1

(2 odpowiedzi, napisanych Sprzęt)

Przez www działa w jednym ale nie mam hasła to chyba nie przywrócę smile spróbuje failsafe

I po problemie, dziękuje.

2

(2 odpowiedzi, napisanych Sprzęt)

Witam
wygrzebałem stare ruterki ale nie pamiętam haseł do nich, zainstalowany był gargoyle. Próbuje resetować przyciskiem ale coś nie działa.
WR740N - mogę wejść przez www i ssh, próbuje przycisku reset, nie reaguje.
WR1043ND - dostaję adres ale ruter nie odpowiada, i tak samo reset jakoś nie działa.

3

(11 odpowiedzi, napisanych Termometr)

@MIG25  jak wdrożysz system to opisz jak działa bo tez się przymierzam do czujników ok 15 i zawory na podłogówce przez przekaźniki.

4

(79 odpowiedzi, napisanych Termometr)

https://www.dropbox.com/s/tpjbgfjha3ctn … 9.zip?dl=0

5

(79 odpowiedzi, napisanych Termometr)

ok dzięki pobrałem.  Pytanie na czym macie to postawione ? Jakiś mini PC.

6

(79 odpowiedzi, napisanych Termometr)

Moze ktoś udostępnić pliki konf.

7

(10 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Na razie nie byłem zmuszony używać GSM, ale już czas w lesie smile  powalczę z tym modemem  dzięki.

8

(10 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Czy jak wgram Luci LEDE i ustawić  dwa WANy, na WAN1 Internet na WAN2 sieć przychodzącą z 10.19.121.....  a w LAN  maszynę/centralę z rutingiem przez WAN2.   Dostęp po VPN przez internet ? Taka konf. do wykonania ?

9

(10 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Dziwne ze na statusie pokazywał połączenie, adresy IP wan smile ale faktycznie netu nie było,  dopiero jak w tryb 3G to działał.

10

(10 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

@Ceazry  modem jest zwykły, oba pingi nie działają wiec pewnie coś może DNS od operatora.

Ostatnio zaktualizowałem modem do jakieś ostatniej modyfikowanej wersji zwykłego modemu E3372h-153_Update_21.315.01.00.143 . I teraz już w mr3020 nie wykrywa modemu a na kompie działa.

Może spróbuje hilinka z opisu @george2002,  chciałbym wykorzystać sprzęt do neta, prędkości za dużych przy moim zasięgu nie ma.

Chyba ze ja mam mr3020 v.1 mniej pamięci i dlatego się wysypuje.

11

(10 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Operator play.  Raczej wersja 3,  w statusie pokazuje połączony ale bez DNS, po chwili się pojawią i znikają.  Jak podłącze stary modem 3G to działa normalnie.  Może ten ruter nie wyrabia pod tym modemem ? 
Mam jeszcze wr1043 z Lede Luci,  tylko tam modem 3372 chyba inaczej się uruchamia, na WAN widzę tylko UMTS/GPRS/EV_DO

12

(10 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Witam
sprzęt jak w tytule na Gargoyle:1.6.2.2, modem łączy się NDIS uzyskuje połączenie ale nie ma internetu.

13

(10 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Do maszyny (centrala) mam dostęp ale tam mam ograniczone ruchy do wpisania podstawowych adresu, bramy, dns.  I ona łączy się poprzez tą bramę .65 pewnie przez następny router do serwera. Myślałem ze jak będzie ta sama adresacja w LAN to będzie to widoczne,  znaczy jest jak jestem wpięty w LAN to się widzą smile ale już z VPN klops.

14

(10 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

No na maszynie jest statycznie ustawione IP i bramy raczej nie zmienię bo nie połączy się do serwera swojej sieci.  Czy na tplinku nie da sie ustawić statycznego routingu aby z vpn był widoczny ten adres 10.19.121.66. Nie znam sie za bardzo na ustawieniach wiec poproszę o przykład.

15

(10 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

No i tu raczej masz racje bo jak próbowałem coś zmieniać z bramą na standard to chyba działało. Pytanie czy da się jakoś to ustawić na routerze ? Bo maszyna raczej musi wychodzić przez tamtą bramę aby łączyć się z serwerem.

16

(10 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Mam router z uruchomionym serwerem openvpn. Na interfejsie lan ustawiłem adres 10.19.121.70 bez DHCP  a  kabel przejściowy gdzie jest podsieć 10.19.121.65/225.255.255.248  wpięty w switch-lan, maszyna 10.19.121.66 tez wpieta w lan i ona łączy sie z serwerem przez bramę 10.19.121.65 poprzez tą samą sieć. Czyli switch-lan działa.  Problem jest jak połączę się klientem vpn na ten router, widzi mi tylko adres 10.19.121.70  a pozostałych już nie  a chce zarządzać zdalnie 10.19.121.66. Jeżeli to nie zrozumiałe to muszę chyba narysować smile podejrzewam ze coś jest nie tak z routingiem.   Jak ustawie router na standardowych ustawieniach czyli maszyny pobiorą adres z tplinka to vpn działa ok .

17

(10 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Witam
mam taki problem z dostaniem się z openvpn na konkretny lan-komputer. Opisze jak to jest nietypowo połączone.  Mam kabel na którym jest sieć z adresem 10.19.121.66/255.255.255.248 G/10.19.121.65  na tym linku nie ma internetu, jest tylko postawiona maszyna.  Sprawa jest taka ze chce się dostać na ten adres z internetu.  Mam adres zew. pod WAN tp1043 gargoyle i uruchomiony openvpn, tutaj działa wszystko ok, łącze się dostaję się na ruter.  Maszynę z adresem 10.19.121.66 mam wpięta na LAN,  na lanie mam ustawioną sieć LAN np. 10.19.121.70, DHCP wyłączone by nie rozgłaszało do sieci .  I problem jest ze z openvpn nie widać adresu ..66  Z dedukcji chyba chodzi o bramę.

18

(1 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Witam
czy w jakimś wydaniu OpenWrt/LEDE/Gargoyle jest monitor łącza od strony WAN, chodzi mi o analizowanie jakości łącza, prędkości ? Aby zbierał dane statystyczne.

19

(9 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

czyli te wydania cc, lede mają gui ?
http://dl.eko.one.pl/lede/17.01-SNAPSHO … x/generic/

dzieki

20

(9 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Witam
czy oprócz starszego gargoyle znajdę coś pod tą wersje z Gui ? wertuje download ale nic nie widzę

21

(3 odpowiedzi, napisanych Sprzęt)

Już miał iść w odstawkę bo już staruszek był. Po rs ruszyło smile 
Pytanie takie, na takich tplinkach 300 jaka jest optymalna ilość zalogowanych użytkowników wifi ?

22

(3 odpowiedzi, napisanych Sprzęt)

Witam
miałem Gargoyle 1.9.1.1, wgrałem gargoyle-1.9.2.2-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade i już nie uruchamia się, tylko dioda power. Próbowałem wejść w Failsafe tez coś nie działa. Jakiś pomysł na odratowanie ?

23

(79 odpowiedzi, napisanych Termometr)

MP00202 kupiony i jest poprawa teraz normalnie widzi czujniki, testowane na szybko, czy wszystko razem zadziała to się okaże wink

24

(79 odpowiedzi, napisanych Termometr)

Mam pytanko bo chce pozamykać instalacje, przewody. Mam puszczony 1kabel zasilający 6żył do punktu zbiorczego i od tego w formie gwiazdy 7 do czujników 4żyły. Odległości kabli ok 4-10m.  Na razie spinałem to pod arduino ale coś nie widzi czujnika. Na płytce widzi. Jeszcze będę próbował dokładnie sprawdzić na najdłuższej linii. Zastanawiam się jak spiąć żyły, zostawić 2+2 czyli Data i +- ? Jak kupie MP00202 lepiej będzie pracował jeżeli są dłuższe linie ?

25

(79 odpowiedzi, napisanych Termometr)

Ja jeszcze nie mam zrobione.