Temat: WDR3600+Gorgoyle: Jak wgrac dd-wrt, Jak postawic serwer ftp

Witam

Jakis czas temu zakupilem routert wdr3600. Wgralem open wrt+gorgoyle. Jednak nie radze sobie z postawieniem ftp na tym routerze stąd mam takich kilka kwesti:
1)Wymyslilem sobie ze zainstsaluje dd-wrt, z tego co wiem tam wiecej rzeczy obsluguje sie z pod przegladarki zamiast consoli. Orientujecie sie czy takie releasy dd-wrt maja od razu mozliwosc konfiguracji serwera ftp przez www?
2)Wczoraj probowalem na gorgoyla wgrac dd-wrt. Jednak mi sie nie udalo. Ze strony dd-wrt pobralem plik    tl-wdr3600-webflash.bin , polaczylem sie do mojego routera po kablu i w opcjach aktualizacji wybralem ten plik. Przez dlugi czas pojawial sie komunikat  "prosze czekac-aktualizacja" ale nic sie nei dzialo. Po poł godziny zamknalem okno przegladarki, zrobilem restart routera i taka sama operacja-identyczny skutek. Router dziala ale dd-wrt nie chce sie wgrac. Przejrzalem google ale nie znalazlem zadnego info ani typowego tutoriala. Moze ktos powiedziec co robie żle?
3)Czy po postawieniu ftp na gorgoyle bede w stanie zarzadzac nim z poziomu przegladarki? Czy wszystko bede musial robic z poziomu konsoli?
4)Szczerze mowiac gorgoyle mi sie nie podoba, wykresy zuzycia pasma itd-jak dla mnie jest malo czytelny i malo info moge wyciagnac z tego routera-chodzi o rozne statystyki. Mialem kiedyc jakas micro wersje dd-wrt i bylo pod tym wzgledem znacznie lepiej. Czy jest jakas nakladka albo inna wersja openwrt ktora bedzie przekazywala wiecej info na temat statystyk co sie dzialo, zuzycie pasma przez poszczegolne kompy itd...

Z gory dzieki za pomoc.

2

Odp: WDR3600+Gorgoyle: Jak wgrac dd-wrt, Jak postawic serwer ftp

0. Jeżeli o dd-wrt to złe forum. Na openrouter.info zapraszam
1. Tak, ma w gui
2. Wgraj oryginał to wgrasz później dd-wrt
3. Tak, ma w gui
4. Tak, luci-app-statistics do instalacji w LuCI. Ponad to montorów pasma znajdziesz całą masę w repozytorium, sam możesz wybrać czego chcesz używać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

0. Sorki w takim razie za lekki offtopic
2. Masz na mysli przywrocenie wersji firmware tp-linka?
3. Moge prosic jakis link do tutoriala stawiania ftp na gorgoyle?
4. Czy to jest obslugiwane z poziomu konsoli czy przez www?

dzieki za szybka odpowiedz

4

2. tak
3. Masz już to w standardzie, w zakładce "nośniki usb", Podłacz coś  i wyklikaj udostępnianie.
4. gui.

5

Dzieki, dotre do domu to przylookam. smile

6

Wczoraj wieczorkiem wgralem najpierw stary soft tzn fabryczny frmware, potem dd-wrt i wszystko smignelo jak nalezy. Dzieki za pomoc.

7

yelowcc napisał/a:

Wczoraj wieczorkiem wgralem najpierw stary soft tzn fabryczny frmware, potem dd-wrt i wszystko smignelo jak nalezy. Dzieki za pomoc.

No to się trochę pospieszyłeś, bo dzisiaj po 2mies wyszła nowa wersja dd-wrt.

8

hehe-dzieki za info-w takim razie wieczorem zrobie aktualizacje.... smile

9

Pasza-mozesz cos wiecej powiedziec na temat aktualizacji? Sprawdzalem wczoraj na dd-wrt i nie widzialem nowej wersji-tzn dla mojego routera pokazywala sie caly czas ta sama....

10

Sprawdź tutaj - ftp://ftp.dd-wrt.com/others/eko/BrainSl … 13-r22118/

tplink-forum.pl

11 (edytowany przez pasza 2013-07-25 19:20:11)

Lub tutaj http://www.dd-wrt.pl/dd-wrtv2/down.php? … 24-preSP2/

Aby powrócić do orygianalnego lub innego firmware potrzebny jest specjalny plik/firmware  "WEBREVERT" np.  dla wdr4300   """tl-wdr4300v1-webrevert.bin"""
Powraca do oryginału "starego" ,następnie najnowszy oryginał lub Gargoyle itp.

DDWRT nie chce  się bezpośrednio  wgrać z Gargoyle """tl-wdr4300-webflash.bin"""  tylko ddwrt na ddwrt , 
Mając Grgoyle -----> dajemy Oryginał-----> następnie DDWRT  """"WDR4300-factory-to-ddwrt.bin""""

12

Jest na tymp ftp, jezeli chodzi o wymiane z gorgoyla to tj.pisalem wczesniej-juz mi sie udalo. Dzieki panowie. Teraz walcze bo niestety nie moge wystawic tego routera na swiat(ftp, zdalne zarzadzanie)

13

-mam zmienne ip, zalozylem sobie konto na no-ip.com (tomaszek.no-ip.biz), ustawilem to wszystko w ddns w routerze i.... poczatkowo wydaje sie ze jest wszystko ok.
DDNS Status
Fri Jul 26 00:04:48 2013: INADYN: Started 'INADYN Advanced version 1.96-ADV' - dynamic DNS updater.
Fri Jul 26 00:04:48 2013: INADYN: IP read from cache file is '37.24.144.43'. No update required.

Po jakims czasie w logach ddns pojawia sie cos takiego:
DDNS Status
Fri Jul 26 00:28:20 2013: INADYN: Started 'INADYN Advanced version 1.96-ADV' - dynamic DNS updater.
Fri Jul 26 00:28:20 2013: INADYN: IP read from cache file is '37.24.144.43'. No update required.
Fri Jul 26 00:28:20 2013: INADYN:IP: Error '0x2' resolving host name 'ip1.dynupdate.no-ip.com'
Fri Jul 26 00:28:20 2013: W: DYNDNS: Error 'RC_IP_INVALID_REMOTE_ADDR' (0x12) when talking to IP server
Fri Jul 26 00:28:20 2013: W:'RC_IP_INVALID_REMOTE_ADDR' (0x12) updating the IPs. (it 0)

Spingowalem tomaszek.no-ip.biz i zostal zamieniona nazwa na ip. Dodam ze adres ip jaki otrzymal moj router od ISP to 192.168.0.13. Moj router ma adres ip 192.168.1.1 w sieci ktora stworzylem.

WEB GUI mam wlaczone, ustawiony port na 8888, zarzadzanie przez telnet tez wlaczone. "Allow Any Remote IP" właczone, wylaczylem tez firewalla ale nic nie pomoglo.
Dodalem tez taki wpis:
iptables -I INPUT -p tcp -s any --dport 80 -j ACCEPT

14

@yelowcc: zrobiłeś już temat na openrouetr.info, nie duplikuj go tutaj. Tym bardziej że treść i problem ma się nijak do tematyki tego działu.

15

Cezary-masz racje... sorki w takim razie.