Temat: alix 2d13 i jffs2 na karcie kingston cf/16gb-s2

podłączyłem kartę do PC przez adapter CF-->IDE i przeniosłem obraz squash.image za pomocą komendy w stylu: dd if=openwrt-x86-squashfs.image of=/dev/sda.

Włożyłem kartę do aliksa i podpiąłem się kablem null modem pod com1 pod Windows XP. Uruchomiłem Hyper terminal i podłączyłem zasilanie płyty. System zaczął startować, niestety stoi długo na:

jffs2_scan_eraseblock(): End of filesystem marker found at 0x0
jffs2_build_filesystem(): unlocking the mtd device... done.
jffs2_build_filesystem(): erasing all blocks after the end marker... done.
mini_fo: using base directory: /
mini_fo: using storage directory: /jffs

tworzenie partycji jffs....czekam, czekam i czekam...

1. ile to może trwać dla 16gb? czy to będzie tylko takie 1 razowe czekanie?

2. czy mogę za pomocą fdisk pod linuksem utworzyć najpierw 2 partycję.
np. 2gb i 14gb. Potem wydać polecenie: dd if=openwrt-x86-squashfs.image of=/dev/sda1
Nadpisując obraz tylko na 1 partycję. Pytam, bo nie  wiem czy tak można. 2 partycja /dev/sda2 miała by system ext2 lub jakiś inny (tylko nie jffs2)

2

Odp: alix 2d13 i jffs2 na karcie kingston cf/16gb-s2

1. Bardzo długo. Na 1G robiło się to kilka ładnych minut, więc czekaj. Tak, jednorazowe.
2. Nie możesz. image jest pełny z bootloaderem

Kompilując możesz określić wielkość partycji. A potem jak na dysk zapiszesz obraz to reszta przestrzeni powinna być dostępna i będziesz mógł założyć drugą partycję. Ale tak nie próbowałem, więc sprawdź.

PS. A czemu nie na całości po prostu ext2?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ad. PS.  ale wtedy zdaje się musiałbym kompilując dograć moduł do ext2, czy się mylę?

Dzięki za szybką odpowiedź. Życzę Ci zdrowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia!

4

Jak główny system plików masz na ext2 to nawet musi być wkompiowany w jądro a nie doinstalowany do systemu smile

Wesołych Świąt i dla Ciebie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

dokładnie smile nie wyraziłem się jasno. statycznie wkompilowany, a nie jako moduł. inaczej będzie kernel panic tongue