51

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

pepe2k napisał/a:

Witki mi opadły, A2EU ma rzeczywiście przesunięte dane kalibracyjne o 1 bajt...

Niestety. Mam nadzieję, że więcej offsetów już nie ma.

pepe2k napisał/a:

@Królik, w DWR-116-A2EU.dts i DWR-116-A2PL.dts powinieneś mieć stringi od compatible i model, do tego musisz też skopiować cały węzeł gpio-leds i ustawić prawidłową nazwę dla LEDa. I dołóż też licencję do dts/i, według Twojego uznania.

Nie ma znaczenia, że jest to w we wspólnym dtsi?


pepe2k napisał/a:

Aaaa... no i koniecznie musisz napisać o tym, że D-Link spartolił i to przesunięcie rzeczywiście tam jest. Ktoś na pewno o to zapyta, bo takiego babola to chyba jeszcze nie było.

Dopiszę to w takim razie w opisie PR.

52

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

Królik napisał/a:
pepe2k napisał/a:

@Królik, w DWR-116-A2EU.dts i DWR-116-A2PL.dts powinieneś mieć stringi od compatible i model, do tego musisz też skopiować cały węzeł gpio-leds i ustawić prawidłową nazwę dla LEDa. I dołóż też licencję do dts/i, według Twojego uznania.

Nie ma znaczenia, że jest to w we wspólnym dtsi?

Skoro masz różne obrazy dla każdego modelu (z innym metadata) i używasz innego board name, to musisz mieć różne. I tak też powinno to być zrobione, bo inaczej wszystkie obrazy będą pasować do każdego z tych modeli (board name w metadata byłby taki sam).

Nazwa płyty (board name) jest generowana w userspace automatycznie z tego, co masz w compatible string: https://github.com/openwrt/openwrt/blob … sysinfo#L5

Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Free Your Router, Again!

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH (32-128 MB już dostępne!) na większy

53

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

@pepe2k

Mógłbyś zobaczyć czy teraz jest ok?

54

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

Status led support almost done.

But if I want to blink at 1 Hz the LED (as the stock firmware does) with the code below, the led trigger settings vanishes from /etc/config/system ... o.O

dlink,dwr-116-a1|\
dlink,dwr-116-a2eu|\
dlink,dwr-116-a2pl)
    set_wifi_led "$boardname:green:wifi"
    ucidef_set_led_timer "status" "Status" "$boardname:green:status" "1000" "1000"
    ;;

@pepe2k: any toughts?


Google Translate napisał/a:

Wsparcie ledowe prawie zakończone.

Ale jeśli chcę migać z częstotliwością 1 Hz LED (tak jak oprogramowanie sprzętowe) z poniższym kodem, ustawienia wyzwalacza led znikają z / etc / config / system ... o.O

55 (edytowany przez xabolcs 2018-02-14 02:49:32)

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

xabolcs napisał/a:

Status led support almost done.

But if I want to blink at 1 Hz the LED (as the stock firmware does) with the code below, the led trigger settings vanishes from /etc/config/system ... o.O


It was my fault!
The target/linux/ramips/base-files/etc/board.d/01_leds file lost it's execution flag while editing and never run on the router. roll

Now it all works! cool


Google Translate napisał/a:

To moja wina!
Plik target/linux/ramips/base-files/etc/board.d/01_leds utracił flagę wykonania podczas edycji i nigdy nie uruchamiał się na routerze. roll

Teraz wszystko działa! cool

56 (edytowany przez boria 2018-02-22 12:24:50)

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

Pany pomocy!

Ucegliłem swojego dwr-116. Bawiłem się openwrt i na siłę wciasnąłem mu przez sysupgrade -n -F nie ten soft co potrzeba. Teraz z pętli się restartuje. Wyciągnąłem z szuflady starego dongla USB-> serial ale cuś nie mogę się podpiąć UARTEM... Fotki z pierwszej strony posta już są niedostępne. Podpowiedzcie pls który pin to który... Od lewej wydaje mi się, że to VCC, potem GND, i TX z RXem - ale tak mi nic nie czyta... O dziwo jak pierwszy z lewej czyli niby VCC podpinam pod GND, to czyta ale krzaki... Coś chyba robię źle..
Oto fota moich profi lutów big_smile ( https://ibb.co/ghMb2c )

Ustawienia mojego COMa (testowałem też parę innych) : https://ibb.co/eBo0TH
Help needed urgently sad

Sorki za lamerstwo ale nie jestem aż tak biegły w tej tematyce

57

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

Jeżeli to "stary dongiel usb-> serial" to możesz mieć zwykłego rs232c którym w najgorszym przypadku spalisz uart w routerze. On ma pracować na napięciach 0-3.3v. Jest tak?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

58

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

tak tak to 3,3 V wink Aż tak stary nie jest big_smile. Router ogólnie działa, bo co jakiś przyjmuje pinga na parę sekund i zaś no response... I tak w kółko... Możliwe, że uwaliłem go nieodwracalnie ? sad Trochę szkoda by było...

