Temat: WDR-4300 uszkodzony 25Q64FVSIG
Witam.
Da się z tym coś jeszcze zrobić. Router się nie uruchamia -ciemno. Źle podłączyłem TTL no i padł.
Dzięki
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → WDR-4300 uszkodzony 25Q64FVSIG
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam.
Da się z tym coś jeszcze zrobić. Router się nie uruchamia -ciemno. Źle podłączyłem TTL no i padł.
Dzięki
Wylutować. kość. Z tym że podłączenie ttl nie powinno zniszczyć pamięci (bo i jak).
5V poszło na VCC z mojego konwertera TTL.
Kość FLASH jak i cała logika (główny SoC, switch, radio 5 GHz) są zasilane z tej samej szyny. W najlepszym wypadku uwaliłeś tylko sekcję zasilania 3,3 V, w najgorszym - ubiłeś logikę.
Czyli n VCC powinno być 3.3V ?
Tak. A tak w ogóle to vcc do konwertera w ogóle nie powinieneś połączać.
3.3V brak. Teraz ciekawe co się spaliło bo mały dymek poszedł przy tym feralnym podłączeniu.
Czyli n VCC powinno być 3.3V ?
Zbyt ogóle pytanie zadałeś...
Jeśli pytasz, ile powinno wynosić napięcie na sygnale VCC w gnieździe UART (J1, lub np. w punkcie testowym TP2), w routerze, to odpowiedź brzmi: około 3,3 V.
Jeżeli pytasz, czy powinieneś podać na sygnał VCC w routerze napięcie z zewnątrz, to odpowiedź brzmi: NIE, jeżeli zasilasz router z własnego zasilacza. A najlepiej - NIGDY NIE ŁĄCZ VCC ROUTERA Z VCC ADAPTERA USB-UART! Można to powtarzać do usranej śmierci, a i tak wciąż znajdują się tacy, którzy łączą te sygnały... ja już nawet jak stawiam komuś router na nogi, to w gniazdo UART montuję specjalne wyprowadzenie, z zaślepionym pinem od VCC...
3.3V brak. Teraz ciekawe co się spaliło bo mały dymek poszedł przy tym feralnym podłączeniu.
Poszła sekcja zasilania logiki i z dużym prawdopodobieństwem - większość logiki.
Prawdopodobnie a raczej na pewno padł U19 APW 7120. Muszę poszukać gdzieś. Może go jeszcze uratuję
Jeżeli padł Ci APW7120 (U19), to znaczy że poleciała główna sekcja zasilania. Poza tym APW7120, sprawdź też AP4228GM (Q8), bo często lecą jednocześnie i MP1482DS (U20, U22). Zamiast APW7120 możesz zastosować RT9214.
Okazało się, że poleciał tylko APW7120. Znalazłem na starej karcie graficznej RT9214 i już wszystko działa -dzięki @pepek2.
Mam nauczkę za pośpiech.
Kolejny uratowany WDR4300 dzięki eko.one.pl
APW7120 (U19), AP4228GM (Q8) do wymiany, doskonałym dawcą okazał się WR941ND
Thnx @pepe2k
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → WDR-4300 uszkodzony 25Q64FVSIG
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc