Temat: Instalacja Windows z serwera PXE po LAN
Witam,
Serwer PXE zrobiony wg tego poradnika, podziękowania dla autora.
Na wstępie przepraszam za trochę chaotyczny opis, a na pewno kiepski wizualnie, brak czasu, ale mam nadzieję że można się pokapować.
Edycja
Pomęczyłem się i jest sukces - działa. Można instalować różne wersje Windows 32/64 bit na urządzeniach które nie mają napędu optycznego, nie wykorzystując do tego USB - pendrive. Nie będę opisywał całości czynności do wykonania, gdyż jest już to na sieci t u t a j lecz skupię się jedynie na rozwikłaniu pewnych niejasności, oraz co istotne poprawie literówek w niektórych poleceniach, które wkradły się autorowi.
Zaczniemy od instalacji na Windows:
1. Zainstaluj Zestaw zautomatyzowanej instalacji (AIK) KB3AIK_PL do pobrania z http://www.microsoft.com/pl-pl/download … px?id=5753
2. Pobierz Uzupełnienie zestawu zautomatyzowanej instalacji (AIK) waik_supplement_pl-pl z http://www.microsoft.com/pl-pl/download … px?id=5188
Instalacja uzupełnienia w następujący sposób:
- pobrany plik waik_supplement_pl-pl.iso wypal na płytę
- otwórz wiersz poleceń (CMD) i wpisz polecenie xcopy F:\ "C:\Program Files\Windows AIK\Tools\PETools" /ERDY
gdzie F:\ to oznaczenie napędu z płytą, a C:\Program Files\Windows AIK\ to domyślna lokalizacja instalacji Zestawu zautomatyzowanej instalacji (AIK) KB3AIK_PL
Następnie działamy wg, poradnika w/w z tym że w wymienionych poniżej przypadkach stosujemy moje polecenia:
..."a następnie dodaję do naszego WinPE poleceniami:"
Dism /Mount-WIM /WimFile:c:\winpe\winpe.wim /index:1 /Mountdir:c:\winpe\mount
Dism /image:C:\winpe\mount /Add-Driver /Driver:c:\EX1\DRV\LAN\rt64win7.inf
gdzie rt64win7.inf to nazwa sterownika który mamy w c:\EX1\DRV\LAN
Ja musiałem dodać sterownik ponieważ nie dało się zmapować dysku, wprawdzie nie miałem typowego sterownika PE czy PXE ale ten od Windows7 64bit okazał się dobry.
..."Kolejnym krokiem jest dodanie odpowiedniego wpisu do menu serwera PXE. Po edycji pliku:
sudo nano /tftpboot/pxelinux.cfg/default
dopisujemy następujący wpis:"
Ja zrobiłem nieco inaczej niż autor, gdyż nie chciałem zmieniać configu samby i u mnie plik /tftpboot/pxelinux.cfg/default wygląda tak:
LABEL WniPE x64
kernel netbit/winpe64/memdisk
MENU LABEL WinPE 64bit
append iso initrd=netbit/winpe64/winpe.iso raw
TEXT HELP
* WinPE wersja dla systemow 64bitowych. Po uruchomieniu wpisac:
net use y: \\192.168.2.1\samsung_ext4
y: [enter] i nast. polecenie setup
ENDTEXT
Gdzie net use to polecenie mapowania dysku a, y to litera dysku którą chcesz przypisać do zasobu udostępnionego, adres 192.168.2.1 to adres udostępnionego zasobu Samba (w moim przypadku adres routera), a samsung_ext4 to nazwa współdzielonego udziału/dysku.
Co ważne gdzieś trzeba przekopiować całą zawartość płyty instalacyjnej windows, dla przykładu niech będzie to:
\\192.168.2.1\samsung_ext4\windows7
i teraz jak to działa:
startujemy komputer z sieci (F12) i wybieramy z menu:
WinPE 64bit
po chwili ukaże się wiersz poleceń, wpisujemy:
net use y: \\192.168.2.1\samsung_ext4 [enter]
następnie:
y: [enter]
nast. polecenie:
cd windows7 [enter]
po czym:
setup [enter] i przywita nas ekran instalacyjny windows.
Działają polecenia z DOS takie jak dir, cd.. itp. ścieżkę do mapowania dysku/katalogu od razu można wpisać docelową tyle że jak się ma kilka różnych systemów (katalogów) wygodniej mapować się wcześniej i następnie wybierać dany system.
Może się pojawić taki komunikat: Podsystem potrzebny do obsługi tego typu obrazu jest nie obecny.
Oznacza to że chcemy instalować wersję windows 32 bit z poziomu WniPE x64 tego jestem pewien i chyba też tak będzie w odwrotną stronę. Bywają płyty instalacyjne z wyborem 32/64 bity w trakcie instalacji to u mnie uruchamiały się jedynie na WniPE x86 który też sobie zrobiłem.
Pozdrawia Krynio.
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270