59

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

A on nie ma trybu awaryjnego w jboocie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

60 (edytowany przez boria 2018-02-22 18:45:53)

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

Cezary, tak ma Jboota ale mi za cholerę nie chciał sie w nim załączyć sad. Naciskanie resetu też nie pomagało.... Uart był potrzebny .

Znalazłem wątek na openwrt.org któregoś z naszych chłopaków: "I managed to get part of boot dump. UART is at JP1 [TX, GND ,VCC ,NC ,RX] with 57600n8" Podpiąłem j.w. i UART już jedzie wink


OK - pudełko odceglone wink

Pytanie mam... Pisaliście, że router ma pełną funkcjonalność, tymczasem nie mogę za Chiny sprawić by podpiął się do Internetu przez WAN. W ogóle z DHCP nie pobiera IP. Po ustawieniu statycznie i tak nie działa...

Czy tak jest w aktualnej wersji softu? Czy to tylko mój taki marudny?

61

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

Żeby włączyć tryb rescue bez uarta trzeba na wyłączonym urządzeniu wcisnąć reset i trzymać. Następnie włączyć zasilanie i czekać ok. 10 sekund aż diodki zaczną szybko mrugać i dopiero puścić reset. Wtedy jest w trybie awaryjnym.

@boria

WAN powinien działać bez problemu. Opcje są trzy:
1. Wgrałeś zły wsad
2. Masz nieznany dotąd typ 116, co najprawdopodobniej prowadzi do pkt 1. wink
3. coś jest źle skonfigurowane.

Wrzuć proszę zdjęcie naklejki z tyłu oraz bootlog. Będziemy myśleć. smile

62 (edytowany przez boria 2018-02-22 22:06:53)

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

Oto bootlog:

CDW561DL_003 Jboot B676
JRecovery Version R1.2 2013/07/11 13:29
SPI FLASH: W25Q64BV 8M
.
...................
Starting kernel @80000000...
[    0.000000] Linux version 4.9.77 (krolik@tempest2) (gcc version 5.5.0 (OpenWr                                                                                                                     t GCC 5.5.0 r5903+90-a3198061f8) ) #0 Mon Feb 12 11:25:17 2018
[    0.000000] Board has DDR1
[    0.000000] Analog PMU set to hw control
[    0.000000] Digital PMU set to hw control
[    0.000000] SoC Type: MediaTek MT7620N ver:2 eco:6
[    0.000000] bootconsole [early0] enabled
[    0.000000] CPU0 revision is: 00019650 (MIPS 24KEc)
[    0.000000] MIPS: machine is D-link DWR-116 A2
[    0.000000] Determined physical RAM map:
[    0.000000]  memory: 02000000 @ 00000000 (usable)
[    0.000000] Initrd not found or empty - disabling initrd
[    0.000000] Primary instruction cache 64kB, VIPT, 4-way, linesize 32 bytes.
[    0.000000] Primary data cache 32kB, 4-way, PIPT, no aliases, linesize 32 byt                                                                                                                     es
[    0.000000] Zone ranges:
[    0.000000]   Normal   [mem 0x0000000000000000-0x0000000001ffffff]
[    0.000000] Movable zone start for each node
[    0.000000] Early memory node ranges
[    0.000000]   node   0: [mem 0x0000000000000000-0x0000000001ffffff]
[    0.000000] Initmem setup node 0 [mem 0x0000000000000000-0x0000000001ffffff]
[    0.000000] Built 1 zonelists in Zone order, mobility grouping on.  Total pag                                                                                                                     es: 8128
[    0.000000] Kernel command line: console=ttyS0,57600 rootfstype=squashfs,jffs                                                                                                                     2
[    0.000000] PID hash table entries: 128 (order: -3, 512 bytes)
[    0.000000] Dentry cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)
[    0.000000] Inode-cache hash table entries: 2048 (order: 1, 8192 bytes)
[    0.000000] Writing ErrCtl register=0001a76e
[    0.000000] Readback ErrCtl register=0001a76e
[    0.000000] Memory: 27956K/32768K available (3149K kernel code, 159K rwdata,                                                                                                                      756K rodata, 152K init, 217K bss, 4812K reserved, 0K cma-reserved)
[    0.000000] SLUB: HWalign=32, Order=0-3, MinObjects=0, CPUs=1, Nodes=1
[    0.000000] NR_IRQS:256
[    0.000000] CPU Clock: 580MHz
[    0.000000] clocksource: systick: mask: 0xffff max_cycles: 0xffff, max_idle_n                                                                                                                     s: 583261500 ns
[    0.000000] systick: enable autosleep mode
[    0.000000] systick: running - mult: 214748, shift: 32
[    0.000000] clocksource: MIPS: mask: 0xffffffff max_cycles: 0xffffffff, max_i                                                                                                                     dle_ns: 6590553264 ns
[    0.000009] sched_clock: 32 bits at 290MHz, resolution 3ns, wraps every 74051                                                                                                                     15902ns
[    0.015454] Calibrating delay loop... 385.84 BogoMIPS (lpj=1929216)
[    0.080599] pid_max: default: 32768 minimum: 301
[    0.089881] Mount-cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
[    0.102935] Mountpoint-cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
[    0.121568] clocksource: jiffies: mask: 0xffffffff max_cycles: 0xffffffff, ma                                                                                                                     x_idle_ns: 19112604462750000 ns
[    0.141044] futex hash table entries: 256 (order: -1, 3072 bytes)
[    0.153191] pinctrl core: initialized pinctrl subsystem
[    0.164098] NET: Registered protocol family 16
[    0.192597] rt2880_gpio 10000600.gpio: registering 24 gpios
[    0.203615] rt2880_gpio 10000600.gpio: registering 24 irq handlers
[    0.216157] rt2880_gpio 10000638.gpio: registering 16 gpios
[    0.227141] rt2880_gpio 10000638.gpio: registering 16 irq handlers
[    0.239656] rt2880_gpio 10000688.gpio: registering 1 gpios
[    0.250464] rt2880_gpio 10000688.gpio: registering 1 irq handlers
[    0.266019] clocksource: Switched to clocksource systick
[    0.277608] NET: Registered protocol family 2
[    0.287005] TCP established hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
[    0.300771] TCP bind hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
[    0.313367] TCP: Hash tables configured (established 1024 bind 1024)
[    0.326113] UDP hash table entries: 256 (order: 0, 4096 bytes)
[    0.337605] UDP-Lite hash table entries: 256 (order: 0, 4096 bytes)
[    0.350302] NET: Registered protocol family 1
[    0.360944] rt-timer 10000100.timer: maximum frequency is 1220Hz
[    0.373539] Crashlog allocated RAM at address 0x1f00000
[    0.384892] workingset: timestamp_bits=30 max_order=13 bucket_order=0
[    0.405181] squashfs: version 4.0 (2009/01/31) Phillip Lougher
[    0.416668] jffs2: version 2.2 (NAND) (SUMMARY) (LZMA) (RTIME) (CMODE_PRIORIT                                                                                                                     Y) (c) 2001-2006 Red Hat, Inc.
[    0.444027] io scheduler noop registered
[    0.451719] io scheduler deadline registered (default)
[    0.462085] ralink-usb-phy usbphy: invalid resource
[    0.472192] Serial: 8250/16550 driver, 2 ports, IRQ sharing disabled
[    0.485710] console [ttyS0] disabled
[    0.492747] 10000c00.uartlite: ttyS0 at MMIO 0x10000c00 (irq = 20, base_baud                                                                                                                      = 2500000) is a Palmchip BK-3103
[    0.512426] console [ttyS0] enabled
