SAE nie działa na wpad-basic-wolfssl i na wpad-wolfssl. Testowałem przed chwilą. W sumie to wygląda jakby hasła nie chciało zatwierdzić. Klikam w sieć na PC i co chwila prosi o hasło, choć już wpisałem. Na telefonie to już w ogóle nie łączy, klikam i nic się nie dzieje. Urządzenie Netgear r6220. Ciekawe czy na innych urządzeniach to samo? Ktoś sprawdzi u siebie?

15

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

OK rozumiem.

16

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Chciałem wywalić biblioteki na openssl, czyli openvpn-openssl i openvpn-easy-rsa. Jeden pakiet zastąpiłem openvpn-mbedtls a drugi?

17

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Pytanie z innej beczki. Czym zastąpić openvpn-easy-rsa? Może być px5g-mbedtls?

18

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Cezary napisał/a:

Jaki router masz?

Netgear R6220. Na 19.07 działało wpa3-sae. Miałem wpad-openssl. Może na wpad-basic-wolfssl działa a na wpad-wolfssl nie?

19

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

WPA3 nie działa. Czy oprócz wpad-wolfssl potrzebne jest coś jeszcze?

20

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Cezary napisał/a:

No to zgłoś że nie działa.

Chyba jednak działa. Ta nowa opcja wymuszania używania dnsów routera na wszystkich urządzeniach, powodowała błąd. Ustawiłem, żeby pozwalało lokalnym urządzeniom na używania własnych dnsów.  Teraz telefon działa i każde urządzenie smile

21

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Cezary napisał/a:

Nie, czekaj. Ty nie używasz https-dns-proxy na routerze tylko masz jakiś wynalazek na telefonie który przestał działać?

Na routerze mam włączone https-dns-proxy. Na telefonie z Androidem 9/10/11 jest natywna opcja Private DNS. Po wpisaniu 1dot1dot1dot1.cloudflare-dns.com mam szyfrowanie dnsów jak na routerze. Używam tego od ok 2 lat. Teraz telefon nie chce sie połączyć z routerem. Bez routera telefon łączy się w netem mobilnym.

22

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

https-dns-proxy: support for additional Force DNS ports 15220

To by sie zgadzało. Może telefon niekompatybilny z wymuszeniem DNS portów? Jak wyłącze Private DNS na telefonie, to mam połączenie z routerem.

23

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Popsuli https-dns-proxy. Po dzisiejszej kompilacji nie działa Dns over HTTS w telefonie, czyli prywatny dns(cloudflare). Na mobilnej sieci działa i Na PC normalnie.  Czyli router coś nie tak. Wróciłem do buildu z 17 marca i wszystko działa. sad

24

(7 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Wszystko jest. Skąd pobrałeś soft?

25

(473 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Nie mam podglądu na niektóre aplikacje. Już poprawiłem smile Co chwilę coś poprawiam ogólnie. Zmieniłem również "Odśwież zegar..." na Harmonogram... Chyba powinno być dobrze, bo można się domyśleć o co chodzi. No i opis też inny jak się kliknie.