1

Temat: Odinstalowanie LuCI

witam,

posiadam skonfigurowany router z LuCI, ale ze względu na problem z led oraz wifi chciałem odinstalować LuCI i zobaczyć czy to pomoże, posiadam także mwan3.

i teraz pytanie zasadnicze, jeśli dam
opkg remove luci --autoremove --force-depends
rm /www -R
rm /etc/config/uhttpd

to wyczyszczę wszystko łącznie z ustawieniami? czy tylko nakładkę LuCI?

względnie jeśli zainstaluję czysty obraz LEDE a z obecnego routera skopiuję żywcem pliki z katalogu etc/config i je wgram po dodaniu opkg mwan3 będzie to działać?

2

Odp: Odinstalowanie LuCI

Tak, będzie działać.

Nie wiem w czym miało by pomóc odinstalowanie luci na problem z wifi a tym bardziej z ledami.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

"Tak, będzie działać" - odniosłeś się do:

opkg remove luci --autoremove --force-depends
rm /www -R
rm /etc/config/uhttpd

czy przekopiowania etc/config po instalacji lede?

Kiedyś już poruszyłem ten problem, miałem zmianę sprzętu i problem w dalszym ciągu ten sam, na 1043 tego nie ma.
gdy ustawię led od wifi 5g i 2g, to przestaje działać wifi po restarcie jak również mwan3, natomiast gdy pomijam ustawienie led i całość "działa" to w chwili gdy zaciągnę coś z netu np speedtest.net to po chwili wifi się wyłącza lecz net nadal jest poprzez LAN, gdy wejdę w router w tym momencie w obszar wifi to status wskazuje jako aktywne wifi choć go nie ma, sprawdzone różnymi urządzeniami. Wrt3200acm fajne szybkie ale nie mogę się uporać z wifi sad może masz Cezary jakiś pomysł lub ktoś inny co go boli?

config wifi-device 'radio0'
    option enabled '1'
    option type 'mac80211'
    option channel '36'
    option hwmode '11a'
    option path 'soc/soc:pcie-controller/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.0'
    option htmode 'VHT80'
    option country 'PL'

config wifi-iface 'default_radio0'
    option device 'radio0'
    option network 'lan'
    option mode 'ap'
    option ssid 'LEDE'
    option encryption 'psk-mixed'
    option key 'xxx'

config wifi-device 'radio1'
    option enabled '1'
    option type 'mac80211'
    option channel '11'
    option hwmode '11g'
    option path 'soc/soc:pcie-controller/pci0000:00/0000:00:02.0/0000:02:00.0'
    option htmode 'HT20'
    option country 'PL'

config wifi-iface 'default_radio1'
    option device 'radio1'
    option network 'lan'
    option mode 'ap'
    option ssid 'LEDE'
    option encryption 'psk-mixed'
    option key 'xxx'

4

Ah, ale ty piszesz do wrt3200acm. On tak ma, ruszenie ledów powoduje problem z wifi. I już.

Odnosiło się do kopiowania konfigruacji bez luci.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

ok, ledy wyłączone a wifi się wysypuje a LAN działa, idzie jakoś temu zaradzić bez dodawania osobnego radia podłączonego pod LAN?

6

w tym wrt3200acm jest niezły problem z wifi:
- zapalenie ledów od wifi - natychmiastowy pad obu interfejsów wifi
- używanie wifi 2,4 i 5GHz naraz - pad interfejsów

Dziś dodali obsługę dodatkowego chipu który może też nadawać wifi AC 5GHz ( i pewnie N 2,4GHz choć nie testowałem) w tym przypadku możesz się jeszcze połączyć z wifi tego routera.
Prędkość w trybie AC jaką udało mi się osiągnąć to 180Mbit/s przy odległości 1 metra od routera.

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

7 (edytowany przez pepe2k 2017-03-12 00:18:21)

Heinz napisał/a:

Dziś dodali obsługę dodatkowego chipu który może też nadawać wifi AC 5GHz ( i pewnie N 2,4GHz choć nie testowałem) w tym przypadku możesz się jeszcze połączyć z wifi tego routera.

No, następnym razem skompiluj zanim wyślesz, bo dzisiaj ktoś to wciagnął bez sprawdzania i posypały się buildy.
Też dostałeś WRT3200ACM od Linksysa?

8

Komilowałem to i to nie jeden raz, ale miałem zaznaczone dla tego wrt3200acm

Niestety nie napisałem do linksysa bo myślałem że za cienki na to jestem a potem żałowałem. Wymieniłem go za turrisa omnie z innym userem.

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos