Witam, mam pewien problem z instalacją (mam extroot pamięć 16 GB) DLNA mianowicie odpaliłem konsolę zrobiłem:

opkg update
opkg install minidlna

wszystko ok potem:

opkg update
opkg install plugin-gargoyle-minidlna
Unknown package 'plugin-gargoyle-minidlna'.
Collected errors:
 * opkg_install_cmd: Cannot install package plugin-gargoyle-minidlna.

I tak jest cały czas. Proszę o pomoc.

A w jaki sposób go stworzyć? Wiem jaką ma mieć zawartość ale jak i w jakim katalogu go stworzyć? Proszę o pomoc.

Zrobiłem wszystko od nowa libusb na pewno w pamięci, gnokii w ram. Oto efekt...

echo "To dziala" | gnokii --sendsms xxxxxxxx
GNOKII Version 0.6.21
Couldn't read /root/.gnokiirc config file.
Couldn't read /root/.gnokiirc config file.
Couldn't read /etc/gnokiirc config file.
Couldn't read /etc/gnokiirc config file.
Config file cannot be read.
opkg install libusb
WARNING: Package libusb is already installed, ignoring
         Use --force-reinstall to force reinstallation

No packages to install.

Przy próbie wysłania smsa

gnokii: can't load library 'libusb-0.1.so.4'

A jak to zrobić? smile Generalnie to mi zależy na odbieraniu smsów do aktywacji pakietu LTE.

Zmieniłem nic to nie daje. Pakiet gnokii się instaluje ponieważ przy ręcznej próbie instalacji jest informacja, że jest on zainstalowany. Więc co może być przyczyną problemu z smsami?

Witam, w tp linku 3220 robię wszystko tak jak jest w instrukcjach, niby wszystko się instaluje, po restarcie działa dodatek sms, ale nie mogę ani wysłać ani odebrać smsa... Co jest nie tak? Robię to w ten sposób:

opkg update
opkg install -d ram gnokii
opkg install -nodeps plugin-gargoyle-smsbox
ln -s /tmp/usr/bin/gnokii /usr/bin/
ln -s /tmp/usr/lib/libgnokii* /usr/lib/
potem
echo "(while true; do nslookup ecco.selfip.net > /dev/null; if [ \$? = 0 ]; then break; fi; sleep 1; done; opkg update; opkg install -d ram gnokii) &" > /tmp/rc.local
cat /etc/rc.local >> /tmp/rc.local
rm /etc/rc.local
mv /tmp/rc.local /etc

Po restarcie jest zakładka ale wysyłanie i odbieranie nie działają. Proszę o pomoc.

Kolejnym problemem jest to, że jak chcę wykonać polecenie

opkg update
opkg install opkg

to po takiej operacji przy próbie instalacji czegoś przy opkg mam:

-ash: opkg: Permission denied

9

(17 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

A można usunąć jakieś pliki za pomocą konsoli? Np od monitorowania pasma i nie ruszać tej zakładki w ogóle? Potrzeba mi 20 kb i wszystko ruszy..

10

(17 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

A w jaki sposób zrobić swoją kompilację gargoyle na ten router? smile Pewnie wyższa szkoła jazdy.

11

(17 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Jeszcze jedno pytanie jak wyrzucić zainstalowane przeze mnie pakiety? Przy poleceniu opkg remove uqmi otrzymuję komunikat ERROR: No package named uqmi found, cannot uninstall.

12

(17 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

A czy można wgrać jakiś trochę bardziej odchudzony gargoyle? Pytam ponieważ modem z routerem mam w puszce na dachu i zasilanie puszczone po skrętce jak będzie trzeba to jakoś dopcham tego huba ale może jakiś obraz lite jest czy coś?

13

(17 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Niby jest 15% wolnego miejsca ale rzeczywiście nie mogę żadnego trybu przełączyć ani nic. Czyli te 2 pakiety sterowniki i uqmi mogły zawalić router? W jaki sposób dołożyć tam pamięć? Czy może to być karta pamięci włożona w modem?

14

(17 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

root@mariusz:~# opkg update
Downloading package list for attitude_adjustment source...
Package list for attitude_adjustment downloaded successfully.

Downloading package list for eko1 source...
Package list for eko1 downloaded successfully.

