1

(287 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Już działa, jakieś czary. Podłączyłem czytnik pod NAS (debian) i wykrył go bez problemu. Podłączyłem znowu pod router i pokazało mi:
root@Gargoyle:~# cat /sys/kernel/debug/usb/devices

T:  Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=480  MxCh= 1
B:  Alloc=  0/800 us ( 0%), #Int=  1, #Iso=  0
D:  Ver= 2.00 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev= 4.14
S:  Manufacturer=Linux 4.14.180 ehci_hcd
S:  Product=EHCI Host Controller
S:  SerialNumber=f1050000.ehci
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=  0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   4 Ivl=256ms

T:  Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#=  2 Spd=480  MxCh= 4
D:  Ver= 2.00 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=0409 ProdID=005a Rev= 1.00
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=100mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   1 Ivl=256ms

T:  Bus=01 Lev=02 Prnt=02 Port=00 Cnt=01 Dev#=  3 Spd=12   MxCh= 0
D:  Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS= 8 #Cfgs=  1
P:  Vendor=0403 ProdID=6001 Rev= 6.00
S:  Manufacturer=FTDI
S:  Product=FT232R USB UART
S:  SerialNumber=A96DX04M
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=a0 MxPwr= 90mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=ftdi_sio
E:  Ad=81(I) Atr=02(Bulk) MxPS=  64 Ivl=0ms
E:  Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS=  64 Ivl=0ms

Dziękuje za pomoc

2

(287 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

faktycznie
ls: /dev/ttyUSB0: No such file or directory


root@Gargoyle:~# cat /sys/kernel/debug/usb/devices

T:  Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=480  MxCh= 1
B:  Alloc=  0/800 us ( 0%), #Int=  1, #Iso=  0
D:  Ver= 2.00 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev= 4.14
S:  Manufacturer=Linux 4.14.180 ehci_hcd
S:  Product=EHCI Host Controller
S:  SerialNumber=f1050000.ehci
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=  0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   4 Ivl=256ms

T:  Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#=  2 Spd=480  MxCh= 4
D:  Ver= 2.00 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=0409 ProdID=005a Rev= 1.00
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=100mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   1 Ivl=256ms

Jak próbuje zainstalować sterowniki to nie instaluje bo już są zainstalowane.
Jak to ugryźć ?

3

(287 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Ja mam problem z czytnikiem PHOENIX USB FTDI v9.6.0.
Stary czytnik też FTDI działa normalnie czyli sterowniki ok.
Na nowym mam :
(reader) c+ [mouse] ERROR: Opening device /dev/ttyUSB0 (errno=2 No such file or directory)

4

(18 odpowiedzi, napisanych Sprzęt)

Ja zaczynałem od modelu 7390, teraz mam 7590.
Moim zdaniem warto chociażby że względu na stabilność połączenia. Oprogramowanie alternatywne posiada dużo dodatków. Mają też usługę MyFRITZ dzięki czemu nie musisz posiadać ddns tylko korzystasz z ich domeny.

5

(18 odpowiedzi, napisanych Sprzęt)

Przerobiłem praktycznie wszystkich producentów do Neostrady i tylko Fritz mnie zadowolił. Nawet na słabych liniach telefonicznych nic nie zrywa i są super osiągi.

6

(18 odpowiedzi, napisanych Sprzęt)

Pomyśl nad FritzBoxem + modyfikowane oprogramowanie. Daje rade.

7

(299 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

ok. Z góry dziękuje

8

(299 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

dzięki działa super. A można jeszcze prosić pod Check Pointa?

9

(299 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

@Cezary dla Netgara 6220 to będzie ta wersja  oscam-mega45_11582-1_mipsel_24kc.ipk?

10

(432 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Faktycznie pomyliłem z Check Point 600.
A zgłaszał ktoś jakieś problemy z wersją pre6 na Netgara 6220?

11

(432 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

@Cezary skąd mogę pobrać wersje " gargoyle-1.13.0.0pre5-ramips-mt7621-r6220-squashfs-sysupgrade"?

12

(21 odpowiedzi, napisanych Sprzęt)

Tak przeglądam sobie różne karty i wszędzie praktycznie tylko Realtek. Są jakieś karty Realteka które działają dobrze na openwrt?