[    0.512426] console [ttyS0] enabled
[    0.526246] bootconsole [early0] disabled
[    0.526246] bootconsole [early0] disabled
[    0.545971] spi spi0.0: force spi mode3
[    0.565241] m25p80 spi0.0: s25fl064k (8192 Kbytes)
[    0.574833] 3 ofpart partitions found on MTD device spi0.0
[    0.585760] Creating 3 MTD partitions on "spi0.0":
[    0.595311] 0x000000000000-0x000000010000 : "jboot"
[    0.606597] 0x000000010000-0x0000007f0000 : "firmware"
[    0.618819] 2 jimage-fw partitions found on MTD device firmware
[    0.630691] 0x000000010000-0x00000015ab5f : "kernel"
[    0.642165] 0x00000015ab5f-0x0000007f0000 : "rootfs"
[    0.653732] mtd: device 3 (rootfs) set to be root filesystem
[    0.665526] 1 squashfs-split partitions found on MTD device rootfs
[    0.677897] 0x000000350000-0x0000007f0000 : "rootfs_data"
[    0.690134] 0x0000007f0000-0x000000800000 : "config"
[    0.702375] libphy: Fixed MDIO Bus: probed
[    0.713957] mtk_soc_eth 10100000.ethernet eth0 (uninitialized): port 2 link u                                                                                                                     p (100Mbps/Full duplex)
[    0.732388] mtk_soc_eth 10100000.ethernet: loaded mt7620 driver
[    0.744963] mtk_soc_eth 10100000.ethernet eth0: mediatek frame engine at 0xb0                                                                                                                     100000, irq 5
[    0.761934] rt2880_wdt 10000120.watchdog: Initialized
[    0.773022] NET: Registered protocol family 10
[    0.784642] NET: Registered protocol family 17
[    0.793617] 8021q: 802.1Q VLAN Support v1.8
[    0.807656] VFS: Mounted root (squashfs filesystem) readonly on device 31:3.
[    0.822566] Freeing unused kernel memory: 152K
[    0.831442] This architecture does not have kernel memory protection.
[    1.530290] init: Console is alive
[    1.537365] init: - watchdog -
[    2.305967] random: fast init done
[    2.378335] kmodloader: loading kernel modules from /etc/modules-boot.d/*
[    2.524710] usbcore: registered new interface driver usbfs
[    2.535782] usbcore: registered new interface driver hub
[    2.546495] usbcore: registered new device driver usb
[    2.562031] ehci_hcd: USB 2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver
[    2.576721] ehci-platform: EHCI generic platform driver
[    2.597438] phy phy-usbphy.0: remote usb device wakeup disabled
[    2.609240] phy phy-usbphy.0: UTMI 16bit 30MHz
[    2.618118] ehci-platform 101c0000.ehci: EHCI Host Controller
[    2.629603] ehci-platform 101c0000.ehci: new USB bus registered, assigned bus                                                                                                                      number 1
[    2.645503] ehci-platform 101c0000.ehci: irq 26, io mem 0x101c0000
[    2.667530] ehci-platform 101c0000.ehci: USB 2.0 started, EHCI 1.00
[    2.680967] hub 1-0:1.0: USB hub found
[    2.688827] hub 1-0:1.0: 1 port detected
[    2.699340] kmodloader: done loading kernel modules from /etc/modules-boot.d/                                                                                                                     *
[    2.717958] init: - preinit -
[    3.851273] 8021q: adding VLAN 0 to HW filter on device eth0
Press the [f] key and hit [enter] to enter failsafe mode
Press the [1], [2], [3] or [4] key and hit [enter] to select the debug level
[    5.326958] jffs2: notice: (326) jffs2_build_xattr_subsystem: complete buildi                                                                                                                     ng xattr subsystem, 0 of xdatum (0 unchecked, 0 orphan) and 0 of xref (0 dead, 0                                                                                                                      orphan) found.
[    5.359381] mount_root: switching to jffs2 overlay
[    5.398112] urandom-seed: Seeding with /etc/urandom.seed
[    5.527031] procd: - early -
[    5.532860] procd: - watchdog -
[    5.913921] procd: - watchdog -
[    5.920497] procd: - ubus -
[    5.969439] procd: - init -
Please press Enter to activate this console.
[    6.309407] kmodloader: loading kernel modules from /etc/modules.d/*
[    6.328130] ip6_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
[    6.350899] Loading modules backported from Linux version wt-2017-11-01-0-gfe                                                                                                                     248fc2c180
[    6.366908] Backport generated by backports.git v4.14-rc2-1-31-g86cf0e5d
[    6.384215] ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
[    6.403374] nf_conntrack version 0.5.0 (1024 buckets, 4096 max)
[    6.469392] xt_time: kernel timezone is -0000
[    6.633328] PPP generic driver version 2.4.2
[    6.644391] NET: Registered protocol family 24
[    6.681237] rt2800_wmac 10180000.wmac: loaded eeprom from mtd device "config"
[    6.695525] ieee80211 phy0: rt2x00_set_rt: Info - RT chipset 6352, rev 0500 d                                                                                                                     etected
[    6.710972] ieee80211 phy0: rt2x00_set_rf: Info - RF chipset 7620 detected
[    6.829449] kmodloader: done loading kernel modules from /etc/modules.d/*
[    8.679238] xt_conntrack: cannot load conntrack support for proto=10
[   13.061866] 8021q: adding VLAN 0 to HW filter on device eth0
[   13.094784] br-lan: port 1(eth0.1) entered blocking state
[   13.105756] br-lan: port 1(eth0.1) entered disabled state
[   13.116932] device eth0.1 entered promiscuous mode
[   13.126511] device eth0 entered promiscuous mode
[   13.193215] br-lan: port 1(eth0.1) entered blocking state
[   13.204033] br-lan: port 1(eth0.1) entered forwarding state
[   13.215351] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): br-lan: link is not ready
[   14.150966] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): br-lan: link becomes ready
[   14.375704] xt_conntrack: cannot load conntrack support for proto=10



