Temat: Terminal HP 5720 czy normalny router do 250zł?

Witam
Z racji że uwaliłem mojego tplinka 1043nd szukam alternatywy.  Potrzebuję czegoś do transmission i zwykłego routingu. Żadnych streamów Full HD nie zamierzam robić. Internet mam z UPC 10Mbps/1Mbps. Tplink dosyć często się wykrzaczał przy osiąganiu 1-2Mbps. Chciałbym tego uniknąć

Wpadłem na pomysł żeby wykorzystać do moich celów terminal. Wrzuciłbym do niego kartę (jakiś Realtek, nie pamiętam) na pci i dokupiłbym jakąś kartę wifii (np TL-WN722N 150Mbps). Do tego mam dysk 100Gb na system i torrenty (bootloader byłby pewnie na flashu). Terminal podłączony byłby swoim wbudowanym portem do internetu, sieciówka na pcie dawała by mi internet po kablu a sieciówka wifi usb siała by neta po mieszkaniu na netbooka żony i mojego htc desire Z. System to pewnie byłby Debian, oczywiście bez żadnych Xów. Wypaliłby ten pomysł?

Ponadto, jest duża różnica w działaniu między systemem postawionym na penie a takim z dysku? Bo chyba i tak na linuksach większość się dzieje w ramie więc teoretynie gigantycznej byc nie powinno. Mylę się? Bo myślę też nad kupnem dysku ata 20gb i taśmy 44pin i podpięcie ich zamiast w miejsce Compact Flasha.

Czy sobie tyłka nie zawracać i znów kupić 1043nd lub coś innego z OpenWRT?

2

Odp: Terminal HP 5720 czy normalny router do 250zł?

Spokojnie możesz użyć i terminala. CF będzie wolniejszy (jeszcze zależy jaki kupisz), są nawet specjalnie dystrybucje (np. voyager) bazujące na debianie i przystosowane do pracy z systemem plików tylko do odczytu (więc jak znalazł na CF).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez doman18 2013-05-30 20:24:12)

Czyli tak jak myślałem lepiej po prostu podpiąć ten dysk 2,5' w obudowie do usb i na nim stawiać system?

Co do compact flasha to właśnie nie chce go używać. Mało miejsca ( chodzi mi o tą aukcję) i do tego właśnie ograniczenie co do zapisu odstrasza. Wolałbym już wypiąć tego flasha i wstawić tam dysk 2,5 ' ata 20gb na którym mógłbym postawić co zechcę i nie martwić się o zapis. Ale czy warto? Czy będzie na tyle duża różnica w działaniu między systemem na usb a wspomnianym dyskiem w standardowych zadaniach routera że warto by było kupować ten dysk?

4 (edytowany przez pepe2k 2013-05-30 20:30:17)

Jeżeli taka maszynka ma służyć wyłącznie jako router i ewentualnie dysk sieciowy, to od strony energochłonności jest to bez sensu. Bierze to z 20 W jak nic (a może i więcej - kwestia jak dobrej jakości jest tam zasilacz), a to samo możesz mieć na WDR3600, który bierze w granicach 3-5 W...

BTW. Dawaj tego uwalonego 1043ND, może uratuję.

5 (edytowany przez doman18 2013-05-30 20:39:48)

Wow! Nie wiedziałem że do 250zł można mieć takie cacuszko! 128mb za 220zł? Kurka, to faktycznie zmienia postać rzeczy. Tym bardziej że te radyjka i gigabitowy switch chyba będzie bardziej wydajny (przyszłościowy) sprzęt niż 2x ethernet 100mbps + wifi 150mbps. I do tego OpenWRT!

Muszę jeszcze raz wszystko przemyśleć.

6

pepe2k zajmie się moim tplinkiem a mi przy okzaji  jeszcze mi coś przyszło do głowy. Czy w cenie tego wdr3600 (ok  200-220zł) dałoby radę kupić porządny router "bezbajerowy" (bez usb, jakichś ftpów itp.) np do 100zł a za resztę kupić/wykombinować/złożyć NAS?

7

Czy do takiego terminala jest możliwość podpięcie dwóch dysków SATA i zrobić RAID?

Generalnie potrzebuję cichy serwer z RAIDem (dla bezpieczeństwa na serwer plików JPG) do firmy najlepiej na CentOS. smile

ZyXEL NBG6716 (Gargoyle by obsy)

8

Szukaj na allegro pod hasłem "kontroler raid". Najtańsze co udało mi się znaleźć to TAKIE coś. Jak widzisz ma 2 wyjścia SATA i osobny bios który pozwala na bootowanie systemu z takiego kontrolera. Pewnie są też droższe i szybsze lub bardziej niezawodne rozwiązania ale tutaj sam musisz się rozejrzeć

Ponadto zamiast hp 5720 radziłbym ci wziąć Futro s400. Nie tylko w zestawie masz od razu riser pci, ale obudowa jest od razu przystosowana do dodatkowej karty na pci oraz wbudowana karta sieciowa jest gigabitowa a nie 100mbps.

9

Niestety pepe2k nie dał rady odratować tego 1043nd więc kupiłem tego wdr3600. Wrzuciłem mu openwrt , podpiąłem pendrive na system i dysk na torrenty, odpaliłem i normalnie błyskawica. Przy włączonej ipli (żona), przeskakiwaniu pomiędzy kilkdziestoma kartami w operze i odpalonym torrencie 1,2mbps wszystko chodzi gładko i się nie wykrzacza. Żona też zadowolona bo stylowo wygląda na półce big_smile

Jak narazie jestem mega zadowolony smile

10

Nie wiem dlaczego, ale spodziewałem się wypowiedzi typu: "Niestety pepe2k nie dał rady odratować tego 1043nd więc kupiłem tego wdr3600. Wrzuciłem mu openwrt , podpiąłem pendrive na system i dysk na torrenty i przestał działać...".

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.