Downloading package list for gargoylepl_packages source...
Package list for gargoylepl_packages downloaded successfully.

root@mariusz:~# opkg install uqmi
Preparing to install the following packages, which will require 27572 bytes:
        uqmi

Preparing to install package uqmi...
        Downloading...
        Downloaded uqmi successfully.
        Installing uqmi...
        Successfully installed uqmi.
Installation of packages successful.

W gui wybieram tryb ndis, qmi i gdy klikam zastosuj zmiany coś się robi a potem ustawienia wracają do poprzedniego trybu 4G/3G/2G. Co jest nie tak?

EDIT: http://gci.czerniceborowe.pl/Bez.jpg

w ogóle nie da się włączyć Modem 3G/LTE NDIS. Po zastosowaniu zmian wracają stare ustawienia.

PS: Czy mogę coś wyrzucić żeby zwolnić trochę miejsca? Nie mam za bardzo jak dołożyć tam jakiegoś pendrive czy kartę pamięci.

15

(17 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

 ----------------------------------------------------------------
 |                                                              |
 | Gargoyle PL 1.6.2.2 (b70bfc1)                                |
 | OpenWrt Attitude Adjustment 12.09.1 (r42647)                 |
 | Build time: 2014-09-27 09:44 CEST                            |
 |                                                              |
 | Cezary Jackiewicz (obsy), http://eko.one.pl                  |
 |                                                              |
 ----------------------------------------------------------------
 | Machine: TP-Link TL-MR3220 v2                                |
 | Uptime: 0d, 00:33:59                                         |
 | Load: 0.01 0.02 0.05                                         |
 | Flash: total: 320KB, free: 80KB, used: 75%                   |
 | Memory: total: 28.5MB, free: 14.7MB, used: 48%               |
 | WAN: 164.127.27.45, proto: 3g                                |
 | LAN: 192.168.0.1                                             |
 ----------------------------------------------------------------

16

(17 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

opkg install uqmi kmod-usb-net-qmi-wwan
WARNING: Package kmod-usb-net-qmi-wwan is already installed, ignoring
         Use --force-reinstall to force reinstallation

ERROR: No package named uqmi found, try updating your package lists
opkg install uqmi
ERROR: No package named uqmi found, try updating your package lists

Nie mogę zainstalować ponieważ niby już jest. Gdzie w tym gui mam to wybrać?

17

(17 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Witam mam pytanie czy można modem e398 w routerze mr3220 z gargoyle ustawić w tryb NDIS? Gdy wybieram ten tryb mogę sprawdzić siłę sygnału itp. jednak nie chce nawiązać połączenia. W podstawowym trybie łączy się od razu. Czy można coś z tym zrobić? Wersja gargoyla 1.6.2.2. Sterowniki wgrałem, po wykonaniu polecenia cat /proc/bus/usb/devices otrzymuję coś takiego:

T:  Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=480  MxCh= 1
B:  Alloc=  1/800 us ( 0%), #Int=  1, #Iso=  0
D:  Ver= 2.00 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev= 3.03
S:  Manufacturer=Linux 3.3.8 ehci_hcd
S:  Product=Generic Platform EHCI Controller
S:  SerialNumber=ehci-platform
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=  0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   4 Ivl=256ms

T:  Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#=  2 Spd=480  MxCh= 0
D:  Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=12d1 ProdID=1506 Rev= 0.00
S:  Manufacturer=Huawei Technologies
S:  Product=HUAWEI Mobile
C:* #Ifs= 7 Cfg#= 1 Atr=c0 MxPwr=500mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=01 Prot=01 Driver=option
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=  64 Ivl=2ms
E:  Ad=82(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=01(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=4ms
I:* If#= 1 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=01 Prot=02 Driver=option
E:  Ad=83(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=4ms
I:* If#= 2 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=01 Prot=03 Driver=option
E:  Ad=84(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=03(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=4ms
I:* If#= 3 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=ff(vend.) Sub=01 Prot=09 Driver=cdc_wdm
E:  Ad=85(I) Atr=03(Int.) MxPS=  64 Ivl=2ms
I:* If#= 4 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=01 Prot=08 Driver=qmi_wwan
E:  Ad=86(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=04(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=4ms
I:* If#= 5 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E:  Ad=87(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=05(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 6 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E:  Ad=06(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=88(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms

Niestety nadal nie chce się łączyć, ustawiam tryb NDIS wybieram wwan0 i niestety ale nic się nie dzieje... Błagam o pomoc.