BusyBox v1.27.2 () built-in shell (ash)

  _______                     ________        __
 |       |.-----.-----.-----.|  |  |  |.----.|  |_
 |   -   ||  _  |  -__|     ||  |  |  ||   _||   _|
 |_______||   __|_____|__|__||________||__|  |____|
          |__| W I R E L E S S   F R E E D O M
 -----------------------------------------------------
 OpenWrt SNAPSHOT, r5903+92-a3198061f8
 -----------------------------------------------------
=== WARNING! =====================================
There is no root password defined on this device!
Use the "passwd" command to set up a new password
in order to prevent unauthorized SSH logins.
--------------------------------------------------
root@OpenWrt:/# [   26.338049] mtk_soc_eth 10100000.ethernet eth0: port 0 link u                                                                                                                     p (100Mbps/Full duplex)
[   27.148426] mtk_soc_eth 10100000.ethernet eth0: port 0 link down

Pod koniec loga widać jak wkładam kabel do LANu i wyjmuję ale nic się nie dzieje na WANie...



Soft który wgrałem to: openwrt-ramips-mt7620-dlink_dwr-116-a2eu-squashfs-factory.bin

Foto naklejki: https://ibb.co/cDWQdH

Soft wgrywałem z Jboota ale tak samo się dzieje, jak go ładuję prosto z org firmwaru dlinka. Po załadowaniu softu a2pl router wpada w boot loop - ciągle sie reboouje i jedynie przez J-boota działa wszystko.

Panowie jeśli coś robię nie tak to nie bijcie big_smile Ja jeszcze dzisiaj nie wiedziałem o czym do mnie rozmawia Cezary jak pisał o Jboocie, a myślałem, że UART będzie potrzebny do odpalenia tftp :)Po prostu mało siedzę w tej tematyce choć openwrt używam gdzie tylko się da (nawet na jednej malinie) wink

63 (edytowany przez chauwa 2018-02-22 22:38:26)

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

Mój router który testowałam leży w szufladzie, przy próbach jakie prowadziłam mailowo pisałam, że wan jest martwy.
Recznie trzeba przypisywać adresy ip LAN nic z automatu nie dostaje. 
Internet do testów miałam poprzez połączenie wi-fi...

Nie wgrywałam nowszych wersji o ile to są nowsze z tego tematu bo nie miałam czasu.


Żeby nie wprowadzać zamieszania postaram sie póżniej wgrać firmware z tego tematu i napisać czy u mnie działa WAN i DHCP na LAN

64 (edytowany przez boria 2018-02-23 00:52:11)

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

Oo czyli masz podobnie wink U mnie do LANu DHCP normalnie IP porozdawał. Tylko WAN jest połowicznie martwy... Połowicznie, bo jeśli przypiszę mu IP statycznie, to odopowiada na ping ale to tylko tyle. Fajnie by było to ogarnąć, bo routerek jest całkiem sympatyczny wink BTW Czy na te mediateki jest jakieś skompilowane luci ?

65 (edytowany przez Królik 2018-02-24 11:42:45)

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

Udało mi się dorwać do rąk własnych A2 i faktycznie jest problem z WANem. Będę musiał nad tym popracować.

EDIT:
Znalezione, naprawione. Jboot wyłącza WAN defaultowo. Poprawiłem driver by był włączany przy starcie.

Ciekawostka: Istnieje wersja z Play: A2PY, na szczęście zgodna z obrazem EU.