13

(21 odpowiedzi, napisanych Sprzęt)

mam taką kartę v2 , działa na ubuntu bardzo dobrze (pokazuje sterownik r8188eu) . Będzie to działało na openwrt czy lepiej dać sobie spokój? Żeby sprawdzić to tylko sterownik zainstalować czy coś jeszcze?

14

(432 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Przed chwilą zaktualizowałem i na Check Point 600  tak samo niebieski ekran.

15

(109 odpowiedzi, napisanych Sprzęt)

Cezary napisał/a:
piotrek1111 napisał/a:

Bardzo dziwne działa ta karta. Jeśli zmienie kanał to przez jakiś czas działa. Jak rozłączy to  już klient się nie połączy. Następna zmiana kanału i znowu jakiś czas podziała. Jakieś pomysły?

Zmień kartę...

Podajcie mi dobrą, konkretną kartę która na 100% będzie chodziła
Z góry dziękuję.

16

(109 odpowiedzi, napisanych Sprzęt)

Bardzo dziwne działa ta karta. Jeśli zmienie kanał to przez jakiś czas działa. Jak rozłączy to  już klient się nie połączy. Następna zmiana kanału i znowu jakiś czas podziała. Jakieś pomysły?

17

(109 odpowiedzi, napisanych Sprzęt)

 Interface wlan0
                ifindex 20
                wdev 0x2
                addr 24:65:11:c3:81:fe
                ssid Test
                type AP
                channel 5 (2432 MHz), width: 40 MHz, center1: 2442 MHz
                txpower 20.00 dBm

Wygląda na to że powinno być ok. Tylko dlaczego nie łączy się?

18

(109 odpowiedzi, napisanych Sprzęt)

Jest już zainstalowane.

19

(109 odpowiedzi, napisanych Sprzęt)

Znalazłem u siebie kartę Fritz Stick N v2 (Ralink RT5572), po zainstalowaniu kmod-rt2x00-usb karta jest widzialna w gui. Co prawda nie widzi mi 5 GHz ale mam problem z połączeniem. Widać ssid i po wpisaniu hasła cały czas jest pobieranie dresu ip. Coś trzeba jeszcze doinstalować?

config wifi-device 'radio0'
    option type 'mac80211'
    option path 'platform/ocp@f1000000/f1050000.ehci/usb1/1-1/1-1.1/1-1.1:1.0'
    option noscan '1'
    option channel '5'
    option country 'PL'
    option hwmode '11g'
    option htmode 'HT40-'

config wifi-iface 'ap_g'
    option device 'radio0'
    option mode 'ap'
    option network 'lan'
    option disassoc_low_ack '0'
    option ssid 'Test'
    option encryption 'psk2'
    option key '12345678'
.

20

(109 odpowiedzi, napisanych Sprzęt)

Za lutowanie to się nie biorę bo może płyta tego nie przeżyć. Do czego służy to złącze (drugie zdjęcie)? To jest oryginalne tylko ja zdemontowałem metalową osłone?
Jaką kartę na usb polecacie?

21

(109 odpowiedzi, napisanych Sprzęt)

Dziękuje za pomoc. Zrobiłem od początku i teraz działa ok. Da się pod to złącze jakoś podpiąć kartę wifi czy pozostaje jedynie karta na usb?

https://imgur.com/a/alg4nii

22

(109 odpowiedzi, napisanych Sprzęt)

Później sprawdzę przez ssh bo nie ma mnie teraz w domu. Zainstalowałem Gargoyle więc musi być gui

23

(109 odpowiedzi, napisanych Sprzęt)

Problemu z preinit już nie ma. Chyba coś źle zrobiłem z tymi adresami mac bo nie mogę się dostać przez przeglądarkę. Karty wifi nie da rady podłączyć bo po drugiej stronie płyty brak wlutowanego złącza. Jakieś pomysły aby wejść przez przeglądarkę?
Czy to normalne że konsola działa z kwbot? Nie powinno pokazywać od razu po włączeniu?

24

(109 odpowiedzi, napisanych Sprzęt)

zwiększyłem o jeden ale dalej coś nie tak.
root@Gargoyle:/# bootldr-env
/bin/ash: bootldr-env: not found

   30.102851] br-lan: port 1(lan1) entered blocking state
[   30.108112] br-lan: port 1(lan1) entered disabled state

25

(109 odpowiedzi, napisanych Sprzęt)

Mam. A pozostałe?