A1:
https://www.dropbox.com/s/vx7mrzmm2rhmq … y.bin?dl=0
https://www.dropbox.com/s/lnp60kozwqv07 … e.bin?dl=0

A2EU, A2PY:
https://www.dropbox.com/s/hq1a5zcht0nzt … y.bin?dl=0
https://www.dropbox.com/s/lt17py8094eys … e.bin?dl=0
A2PL:
https://www.dropbox.com/s/uqfhyhpc30it0 … y.bin?dl=0
https://www.dropbox.com/s/dxucft1hq1yjy … e.bin?dl=0

@boria
Luci z 17.01 powinno działać. Na pewno paczki kmod-nie będą działać. Jeśli ktoś będzie potrzebować, to postaram  się wrzucać.

66 (edytowany przez boria 2018-02-25 02:22:31)

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

Yeeey!
Działa wink

Dzięki Ci! Jesteś wielki!

A dałoby radę poprosić Cię o firmware już z LuCi albo chociaż o gotowe paczki ipk ? smile Próbuję sam skompilować ale kurde jakoś kiepsko mi to idzie...
Nie jestem niestety tak biegły w OpenWrt jak wy Panowie... Potrafię skonfigurować router bez GUI ale lubię sobie poklikać w LuCi big_smile

Jeszcze jedno mnie napadło pytakno: Czy w tym sofcie będzie śmigać modem 3G/LTE - bo z tego co się przyjrzałem plikom w OSie to chyba nie.. Jest jakaś szansa na to, że będzie soft ze wsparciem modemów na USB ?:P

67

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

Jak się wykrystalizuje kod to mogę to do moich obrazów przenieść, to będzie standardowo ze wszystkim co trzeba.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

68

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

@boria

Kompiluje wszystkie paczki, za trochę wrzucę je w jakimś archiwum na dropboxa.

@Cezary

Działa sysupgrade, ledy, lan, wan, wifi, usb, przyciski, MAC jest wykrywany poprawnie. Wydaje mi się, że na tą chwilę działa wszystko. Poproszę jeszcze Jakuba by w wolnej chwili sprawdził na swojej sztuce.

69

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

To zrób mi łatkę, dodam to do siebie, zbuduję obrazy i sprawdzisz czy wszystko działa. Jak tak to będą dostępne publicznie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

70

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

Dobrze. Ma to być patch do aktualnego trunka?

71

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

Tak, poradzę sobie z portowaniem smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

72

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

No to jest:
https://www.dropbox.com/s/b8l25vcbhzfby … patch?dl=0

Ten commit jest też potrzebny, jeśli bazujesz na wersji  początku lutego:
https://git.openwrt.org/?p=openwrt/open … a1ae702da6

73

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

Panie i panowie, na dl.eko.one.pl macie do pobranie obrazy dla DWR-116 A1/A2EU/A2PL w wersji czystej (bez gui), z LUCI oraz MiFi. Zbudowane są na podstawie LEDE 17.01 połatanych w/w łatkami. @Królik testował, pisał że działa wszystko, więc... używajcie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

74 (edytowany przez Królik 2018-02-25 19:07:48)

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

Dziękuję Cezary.

W tym momencie jest to jeden z najtańszych routerów z n-ką, usb i lede/openwrt. Da się znaleźć sztukę za całe 30zł. big_smile

P.S.
Znalazłem na alledrogo wersję dla nc+. Ciekawe czy to czwarty offset... Czy może jak PY już się pokryje.

75 (edytowany przez boria 2018-02-25 21:07:20)

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

Panowie jesteście MEGA big_smile

Melduję, że wszystko śmiga. Właśnie wywaliłem starego wysłużonego mr3420 i w jego miejsce wstawiłem dwr-116. Śmiga pięknie jak rakieta, prawie jak mój golf mk2 big_smile Udało mi się jeszcze znaleźć stary modem 3g do niego wrzuciłem karte SD i mam nadzieję, że uda mi sie ustawić multiwan smile Pewnie braknie mi miejsca i będe musiał zrobić extroota... Tego nie lubię, bo extroot wcześniej czy później i tak się posypie sad

Ogólnie DWR-116 jest fajny, dużo szybszy niż mój stary mr3420. Bootuje szybko. Kupiłem go po to, żeby tanim kosztem podpiąć parę kompów do osobnej sieci z failoverem 3g, a się okazuje, że chyba nawet będzie głownym sprzętem u mnie smile Szkoda tylko, że tak mało pamięci flash. Ale za taki pieniądz to nie ma co narzekać big_smile A może dałoby radę przelutować w nim flash na coś większego... ? big_smile

Jeszcze raz. Dzięki wam wielkie Panowie dobrodzieje! Odwalacie kawał dobrej roboty i chętnie bym oddał mój 1% jakbyście mieli fundację dla developerów OpenWRT hehehe big_smile